Tuesday, October 25, 2011

Hukum Wanita Sebagai Saksi
SOALAN:


Saya seorang pelajar dalam jurusan undang-undang perbandingan di sebuah universiti di United Kingdom. Seorang profesor saya dari universiti itu kerap mempersoalkan hukum Islam yang tidak menyamakan antara saksi wanita dengan lelaki, maksudnya mengapa dua saksi wanita menyamai seorang saksi lelaki dan mengapa hak pusaka bagi anak perempuan menyamai separuh bahagian yang diperoleh anak lelaki. Adakah ini menunjukkan Islam antiwanita?


Saya cuba menjawab kekeliruan itu dengan menyatakan mungkin kerana tabiat wanita yang mudah lupa atau kerana sering didatangi haid, mengandung dan sebagainya. Bagaimanapun profesor itu tidak berpuas hati dengan alasan ini.


Soalan saya, adakah tuan mempunyai jawapan-jawapan lain yang boleh membantu saya untuk menjawab kekeliruan profesor itu?

- KAMALdIN, Damansara, Kuala Lumpur.


JAWAPAN:

Terima kasih atas kepercayaan anda yang sudi menghubungi ruangan ini untuk mendapatkan penjelasan dalam soal-soal agama. Saya sebenarnya bukan ahli dalam bidang undang-undang. Saya hanya mempunyai sedikit pengalaman dalam dakwah dan ilmu-ilmu yang berasaskan wahyu al-Quran dan hadis. Dengan rasa tanggungjawab, saya cuba berkongsi pendapat untuk menjawab soalan di atas dari aspek dakwah dan falsafah yang berteraskan wahyu.
Sesungguhnya antara faktor yang menimbulkan keraguan tentang kedudukan wanita pada sesetengah orang, termasuk profesor yang anda sebutkan itu, ialah kerana mereka tidak mengkaji Islam sebagai suatu sistem hidup yang lengkap dan menyeluruh, padahal Islam adalah suatu sistem hidup, ajarannya meliputi semua aktiviti dan kegiatan hidup manusia, bermula dari hubungan manusia dengan Allah, kepada hubungannya dengan alam semesta, termasuk haiwan, manusia dan bukan manusia.

Pengkaji Islam perlu tahu hubungan sebenar antara manusia dengan alam semesta, antara masyarakat dengan masyarakat dan yang paling mustahak ialah antara manusia dengan Allah subhanahu wa taala yang menciptakan manusia dan menentukan perjalanan hidupnya.

Mengkaji hukum Islam secara terpisah antara juzuk-juzuknya tidak akan menemukan dapatan yang jelas dan sebenar. Ada kemungkinan Islam yang dikaji itu kelihatan ada kelemahannya di sana sini, kerana kajian hanya tertumpu kepada aspek yang terbatas. Jika anda mengkaji sebatang pokok yang terdiri daripada akar, tunjang, dahan, ranting, daun dan bunga, anda tidak akan memperoleh maklumat yang sebenar tentang pokok itu kalau anda hanya mengkaji juzuk-juzuknya yang terpisah.

Anda mungkin dianggap zalim terhadap pokok itu apabila menghukum ia tidak menyumbang apa-apa kepada persekitarannya, terperosok ke dalam perut bumi, padahal pokok ini cantik dan mengindahkan taman di bandar-bandar raya. Memang daun dan akar yang terpisah tidak ada nilainya lagi.

Sama juga keadaannya dengan Islam sebagai agama dan sistem hidup. Keindahannya harus dilihat pada keseluruhan makhluk Allah dan hubungannya dengan alam semesta yang terdiri daripada langit, bumi dan semua makhluk yang ada padanya. Anda akan terpesona jika sedia melihat sistem itu secara lengkap dan menyeluruh.

Demikian juga dengan hukum-hukum Islam sama ada yang membabitkan wanita atau individu dalam masyarakat. Hukum yang terpisah daripada struktur besarnya tidak boleh dinilai sama ada baik atau buruk. Lihatlah pada keseluruhan strukturnya yang meliputi hubungannya dengan keluarga, masyarakat, persekitaran dan dengan Allah Maha Pencipta.

Orang Barat memang tidak mampu memahami Islam, hikmat dan falsafahnya kerana mereka tidak beriman kepada Allah, atau mungkin beriman, tetapi tidak beriman kepada Allah Yang Berhak menentukan sistem hidup bagi semua yang ada dalam alam ini. Mereka perlu beriman terlebih dahulu kepada Allah yang Maha Kuasa serta percaya bahawa makhluk tidak mampu melakukan apa-apa yang bertentangan dengan kehendak Allah Yang Menciptanya.

Latar belakang ini perlu difahami sebelum kita membincangkan isu-isu yang ditimbulkan dalam persoalan di atas. Saya berpendapat, sebelum anda berbincang dengan profesor itu, kajian perlu dibuat terlebih dahulu tentang Islam meliputi sudut-sudut akidah, falsafah dan hubungan antara manusia dengan seluruh alam ciptaan Allah subhanahu wa taala.

Anda perlu tahu bahawa manusia diutuskan ke dunia sebagai khalifah untuk memakmurkan bumi, mengikut peraturan Allah, bukannya untuk menikmati kebebasan yang mutlak, tanpa sempadan.

Perbincangan yang tidak berasaskan latar belakang ini tidak mendatangkan apa-apa hasil yang positif kerana haluan yang tidak serupa antara anda dan profesor itu menjadikan dua hujungnya tidak bertemu, sekalipun bermula dari titik yang sama.

Kita beralih kepada soalan mengenai kedudukan wanita dalam Islam. Benarkah Islam antiwanita? Mengapa dua saksi wanita menyamai seorang saksi lelaki? Mengapa anak perempuan mendapat hak pusaka separuh daripada hak yang diperoleh anak lelaki? Bagi menjawab kemusykilan-kemusykilan ini, saya mengajak kita sama-sama meneliti aspek-aspek berikut:

Pertama: Kita sedia maklum, kedudukan wanita dalam masyarakat Arab sangat rendah. Hak-hak mereka untuk hidup tidak dilindungi, anak-anak perempuan mereka sanggup bunuh hidup-hidup kerana kononnya tidak mampu menyumbang apa-apa faedah kepada masyarakat dan negara.

Di tengah-tengah masyarakat seumpama inilah, Islam dibangkitkan dengan risalahnya yang membela kaum wanita dan menganggap mereka sebagai pasangan lelaki. Ketika masyarakat memperkosakan wanita, Islam mewajibkan supaya para suami menghubungi isterinya di atas asas-asas rahmah dan kasih sayang.

Ketika anak-anak perempuan tiada hak untuk mendapat pusaka peninggalan bapa, Islam memerintahkan agar pemberian waktu hidup dibahagikan secara sama rata antara anak lelaki dan perempuan.

Kedatangan Islam pada hakikatnya membawa perubahan yang sangat besar kepada budaya hidup manusia, menukar adat resam dan budaya liar kepada budaya Islam yang penuh dengan rahmat, kasih sayang dan timbang rasa, dengan menjadikan mereka sebagai rakan kongsi kaum lelaki untuk sama-sama membina keluarga, masyarakat dan negara.

Bagi memantapkan kesedaran ini, baginda Rasulullah s.a.w. sendiri mengkhususkan waktunya untuk mengajar kaum wanita. Bahkan, kaum wanita dikerah untuk ikut serta dalam peperangan bersama kaum lelaki dan menjalani urusan pentadbiran negara. Wanita juga dipilih untuk ikut serta dalam perjanjian setia di Aqabah, bersama kaum lelaki, bagi menubuhkan sebuah kerajaan Islam yang pertama di Madinah. Jika Islam antiwanita, tentu mereka tidak akan diterima menyertai perhimpunan ini.

Kedua: Islam meletakkan wanita pada asasnya sebagai menyamai lelaki iaitu pada hukum-hukum taklif, pada keahlian dalam undang-undang. Justeru, Allah menumpukan bicaranya terhadap manusia atas nama lelaki dan wanita secara berasingan.

Wanita boleh memberi dan menerima pusaka, ia mempunyai hak milik sendiri pada hartanya, malah dalam sebuah hadis riwayat Bukhari dalam kitab al-Zakat menyatakan kisah seorang bernama Zainab. Beliau adalah seorang hartawan sedangkan suaminya seorang miskin. Beliau bertanya nabi sama ada dia boleh memberi sedekah harta kepunyaannya kepada suaminya yang miskin. Baginda menjawab: Tiada apa-apa halangan baginya untuk berbuat demikian. Masalah mengapa anak perempuan hanya menerima pusaka separuh daripada habuan anak lelaki, kita akan bincangkan kemudian.

Menurut Iman Bukhari, wanita harus melakukan kegiatan-kegiatan yang boleh menambahkan pendapatan suami. Mereka boleh bekerja dan berniaga. Mereka boleh bergerak ke sana ke mari dengan ditemani suami yang akan melindungi keselamatannya. Jika keselamatannya terjamin tanpa mahram, maka ulama fiqh mempunyai berbagai-bagai pendapat padanya.

Ketiga: Islam tidak pernah melihat wanita sebagai jasad semata-mata, tetapi melihat mereka sebagai insan yang mempunyai akal, mempunyai perasaan dan keperibadian yang tersendiri. Islam melihat wanita sebagai makhluk yang mempunyai tanggungjawab sosial seperti juga lelaki. Jika lelaki diberi peluang untuk belajar dan menuntut ilmu, maka wanita juga dituntut supaya tidak ketinggalan daripada kaum lelaki dalam apa jua bidang untuk membina tamadun manusia.

aisyah radiallahuanhu merupakan wanita contoh dalam bidang ilmu hadis. Beliau mengatasi lelaki dalam banyak hal. Beliau pernah mengkritik kaum lelaki dalam periwayatan hadis. Malah banyak hadis yang ditolak Aisyah kerana tidak memenuhi kriteria kesahihan seperti yang diperlukan.

Riwayat hadis oleh kaum wanita telah diterima secara ijma oleh ulama Islam jika mereka memenuhi kriteria penerimaan yang cukup. Jika hadis yang merupakan sumber agama boleh diterima daripada wanita, maka urusan-urusan yang berkaitan dunia seharusnya tidak dibangkitkan lagi.

Keempat: Menyentuh perkara saksi wanita yang ditimbulkan dalam soalan di atas. Pada dasarnya kesaksian berkait rapat dengan keadilan dan ketepatan membuat laporan. Kemampuan ini berbeza antara suatu kejadian kes dengan yang lain.

Dalam sesetengah kejadian seorang saksi wanita dianggap cukup dan boleh diterima kerana dia mampu memberi keterangan yang tepat padanya seperti dalam kejadian menyusu, haid, bersalin dan edah. Lelaki memang tidak berkeahlian untuk menjadi saksi dalam bidang ini.
Dalam persaksian yang membabitkan hukum jenayah seperti zina, mencuri dan sebagainya, wanita biasanya tidak mampu memberi keterangan dengan tepat mengenai kejadian itu. Justeru itu, pengendalian kes-kes jenayah ini memerlukan saksi lelaki. Bukan kerana menghina wanita tetapi kerana memilih jalan yang lebih teliti sebelum menjatuhkan hukuman yang membabitkan nyawa dan darah.

Persaksian dua wanita sebagai menyamai seorang lelaki hanya pada ayat berkaitan al-Mudayanah (hutang piutang). Bidang ini membabitkan hak-hak manusia yang tahap persaksiannya hendaklah tinggi. Persaksian dalam bidang-bidang lain masih banyak dibincangkan oleh ulama. Asasnya bukan kerana lelaki atau perempuan, tetapi keadilan dan ketepatan pada laporan. Wallah a'lam.

Segala kemusykilan hendaklah

8 comments:

Zhenhong Bao said...

rolex watches
thomas sabo outlet
longchamp outlet
ralph lauren uk
ralph lauren
adidas wings shoes
cheap snapbacks
mulberry outlet
michael kors canada
nfl jersey wholesale
true religion canada
louis vuitton bags
pandora outlet
nike air huarache
nike air max
true religion outlet
louis vuitton bags
fitflop sale
beats by dre
true religion outlet
louis vuitton outlet online
pandora jewelry
hermes bags
louis vuitton handbags outlet
swarovski crystal
cheap nfl jerseys
swarovski jewelry
rolex watches
michael kors bags
louis vuitton outlet
lebron james shoes
michael kors outlet
michael kors uk
toms outlet
herve leger outlet
20160415zhenhong

Qinan Chen said...

jimmy choo shoes
adidas nmd r1
canada goose
levis jeans
coach outlet online
polo outlet
puma shoes
polo ralph lauren uk
christian louboutin
hugo boss outlet
yeezy boost 350
louis vuitton factory outlet
air max 2016
polo ralph lauren
nike huarache trainers
adidas supercolor
cartier love bracelet
gucci borse
coach outlet
burberry outlet
bottega veneta outlet
nike free run
jordan shoes
louis vuitton outlet
ralph lauren outlet
cheap nhl jerseys
yeezy boost 350
true religion
toms
nike air max
coach factory outlet
ray bans
michael kors outlet
reebok uk
coach outlet store online
zhenwei20160723

chenlina said...

louis vuitton
toms shoes
fitflop sandals
toms outlet
ugg uk
michael kors outlet clearance
ghd hair straighteners
louboutin sale clearance
kate spade outlet
kate spade handbags
lebron 12
cheap jerseys
moncler jackets
ralph lauren polo
uggs australia
ray ban sunglasses
true religion shorts
adidas nmd
polo ralph shirts
gucci outlet
oakley sunglasses wholesale
jordans
coach outlet store online clearances
replica watches
mont blanc
polo shirts
coach outlet store online
coach outlet online
vans shoes
fitflops
lebron 13 shoes
lebron james shoes 13
hollister clothing
adidas originals shoes
uggs outlet
rolex watches
cartier watches
ugg boots
true religion jeans
michael kors handbags
chenlina20160810

wesan michael said...

http://www.chromeheartsonlinestore.us.com
cheap jordans online
longchamp handbags
adidas superstar UK
huarache shoes
adidas stan smith uk
air jordan retro
kobe shoes
adidas neo
ralph lauren online,cheap ralph lauren

raybanoutlet001 said...

fitflops sale clearance
adidas stan smith uk
adidas neo
fitflops outlet
skechers outlet
timberland shoes
air max thea
timberland uk
nike air zoom structure 19
cheap authentic jordans

dada24 Xu said...

jordan retro
michael kors bags
michael kors handbags clearance
louis vuitton bags
authentic louis vuitton handbags
michael kors outlet online
michael kors outlet store
nfl jerseys wholesale
cheap jerseys
louis vuitton outlet online
zhi20161202

Meiqing Xu said...

nike air max 90
oakley sunglasses outlet
louboutin
coach outlet
yeezy boost 350 v2
true religion jeans
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
louis vuitton outlet
pandora charms sale
20170323caiyan

raybanoutlet001 said...

salomon shoes
titans jersey
michael kors handbags
boston celtics jersey
michael kors handbags
los angeles clippers
minnesota vikings jerseys
cheap nba jerseys
ralph lauren
michael kors handbags