Thursday, July 29, 2010

Menghadiri Majlis Perayaan Kaum Bukan Islam


SOALAN
Apa hukumnya seseorang Islam menghadiri jemputan orang Kristian dan Hindu ke majlis perayaan hari-hari keagamaan mereka, seperti Krismas dan Taipusam. Saya mempunyai rakan-rakan sepejabat dan jiran-jiran bukan bukan Islam, mereka selalu menjemput saya makan dalam majlis-majlis seumpama itu. Salahkah jika saya hadir serta melakukan budaya dan adat tradional mereka. Apakah tindakan yang sepatutnya saya lakukan, bagi menjaga hubungan baik antara saya dengan mereka.

Bolehkah ustaz jelaskan batas-batas pergaulan antara orang Islam dan bukan Islam dalam sesebuah negara yang pendudukanya berbilang kaum seperti Malaysia.

- Ruby dan Man.

JAWAPAN

Hubungan antara orang Islam dengan bukan Islam pada asalnya adalah hubungan antara dua insan, yang masing-masing mempunyai kepentingan bersama dalam urusan kemanusiaan, mereka perlu berkerjasama demi keselamatan dan kesejahteraan hidup individu, masyarakat dan negara. Jika dalam sejarah awal Islam, peperangan pernah tercetus antara Islam dan bukan Islam, maka faktor sebenarnya adalah disebabkan putusnya hubungan kemanusiaan yang mengikat antara satu sama lain. Faktor ini pula mendorong ke arah pencerobohan dan serang-menyerang. Biasanya kaum bukan Islam lebih dahulu mencetuskan huru hara dan kekacauan.
Mengekalkan hubungan damai antara kaum Islam dan bukan Islam, antara nilai-nilai murni yang dipandang mulia oleh Islam, tetapi hubungan baik tidak seharusnya menjadi alasan bagi menggadaikan prinsip-prinsip akidah dan hukum-hukum Islam yang adil dan menyeluruh. Allah berfirman:

لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

Terjemahan: Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang kafir yang tiada memerangimu kerana agama dan tidak pula mengusir kamu dari negerimu. [al-Mumtahinah: ayat 8]

Atas dasar ini saya mengmbil kesimpulan, tiada salahnya orang Islam menghadiri majlis perayaan kaum bukan Islam seperti hari-hari Krismas, Taipusam dan lain-lain, demi mengekalkan hubungan baik antara kawan-kawan sepejabat dan jiran-jiran yang berdekatan, namun kehadiran itu hendaklah tidak menyebabkan ternodanya kesucian akidah dan prinsip-prinsip keagamaan yang perlu dipertahankan. Dengan kata lain, kesucian Islam biarlah terserlah, sekalipun ketikan berada di tengah masyarakat bukan Islam.
Saya ingin tegaskan di sini, jika penganut agama Keristian mempercayai `Isa al-Masih atau Jesus Christ adalah Tuhan atau Anak Tuhan, yang mereka rayakan hari kelahirannya setiap tahun pada 25 Disember, dengan mengadakan pelbagai jenis makanan dan acara keagamaan. Jika saudara dijemput makan bersama-sama mereka, saya kira tiada salahnya dari segi agama, tetapi saudara sebagai seorang muslim hendaklah mempertahankan bahawa Isa atau Jesus adalah hamba Allah dan rasul-Nya, bukan Tuhan dan bukan anak Tuhan. Saudara harus berterus terang dengan akidah ini, sebagaimana dalam firman Allah dalam surah Maryam, ayat 30-34 yang menyetakan pengakuan Isa sendiri bahawa ia adalah hamba Allah yang diwahyu kepadanya al-Kitab dan disuruh supaya menunaikan solat dan perintah-perintah Allah.
Saudara dilarang sama sekali menuruti adat dan budaya mereka dalam majlis itu, jika mereka melanggar hukum dan tata susila Islam, maka teguhkanlah pendirian dan akidah saudara sebagai seorang muslim yang diajar supaya tidak berpura-pura. Gunakanlah peluang yang ada untuk dakwah, setidak-tidaknya dengan memperlihatkan personaliti muslim yang mempunyai nilai-nilai yang terpuji.
Jika saudara dijemput rakan-rakan Hindu ke majlis makan pada perayaan hari Taipusam, saudara harus sedar bahawa mereka pada hari itu memuja dewa-dewa Subramaniam atau Murugan seperti dalam kepercyaan agama Hindu. Saudara dilarang sama sekali hanyut dalam arus deras bersama-sama mereka untuk mempersekutukan Allah dengan dewa-dewa itu. Anda hanya boleh pergi, makan kemudian terus pulang. Jangan lupa memperlihatkan diri anda sebagai seorang muslim yang berwibawa dan berpersonaliti tinggi.
Islam mengambil sikap terbuka dan lebih telus dalam mengekalkan hubungan baik dengan orang bukan Islam, terutama daripada kalangan Ahl al-Kitab, iaitu dengan menghalalkan makan sembelihan mereka, disamping mereka juga halal makan sembelihan orang Islam, firman Allah yang bermaksud:

وَطَعَامُ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ حِلٌّ لَكُمْ وَطَعَامُكُمْ حِلٌّ لَهُمْ

Terjemahan: Sembelihan orang yang diberi kitab itu halal bagimu dan sembelihan kamu halal pula bagi mereka [al-Ma`idah: 8]

Menurut Dr. Ahmad al-Syarabasi: Keharusan makan daging sembelihan Ahl al-Kitab, dengan sendirinya membawa erti harus bertukar-tukar lawatan dan menjamah makanan masakan mereka. Jika orang Kristian mengadakan perayaan hari Krismas, sedang pertukaran lawatan dari rumah ke rumah menjadi budaya sekian lama dalam masyarakat, maka Islam tidak menghalang untuk meneruskan budaya itu, demi mengekalkan hubungan baik, tetapi hendaklah dengan syarat tidak mengerjakan amalan-amalan mungkar yang dikutuk Islam (Yas`alunak fi al-Din Wa al-Hayat 4/390)

Merujuk kepada soalan tentang batas-batas hubungan antara orang Islam dan bukan Islam dalam sesebuah negara yang berbilang kaum seperti Malaysia. Saya ingin menegaskan bahawa semangat kejiranan dan kemanusiaan harus dipupuk dengan baik, tanpa mengenepikan hukum-hukum Islam. Ini kerana kepentingan bersama dalam hidup harian kita tidak mungkin tercapai tanpa wujudnya semangat kejiranan yang ditegakkan di atas asas-asas kemanusiaan yang telus dan terbuka.

Semangat toleransi dan terbuka terhadap kaum bukan Islam dapat dilihat daripada beberapa keterangan contoh, misalnya al-Qur`an menyurh agar mepergauli ibu bapa yang masih musyrik dengan baik, selama mereka tidak memaksa anak atau anak-anaknya keluar agama Islam. Allah berfirman:

وصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنيْاَ مَعْرُوفًا

Terjemahan: Dan pergaulilah mereka di dunia ini dengan baik [Luqman: 15]

Kita perhatikan lagi pada perintah Allah supaya berbuat baik terhadap orang bukan Islam yang tidak mengganggu ketenteraman orang Islam, terutama dalam hal-hal agama dan kepentingan hidup, seperti yang difahami daripada ayat 8, surah al-Mumtahinah dalam terjemahan di atas.

Sesetengah orang mempertikaikan nafkah yang diberi kepada orang bukan Islam yang ada hak kejiranan dan sebagainya, sama ada beroleh pahala atau sebaliknya, al-Qur`an menjawab kemusykilan ini dalam firman-Nya yang menyatakan bahawa setiap sen yang dibelanja pada jalan Allah tetap beroleh pahala, sekalipun dibelanja kepada orang bukan Islam (Lihat tafsiran ayat 272 surah al-Baqarah)

Imam Muhammad Ibn al-Hasan meriwayatkan bahawa Nabi (s.a.w.) pernah mengirim bantuan makanan untuk diagih-agih kepada pendudk Makkah yang kebuluran kerana kemarau panjang, meskipun mereka terdiri daripada orang-orang yang sangat memusuhi Islam. (al-Siyar al-Kabir, 1/144).

Sikap keterbukaan baginda lebih jelas lagi pada perhubungannya dengan ahl al-kitab, sama ada Yahudi atau Nasrani, baginda menziarahi dan menghormati pesakit-pesakit mereka yang uzur, baginda melawat dan menyumbang sesuatu kepada mereka.

Ibn Ishak melaporkan, satu rombongan Nasara Najran membuat kunjungan kepada Nabi (s.a.w.) ketika di Madinah. Mereka masuk masjid dan melakukan sembahyang menurut agama mereka. Para sahabat rioh apabila melihat kafir Nasrani itu menjalani ibadatnya dalam masjid Nabawi. Nabi bersabda: Biarkan! Biarlah mereka mengadap ke Timur dan sembahyang menurut ajaran agamanya.

Sejarah menyaksikan keterbukaan Rasulullah (s.a.w.) apabila menggadaikan baju perangnya kepada seorang Yahudi bernama Abu al-Syaham, padahal masih ramai para sahabat sedia membantu jika Rasulullah menyatakan masalahnya kepada mereka, tetapi baginda ingin menyampaikan hukum mengadakan hubungan dengan bukan Islam secara lebih jelas. Baginda meninggal dunia, sedangkan baju perang itu masih belum tertebus.

Dalam masa pemerntahan Umar Ibn al-Khattab (r.a.), beliau pernah mengeluarkan peruntukan daripada tabung harta umat Islam untuk diberi bantuan sara hidup tetap kepada Yahudi, beliau kemudian membaca ayat yang bermaksud:

انَّمَا الصَّدَقَاتُ للِْفُقَرَاءِ وَالمْسَاكِيْنَ

Terjemahan: Sesungguhnya sedekah wajib itu hendaklah diagih kepada orang fakir dan miskin ]al-Taubah: ayat 6[

Abdullah Ibn Umar (r.a) pernah mewasiatkan hambanya supaya mengagihkan daging korban kepada Yahudi yang tinggal di sebelah rumahnya. Beliau meninggalkan pesanan itu berulang-ulang kali. Sejarah menyatakan lagi, Jenazah Ibu Umm al-Harith yang beragama Kristian, meninggal dunia, ramai para mengiring jenazah keperkuburan. Bahkan ada kalangan Tabi`in yang mengeluarkan zakat fitrah kepada padri Kristian, mereka tidak menganggapnya sebagai suatu kesalahan.

Sebagai kesimpulan, hubungan dua hala dengan bukan Islam boleh diteruskan, dengan syarat tidak mengenepikan perinsip-prinsip akidah dan kesucian Islam. Wallah A`lam.

17 comments:

dong dong said...

201577dongdong
toms outlet
michael kors outlet online
www.louisvuitton.com
christian louboutin outlet
coach factory outlet
louis vuitton handbags
oakley sunglasses outlet
michael kors outlet
abercrombie
ray ban sunglasses
louis vuitton
burberry sale
copy watches
juicy couture
hollister clothing
louis vuitton
ray ban sungalss
coach outlet store online
concords 11
gucci outlet
michael kors
jordan 8
pandora charms
mont blanc
jeremy scott adidas
kate spade outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet
insanity workout
timberland boots
chanel bags outlet
michael kors outlet
abercrombie
pandara jewelry
tory burch outlet
abercrombie
gucci shoes
christian louboutin sale

Mu Lin said...

louis vuitton zippy wallet
gucci purses
birkin bag hermes
cheap michael kors purses
coach outlet store
gucci outlet online
burberry purses
chanel bags outlet
burberry wallets
burberry bags
burberry handbags
burberry tote
gucci bags
hermes birkin
cheap coach purses
cheap gucci belts
coach tote bags
chanel bags prices
chanel wallet on a chain
michael kors bags on sale
michael kors cluthch
gucci clutch
hermes handbags
chanel clutch bag
longchamp bags
coach handbags sale
louis vuitton shoulder bag
gucci handbags
mcm purses
gucci bag
coach outlet store online
louis vuitton travel bag
louis vuitton watllets
coach crossbody
coach purse outlet

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

小方 said...


fangyanting20151030
cyber monday deals
fitflop clearance
ugg outlet
replica watches
mcm outlet
winter jackets
jordan shoes
moncler coats
links of london
michael kors outlet
mulberry outlet
cheap jordans
cyber monday 2015
lebron james shoes
rolex watches
oakley sunglasses
oakley outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
ugg boots
swarovski crystal
ralph lauren shirts
juicy couture outlet
hermes birkin
michael kors handbags
uggs outlet
canada goose outlet
tiffany outlet
hermes outlet
longchamp outlet

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

Meiqing Xu said...

20160321meiqing
nike air max
canada goose
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
jordan shoes
mcm outlet
jordan 13
insanity workout
giuseppe zanotti sneakers
prada bags
louis vuitton outlet
true religion jeans
coach outlet
canada goose jackets
tory burch sale
louis vuitton
louis vuitton
nike huarache
louis vuitton outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
ugg boots
michael kors outlet online
oakley vault
louis vuitton outlet
true religion
ugg outlet
kobe bryant shoes
nfl jerseys
nike basketball shoes
toms shoes
supra shoes
coach outlet
christian louboutin sale
louis vuitton outlet
christian louboutin outlet
rolex submariner
kate spade handbags
abercrombie and fitch
cheap nfl jerseys

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

Zhenhong Bao said...

rolex watches
thomas sabo outlet
longchamp outlet
ralph lauren uk
ralph lauren
adidas wings shoes
cheap snapbacks
mulberry outlet
michael kors canada
nfl jersey wholesale
true religion canada
louis vuitton bags
pandora outlet
nike air huarache
nike air max
true religion outlet
louis vuitton bags
fitflop sale
beats by dre
true religion outlet
louis vuitton outlet online
pandora jewelry
hermes bags
louis vuitton handbags outlet
swarovski crystal
cheap nfl jerseys
swarovski jewelry
rolex watches
michael kors bags
louis vuitton outlet
lebron james shoes
michael kors outlet
michael kors uk
toms outlet
herve leger outlet
20160415zhenhong

chenlina said...

ugg outlet
hermes bag
true religion
new england patriots jerseys
nike roshe flyknit
cheap jordan shoes
ralph lauren uk
tiffany outlet
ugg boots
lebron james shoes
polo ralph lauren outlet
ralph lauren
canada goose coat
coach outlet
toms shoes sale
kate spade
oakley sunglasses
jordan retro 3
nike air max 90
uggs on sale
louis vuitton
celine handbags
adidas uk
gucci handbags
coach outlet store online
canada goose coats
jordan 6
louis vuitton handbags
ugg boots
coach outlet
adidas yeezy 350
kobe 11 shoes
adidas shoes
retro jordans
timberland outlet
gucci bags
longchamp bags
louis vuitton outlet
rolex watches
adidas outlet
chenlina20160810

raybanoutlet001 said...

nike huarache
michael kors handbags
birkenstocks
michael kors handbags outlet
rolex replica watches
michael kors handbags
christian louboutin outlet
moncler outlet
ralph lauren outlet online
michael kors handbags clearance

wesan michael said...

timberland online shop
nfl jerseys wholesale
adidas stan smith
tiffany and co outlet
kobe shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
vera bradley outlet
kobe bryant shoes

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

raybanoutlet001 said...

kobe shoes
adidas neo shoes
yeezy sneakers
tiffany and co uk
adidas ultra boost white
michael kors outlet
christian louboutin outlet
michael kors handbags
skechers outlet online
http://www.outlettiffanyand.co

dada24 Xu said...

true religion jeans outlet
true religion outlet online
ugg
coach outlet online
coach outlet store
louis vuitton factory outlet
louis vuitton outlet online
moncler uk
moncler pas cher
ugg pas cher
zhi20161202

raybanoutlet001 said...

adidas ultra boost
adidas neo shoes
nike huarache
ralph lauren uk
air jordan
fitflops sale
adidas yeezy boost
lacoste polo shirts
jordans for cheap
cheap jordans

raybanoutlet001 said...

golden state warriors jerseys
polo ralph lauren
fitflops shoes
air max 90
coach factory outlet
coach outlet online
ralph lauren outlet
ralph lauren
cheap ray bans
moncler outlet

caiyan said...

yeezy 350 boost
rolex replica
oakley sunglasses
gucci handbags
adidas outlet
fitflops sale clearance
coach outlet
coach factory outlet
yeezy boost 350
oakley sunglasses
0508shizhong