Wednesday, July 7, 2010

ULASAN HADIS (1)


Dunia Kamu Urusan Kamu:
Apa Tafsirannya?


عن رافع بن خديج – رضي الله عنه قال: قَدِمَ نَبِيُّ اللَّهِ -صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ-الْمَدِينَةَ، وَهُمْ يَأْبُرُونَ النَّخْلَ، يَقُولُونَ يُلَقِّحُونَ النَّخْلَ، فَقَالَ: "مَا تَصْنَعُونَ؟" قَالُوا: كُنَّا نَصْنَعُهُ، قَالَ: لَعَلَّكُمْ لَوْ لَمْ تَفْعَلُوا كَانَ خَيْرًا"، فَتَرَكُوهُ فَنَفَضَتْ أَوْ فَنَقَصَتْ، قَالَ: فَذَكَرُوا ذَلِكَ لَهُ، فَقَالَ: "إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ إِذَا أَمَرْتُكُمْ بِشَيْءٍ مِنْ دِينِكُمْ فَخُذُوا بِهِ، وَإِذَا أَمَرْتُكُمْ بِشَيْءٍ مِنْ رَأْيٍ فَإِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ [مسلم: قصة تأبير النخل، حديث: (2362]

Terjemahan: Riwayat daripada Rafi` bin Khadij ra, katanya: Rasulullah saw tiba di Madinah, ketika orang Madinah sedang mengahwinkan mayang-mayang tamar. Nabi saw bertanya: Perkara apa yang kamu sedang lakukan itu? Mereka menjawab: Kami sedang mengahwinkan mayang-mayang tamar. Nabi bersabda: “Kalau kamu tidak melakukan begitu nescaya lebih baik” lalu mereka pun berhenti melakukannya dan hasil tamar mereka pun merosot. Kata rawi: lalu mereka maklumkan perkara itu kepada Nabi saw. Nabi bersabda: “Sesungguhnya aku adalah manusia, apabila aku menyuruh kamu mengerjakan sesuatu perkara agama kamu, maka lakukanlah dan jika aku menyuruh kamu melakukan sesuatu pendapat, maka sesungguhnya aku seorang manusia.

Umat Islam telah mencapai kata sepakat sejak lebih 14 abad yang lalu bahawa hadis yang cukup syarat-syarat kesahihannya, sama ada dari aspek riwayat mahu pun matan dengan sendirinya menjadi salah satu daripada beberapa sumber hukum dalam Islam, di samping al-Qur`an sebagai sumber pertama, manakala Rasulullah saw diterima sebagai pentafsirnya.

Akhir-akhir ini kedengaran suara-suara sumbang dari kumpulan yang menyuarakan pendapat al-Qur`an tanpa hadis, maksud mereka hadis tidak diperlui bagi mentafsirkan al-Qur`an. Lanjutan kepada pemikiran ini lagi, al-Qur`an yang terang dan nyata sentiasa seiring dengan pemikiran manusia. Justeru, tafsiran silam tidak lagi relevan dengan keperluan semasa, sebaliknya al-Qur`an perlu ditafsir semula bagi memenuhi kehendak manusia yang hidup pada zaman ini.

Antara hujah yang menjadi pegangan kumpulan ini ialah hadis Rasulullah saw yang diriwayat dalam kitab-kitab sunan, iaitu:

أَنْتُمْ أَعْلَمْ بِأَمْرِ دُنْيَاكُمْ
Terjemahan: Kamu lebih mengetahui tentang urusan dunia kamu

Hadis sahih riawayat Muslim bilangan (2363) ini mempunyai sebab wurud atau latar belakangnya, iaitu melaporkan suatu peristiwa berlaku selepas Nabi saw berhijrah ke Madinah. Baginda menyaksikan pekebun-pekebun tamar mengahwinkan mayang-mayang tamar seperti yang lazimnya dilakukan oleh penduduk Madinah bagi mendapatkan hasil yang lebih bermutu.

Melihatkan keadaan yang begitu teknikal, Nabi saw mencadangkan agar pengahwinan seumpama itu tidak dilakukan supaya lebih mudah dan tidak banyak membuang masa. Pekebun-pekebun itu pun menerima cadangan Nabi dengan anggapan sabda itu merupakan sebahagian daripada wahyu yang wajib diikuti. Akibat tindakan mereka mengabaikan pengahwinpan mayang-mayangnya sebagaimana sepatutnya, hasil ladang tamar mereka merosot pada tahun itu. Keadaan itu dilaporkan kepada Nabi saw, lalu baginda bersabda seperti di atas, iaitu: “Kamu lebih mengetahui tentang urusan dunia kamu”.

Imam al-Nawawi menjudulkan hadis ini dengan judul yang membayangkan hukum yang difahami daripada sabda berkenaan, iaitu:

وُجُوبُ امْتِثَالِ مَا قَالَهُ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ شَرْعًا، دُونَ مَا ذَكَرَهَ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ مِنْ مَعَايِشِ الدُّنْيَا عَلَى سَبِيلِ الرَّأيِ
Terjemahan: “Wajib mematuhi sabda Nasbi saw yang berupa hukum syarak, tetapi tidak diwajibkan mematuhi sabda yang berupa pendapat yang berhubung urusan keduniaan”.
Dua persoalan berbangkit di sini, iaitu:

Pertama: Apakah maksud urusan dunia manusia dan sejauh manakah kebenaran pendapat hadis ini sehingga membawa maksud manusia bebas menentukan sendiri urusan keduniaan mereka.

Kedua: Apakah sebuah hadis mengenai pengahwinan mayang tamar ini cukup sebagai hujah bagi membenamkan keseluruhan institusi hadis sebagai sumber hukum yang meliputi berbagai-bagai aspek atau hadis berkenaan hanya menyentuh urusan teknikal yang sifatnya berubah-ubah dari semasa ke semasa.

Mungkin golongan yang dikenali dengan nama anti hadis berasa lega dengan hadis ini kerana ada relevannya dengan kehendak mereka untuk menjadikannya sebagai alasan bagi menolak hadis dengan dakwaan kononnya al-Qur`an cukup untuk menyelesaikan semua perkara sama ada dunia mahu pun Akhirat.

Hadis yang dikemukakan di atas termasuk antara beberapa hadis yang dijadikan senjata oleh golongan Anti Hadis bagi meruntuhkan institusi hadis, mereka mentafsirkan hadis ini sama ada dengan pengertian yang salah atau menempatkannya pada kedudukan yang tidak berkenaan. Mereka beranggapan, dengan hujah yang dikemukakan itu, institusi hadis yang merupakan pegangan umat Islam sejak 14 abad yang lalu akan ranap dan lenyap sama sekali.

Urusan kenegaraan atau politik Islam adalah sebahagian daripada urusan manusia. Sistem ini juga akan hilang, semata-mata kerana sebuah hadis yang disalah tafsirkan. Begitu juga dengan urusan ekonomi Islam yang juga dianggap sebagai urusan dunia manusia, nasibnya juga akan hapus kerana sistemnya tidak relevan lagi dengan sistem ekonomi hari ini, kecuali jika msistem ekonomi Islam itu membawa keuntungan yang lebih besar.

Perlu diingat, iunstitusi hadis adalah sebuah institusi yang mantap, kukuh dan Ilahi. Wajarkah ia ditolak semata-mata kerana bertentangan pemikiran orientalis dan murid-murid yang setia kepada mereka. Wajarkah kitab-kitab hadis yang mengandungi ribuan jilid dan meliputi pelbagai bidang itu boleh dirobohkasn dalam sekelip mata, semata-mata kerana hadis pengahwinan mayang tamar supaya buahnya lebih bermutu terdapat sedikit keraguan atau salah faham terhadapnya.

Islam Memantau dan Mengawal
Urusan Dunia Manusia

Bagi membuktikan Islam tidak mencampuri urusan dunia, tetapi bertindak sebagai pengawal, supaya ia tidak keterlaluan atau disalahgunakan, contoh-contoh berikut dikemukakan:

Pertama: Dalam urusan peperangan. Islam mempunyai maltamat yang jelas daripada pengajarannya yang mewajibkan pelaksanaan hukum Allah. Justeru, ia menyuruh mereka mempersiapkan diri dengan senjata dan kelengkapan jihad, firman Allah:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا خُذُوا حِذْرَكُمْ فَانْفِرُوا ثُبَاتٍ أَوِ انْفِرُوا جَمِيعًا

Terjemahan: “Wahai orang yang beriman! Bersedialah sebelum kamu menghadapi musuh, kemudian bila dikehendaki, mara;lah ke medan perang sepuak demi sepuak, atau jika perlu maralah serentak beramai-ramai” [al-Nisa`:71]

Firman-Nya lagi:

وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّكُمْ وَآَخَرِينَ مِنْ دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّهُ يَعْلَمُهُمْ


Terjemahan: “Dan sediakanlah untuk menentang musuh-musuh yang menceroboh, dari segala jenis kekuatan yang kamu sediakan dan dari pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggerunkan dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain dari mereka yang kamu tidak mengetahuinya” [al-Anfal: 60]

Selain senjata dan kelengkapan perang yang dinyatakan dalam ayat-ayat tadi, hadis juga mengingatkan adab dan akhlak ketika berlaku peperangan, seperti larangan bertindak ganas terhadap harta benda musuh, larangan membunuh orang tua dan kanak-kanak, larangan memusnahkan rumah-rumah ibadat kepunyaan musuh, larangan menebang pokok-pokok dan sebagainya.

Demikianlah peperangan yang dinyatakan di dalam al-Qur`an dan hadis. Bagaimana pula dengan persiapan jenis-jenis senjata dan peralatan perang. Islam seperti yang ditegaskan terdahulu tidak mencampuri usrusan urusan dunia manusia kerana mereka lebih mengetahui tentang dunia yang ada pada mereka. Islam tidak mengikatkan manusia dengan jenis-jenis senjata yang harus digunakan, tidak memaksa latihan yang bagaimana patut diberi kepada tentera kerana jenis senjata sentiasa berubah-ubah, ada ketikanya peperangan menggunakan lembing dan tombak, ada ketikanya menggunakan keris dan tongkat dan ada ketikanya menggunakan pistol, senapang dan bom, malah zaman sentiasa beredar, jenis-jenis senjata juga turut bertukar daripada unta dan kuda kepada kereta kebal, kapal selam, roket dan sebagainya.

Arahan al-Qur`an supaya menggunakan kuda untuk peperangan pada zaman silam, itulah juga arahan kepada tentera-tentera pada zaman ini, kuda pada zaman ini bertukar kepada kapal-kapal perang di udara dan laut. Matlamat peperangan tetap dan tidak berubah, Iaitu menegakkan agama Allah, tetapi jalan-jalannya sahaja yang berubah.


Kedua: Dalam urusan pertanian. Islam menggalakkan umatnya berusaha menghidupkan bumi dengan bercucuk tanam. Banyak hadis menyatakan keistimewaan petani dan pekebun dengan pesediaan ganjaran besar kepada mereka, misalnya dalam hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim Nabi saw bersabda:

مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَغْرِسُ غَرْسًا أَوْ يَزْرَعُ زَرْعًا فَيَأْكُلُ مِنْهُ إِنْسَانٌ أَوْ طَيْرٌ أَوْ بَهِيمَةٌ إِلَّا كَانَتْ لَهُ صَدَقَةٌ

Terjemahan: “Tidak menanam seorang muslim sebatang pokok atau menabur sebiji benih, lalu dimaklan burung, manusia atau bintang, melainkan ditulis fahala sedekah baginya”. [al-Bukhari, hadis (2152), Muslim, hadis (2904), al-Tirmidhi, hadis (1303) daripada Anas bin Malik]

Islam sebagaimana yang telah ditegaskan tidak campur tangan dalam urusan tanaman, tidak mengajar bagaimana tanaman harus dilakukan, berapa banyak baja dan air siraman dibekalkan. Apa jenis peralatan yang membawa keberkesanan yang lebih baik. Semuanya adalah urusan dunia yang diserah kepada manusia menentukan sendiri mengikut pengalaman dan kebijaksanaan mereka kerana bidang itu bukan bidang ketentuan Islam.

Kemajuan yang pernah dicapai manusia dalam bidang perusahaan tani, bermula dari membajak bumi dengan menggunkan tnaga lembu kepada tenaga bermotor, daripada menyalurkan air melalui parit dan saliran kepada kepada pengaliran air dengan cara pengepaman dengan motor yang berkuasa tinggi, tidak menjejaskan panduan al-Qur`an yang bersifat tetap, sejak zaman wahyu mula diturun hingga zaman penggunaan peralatan canggih. Ini kerana arahan al-Qur`an hanya menumpu kepada menanam dan menabur benih, untuk mendapatkan pengeluaran hasil yang lebih baik bagi memenuhi kepentingan manusia.

Pelaksanaan secara amali selanjutnya terpulang kepada mereka untuk menentukan sendiri sama ada dengan menggunakana tenaga manusia atau haiwan, peralatan lama atau moden.

Ketiga: Dalam bidang perubatan, Islam tidak mencampuri urusan ini keran ia adalah urusan dunia manusia, tetapi mengawal matlamat perubatan supaya tidak menyeleweng daripada syariat Allah, dengan menyatakan beberapa prinsip, seperti yang dinyatakan dalam sabda Nabi:

‏تَدَاوَوْا فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ لَمْ يَضَعْ دَاءً إِلَّا وَضَعَ لَهُ دَوَاءً غَيْرَ دَاءٍ وَاحِدٍ ‏‏الْهَرَمُ

Terjemahan: “Berubatlah kamu kerana Allah tidak menurunkan sebarang sebarang penyakit, nescaya disediakan ubatnya, kecuali satu penyakit sahaja, iaitu tua” [Abu Dawud, hadis (3357), Musnad Ahmad, hadis (17726)]

Dalam bidang perubatan, Islam secara umumnya menyuruh agar memelihara kesihatan badan, menjaga badan dari gangguan-gangguan yang menjejaskan kesihatan kerana akal yang sihat pada badan yang sihat. Amalan jihad yang sangat penting dalam Islam, tidak mungkin disempurnakan oleh manusia yang menghidap penyakit. Hidup yang selesa dan dapat melaksanakan tanggungjawab hanya mampu disepurnakan oleh insane yang sihat dan cergas.

Hadis di atas tidak bertanggungjawab tentang kaedah penjagaan kesihatan, tentang ubat-ubatan yang harus diguna kerana persoalan itu tanggungjawab manusia mencarinya melalui pengalaman dan eksperimen. Justeru, menyerah kepada kebijaksanaan mereka. Dalam konteks seumpama ini hadis yang menjadi tajuk bicara kita ini dimaksudkan.

Keempat: Dalam bidang politik dan kenegaraan. Islam tidak mencampuri urusan politik dan kenegaraan, sebaliknya menyerah urusan itu kepada kebijaksaanaan manusia. Islam hanya mengawal. Dasar Negara hendaklah diputuskan secara syura, firman Allah.

وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَيْنَهُمْ

Terjemahan: “.. sedang urusan mereka diputuskan secara mesyuarat di antara mereka” [al-Syura: 38]

Sejarah Islam menyatakan baginda Rasulullah saw bermesyuarat dengan para sahabatnya dalam beberapa peperangan seperti untuk keluar perang Badr, menentukan tempat dalam peperangan di Badr, kemudian diikuti para sahabat kemudiannya. Keperluan ini dinyatakan juga dalam sabdanya:

مـا خَابَ مَنْ اسْتَخَارَ وَلا نَدِمَ مَن اسْتَشَارَ

Terjemahan: “Tidak kecewa mereka yang beristikharah dan tidak menyesal mereka yang bermesyuarat” [Hadis ini da`if, diriwayat al-Tabarani, Lihat Kasyf al-Khafa` 2/185]

Adapun bagaimana mesyuarat dilakukan, bagaimana keputusan di capai, berapa kekerapan kali mesyuarat diadakan, terserahlah kepada kebijaksanaan manusia sendiri memilihnya kerana Islam tidak campur tangan dalam urusan dunia mereka.

Kelima: Keperluan nafkah. Islam menetapkan hukum, suami hendaklah memberi nafkah isteri dan anak-anak, meliputi nafkah makan minum, kediaman danh pakaian. Firman Allah:

أَسْكِنُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ سَكَنْتُمْ مِنْ وُجْدِكُمْ

Terjemahan: Tempatkanlah isteri-isteri (yang menjalani idahnya) itu di tempat kediaman kamu sesuai dengan kemampuan kamu; [al-Talaq: 6]

Bagaimana dengan bentuk rumah kediaman yang perlu disediakan? Terserahlah kepada manusia sendiri menentukannya. Mereka lebih mengetahui dengan urusan dunia mereka, mereka bebass menentukan sama ada di Bandar, di kampung dan di mana jua yang mereka fikirkan selamat.

Sebagai kesimpulan, hadis tidak menyekat kemajuan manusia, tetapi berjalan seiring dengan memantau dan mengawal tindak tandung manusia supaya sentiasa mematuhi prinsip-prinsip Islam, seperti tidak keterlaluan dan tidak menceroboh hak-hak orang lain. Urusan yang bersifat keduniaan yang sentiasa berubah-ubah akibat pemodenan hidup, terserahlah kepada mereka sendiri kerana mereka lebih arif tentang dunia dan kehidupan mereka.

Pengajaran dan Saranan

1: Islam iaalah agama universal, sesuai dengan setiap zaman, tempat dan pelbagai jenis dan tabiat manusia.

2: Hadis dari segi kandungannya terbahagi kepada dua bahagian; dunia dan Akhirat. Urusan dunia terpulang kepada manusia sendiri mengurunya, namun ia tidak bermakna Islam tidak mencampurinya, malah mengawal prinsip-prinsip asas yang merupakan dasar.

3: Hadis ini tidak memungkinkan sesetengah golongan menolak semua hadis yang difahami mereka sebagai urusan dunia, sebaliknya ia memerlukan tafsiran secara kolektif supaya tiada percanggahan antara satu hadis dengan yang lain.

4: Antara kelebihan tamar ialah banyak bicara Nabi tentangnya dan banyak menjawab permasalahan manusia dalam pembicaraannya.

21 comments:

dong dong said...

201577dongdong
michael kors handbags
cheap jordans
coach outlet
jordan 11 low
longchamp bags
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
chanel bags
ralph lauren sale
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
michael kors handbags
burberry outlet
true religion jeans
longchamp outlet
christian louboutin outlet
coach outlet
christian louboutin
red christian louboutin
christian louboutin
jordan 11 concord
tods outlet
gucci outlet online
louis vuitton outlet
oakley sunglasses
oakley sunglasses
beats solo
ray ban uk
air jordan 13
christian louboutin outlet
louis vuitton outlet
chanel uk
michael kors bag
cheap ray bans
jordan 8s
abercrombie
louboutin pas cher
adidas outlet store
louis vuitton handbags

Mu Lin said...

Choose an identity

Mu Lin said...

michael kors handbags outlet
louis vuitton artsy
coach handbags
michael kors hamilton tote
louis vuitton neverfull
coach sunglasses
mcm tote
louis vuitton neverfull mm
discount michael kors
longchamp outlet
longchamp le pliage large tote
michael kors outlet store
michael kors black purse
hermes purses
louis vuitton handbags on sale
chanel outlet
chanel flap bag
chanel tote
louis vuitton tote bag
coach purses on sale
mcm clutch
prada belts
burberry wallet
louis vuitton belts
gucci handbags
burberry for men
prada crossbody bags
louis vuitotn speedy
burberry outlet online
prada outlet online
prada messenger bag
mcm backpack
prada purses
gucci handbags outlet
coach messenger bag

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

小方 said...


fangyanting20151030
cyber monday deals
fitflop clearance
ugg outlet
replica watches
mcm outlet
winter jackets
jordan shoes
moncler coats
links of london
michael kors outlet
mulberry outlet
cheap jordans
cyber monday 2015
lebron james shoes
rolex watches
oakley sunglasses
oakley outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
ugg boots
swarovski crystal
ralph lauren shirts
juicy couture outlet
hermes birkin
michael kors handbags
uggs outlet
canada goose outlet
tiffany outlet
hermes outlet
longchamp outlet

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

John said...

coach factory outlet
air max 95
louis vuitton handbags
michael kors outlet
the north face outlet
coach outlet online
coach outlet store online
uggs clearance
ugg australia
ugg boots on sale
ralph lauren uk
swarovski jewelry
north face uk
coach outlet
christian louboutin
louis vuitton outlet online
abercrombie outlet
ugg outlet
vans shoes
uggs on sale
celine handbags
nike air max
oakley sunglasses
coach factory outlet
michael kors outlet
coach outlet store online
louis vuitton backpack
nike air huarache
jordans
nike air force 1
prada outlet
oakley sunglasses
michael kors handbags
20151221yuanyuan

Meiqing Xu said...

20160321meiqing
coach factory outlet
coach factorty outlet
louis vuitton handbags
toms shoes
air jordan retro
michael kors outlet online
adidas superstar
michael kors handbags
asics shoes
coach outlet store online
nike air jordan
ugg slippers
true religion jeans
christian louboutin outlet
christian louboutin outlet
coach outlet online
jordan 4 toro
polo ralph lauren outlet
ray ban wayfarer
ray ban sunglasses
burberry outlet online
tory burch outlet
abercrombie and fitch
jordan 11s
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
true religion jeans
louis vuitton outlet
coach outlet
canada goose outlet
canada goose outlet
nike roshe run
cheap jordans
adidas outlet store
oakley sunglasses
nfl jerseys wholesale
nike trainers
louis vuitton outlet
coach outlet
moncler sale

Zhenhong Bao said...

rolex watches
thomas sabo outlet
longchamp outlet
ralph lauren uk
ralph lauren
adidas wings shoes
cheap snapbacks
mulberry outlet
michael kors canada
nfl jersey wholesale
true religion canada
louis vuitton bags
pandora outlet
nike air huarache
nike air max
true religion outlet
louis vuitton bags
fitflop sale
beats by dre
true religion outlet
louis vuitton outlet online
pandora jewelry
hermes bags
louis vuitton handbags outlet
swarovski crystal
cheap nfl jerseys
swarovski jewelry
rolex watches
michael kors bags
louis vuitton outlet
lebron james shoes
michael kors outlet
michael kors uk
toms outlet
herve leger outlet
20160415zhenhong

Qinan Chen said...

pandora charms
ray ban outlet
ray bans
oakley sunglasses
pandora outlet
uggs outlet
the north face
michael kors outlet clearance
ferragamo shoes
adidas gazelle
michael kors outlet online
cheap jordans
louis vuitton borse
pandora outlet
louis vuitton outlet
michael kors watches
oakley sunglasses
ralph lauren outlet online
louis vuitton outlet online
asics shoes
ugg boots outlet
longchamp handbag
nike air max
abercrombie and fitch
red bottom shoes
uggs outlet
cheap jordans
air max 90
pandora jewelry
canada goose outlet online
coach factory outlet
louis vuitton bags
michael kors outlet
hollister co
coach outlet
zhenwei20160723

chenlina said...

ugg outlet
hermes bag
true religion
new england patriots jerseys
nike roshe flyknit
cheap jordan shoes
ralph lauren uk
tiffany outlet
ugg boots
lebron james shoes
polo ralph lauren outlet
ralph lauren
canada goose coat
coach outlet
toms shoes sale
kate spade
oakley sunglasses
jordan retro 3
nike air max 90
uggs on sale
louis vuitton
celine handbags
adidas uk
gucci handbags
coach outlet store online
canada goose coats
jordan 6
louis vuitton handbags
ugg boots
coach outlet
adidas yeezy 350
kobe 11 shoes
adidas shoes
retro jordans
timberland outlet
gucci bags
longchamp bags
louis vuitton outlet
rolex watches
adidas outlet
chenlina20160810

dong dong23 said...

toms shoes
michael kors handbags
ed hardy clothing
michael kors outlet online
nike air force 1
ed hardy
michael kors handbags
salomon boots
michael kors handbags
cheap michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors handbags wholesale
michael kors handbags
michael kors outlet store
michael kors handbags
nike huarache
cheap michael kors handbags
gucci borse
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet
michael kors handbags
ralph lauren outlet online
rolex replica watches
chaussure louboutin
michael kors handbags online
converse shoes

raybanoutlet001 said...

basketball shoes
nike air force 1
michael kors handbags
michael kors outlet store
michael kors handbags
ray ban sunglasses
adidas nmd
michael kors handbags
replica watches
ed hardy

wesan michael said...

yeezy boost
michael kors outlet
adidas neo online shop
hogan outlet
lacoste polo shirts
nike air zoom structure 19
coach outlet online
michael kors outlet store
toms outlet store
tiffany online

chenlina said...

canada goose jackets
louis vuitton
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
ray bans
prada outlet
ugg outlet
canada goose jackets
red bottom shoes
coach outlet online
chenlina20161109

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

raybanoutlet001 said...

skechers go walk
tiffany jewelry
yeezy boost 350 v2
ralph lauren polo shirts
nike air huarache
adidas nmd
longchamp bags
adidas ultra boost
tiffany and co outlet
nmd adidas store

dada24 Xu said...

discount oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
cheap uggs
canada goose jackets
ray bans
polo ralph lauren outlet
polo ralph lauren
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses cheap
louis vuitton outlet online
zhi20161202

raybanoutlet001 said...

tiffany jewelry
nike roshe run
longchamp online shop
nike huarache
tiffany and co outlet
adidas yeezy boost
links of london
skechers go walk
adidas stan smith

raybanoutlet001 said...

coach outlet
san francisco 49ers jerseys
redskins jerseys
cleveland cavaliers jersey
michael kors outlet
hollister
red valentino
miami heat
hugo boss
adidas nmd runner

dong dong23 said...

coach handbags
coach factory outlet
oakley vault
fitflop shoes
air jordan
michael kors outlet
prada outlet
chelsea jersey
columbia shoes
coach factory outlet
20174.17wengdongdong