Saturday, July 3, 2010

Kemusykilan Keluarga

Isteri enggan bersama kerana cintakan suami orang*

SOALAN:
Saya ada dua soalan:
· Isteri saya cintakan suami orang, ia berterusterang perkara itu kepada saya sambil menegaskan tiada salahnya ia mencintai suami orang, kerana cinta adalah suatu naluri di luar kawalan seseorang. Jika suami yang berpoligami, tidak dituntut menyamakan kecintaan kepada isteri-isterinya, maka apa salahnya jika seorang isteri mencintai suami orang, dengan alasan yang sama. Benarkah alasan yang diberi isteri saya itu?.
· Apa hukumnya, jika isteri saya tidak memberi kerjasama dalam bilik tidur dan apa jalan penyelesaiannya.

- SMA, Besut.

JAWAPAN:
Soalan anda sangat baik dan menarik perhatian saya. Terima kasih saya ucapkan atas soalan yang jelas dan terang. Sebelum saya memberi ulasan dan jawapan, suka saya ulangi jawapan yang pernah diuarakan oleh seorang pendakwah, apabila ditanya sama ada bercinta itu halal atau haram. Secara spontan pendakwah itu menjawab: Percintaan yang halal itu tetap halal dan yang haram itu tetap haram. Jawapan ini sungguhpun ringan dan mudah, namun ia membantu saya memahami persoalan yang anda kemukakan.

Memang percintaan yang halal itu jelas, yang haram juga jelas, namun antara halal dan haram ada jarak yang sangat jauh, samar dan seringkali mengelirukan. Hal ini menjadikan orang ramai mempunyai tanggapan yang berbeza-beza. Sesungguhnya percintaan yang halal dan jelas halalnya ialah cinta terhadap suami atau isteri, termasuk juga yang masih dalam pinangan sementara menunggu hari untuk diijab kabul. Allah berfirman yang bermaksud:
Antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Allah bahawa ia menciptakan kamu berpasangan dari jenis kamu sendiri, supaya kamu senang hati dan berasa cinta antara satu sama lain. (Al-Rum: 21)

Cinta yang haram pula ialah kecintaan seorang lelaki kepada isteri orang, atau wanita kepada suami orang yang tiada jalan untuk dikahwin dengannya. Memang benar seperti yang disebutkan dalam soalan di atas, bahawa pergerakan hati sukar dikawal, perasaan cinta adalah naluri semula jadi pada manusia yang tidak boleh diambil dan diberi, dicampak dan dibuang. Memang benar seorang suami yang berpoligami tidak dituntut membahagikan kasih sayangnya secara sama rata kepada isteri-isterinya. Ia hanya dituntut membahagikan nafkah dan giliran malam secara adil, isteri-isterinya tidak berhak menuntut agar disamaratakan juga kecintaan dan kasih sayang, kerana ia adalah kurnia Allah yang tidak boleh dicipta sendiri. Allah tidak akan mempersoalkan perkara itu, jika ia gagal membahagikannya sebagaimana yang diminta.

Saya berpendapat lain halnya dengan wanita yang mencintai suami orang, kerana sebelum ia mencintainya, mungkin telah berlalu beberapa episod dalam pengalaman hidupnya yang dekat. Sekurang-kurangnya ia pernah mendekati lelaki itu, pernah bercakap dengannya, pernah bersama-sama dengannya dalam suatu majlis, pernah bergurau dan bersenda. Jika hati telah jatuh cinta kepadanya, maka kecintaan itu bukannya secara mengejut dan tiba-tiba, tetapi cinta yang pernah dijemput datang, pernah dipupuk di atas asas-asas yang tidak sihat, kotor mungkin juga keji dari pandangan Islam.

Seorang wanita yang mempunyai suami, tidak harus mencintai lelaki selain suaminya, ia dilarang berhubung dengan lelaki lain tanpa izin suaminya, ia tidak diizin untuk bersuami lebih daripada satu, ia perlu setia dan patuh kepada suaminya, ia dianggap curang jika mencintai suami orang, kerana akibatnya boleh membawa kacau bilau dan huru hara, akhirnya mengancam kerukunan rumahtangga dirinya sendiri dan orang lain. Dalam sebuah hadis Rasulullah (s.a.w.) bersabda yang bermaksud:

Bukan golongan kami, orang yang memusnahkan kecintaan isteri terhadap suaminya.

Merujk soalan yang kemukakan di atas, iaitu isteri anda menicintai suami orang. Anda sendiri tentunya tidak menyukai sikap itu, isterinya lebih-lebih lagi tidak menykai sikap isteri anda. Jika diketahuinya, nescaya buruk sekali padahnya. Banyak kes perceraian berkau disebabkan cemburu dan hilang kepercayaan antara suami dan isteri, sreingkali anak-anak menjadi korban, rumahtangga tidak mengerti erti-erti kedamaian, disebabkan sikap suami isteri yang dikatakan tidak bertanggungjawab.

Al-Qur`an al-Karim menceritakan kesah seorang isteri yang mencintai seorang pemuda yang bukan suaminya, akhirnya ia terpaksa melakukan perkara-perkara yang tidak diterima sama ada akal mahupun agama. Pasangan cinta yang dimaksudkan ialah Zulaikha isteri al-Aziz, seorang pegawai tinggi dalam kerajaan Mesir. Zulaikha mencintai Nabi Yusuf (a.s.) seorang pemuda yang kacak dan rupawan. Zulaikha yang hatinya dimamah cinta terhadap Nabi Yusuf, akhirnya berterusterang untuk menyerahkan dirinya kepada Nabi Yusuf, ia sanggup membelakangi kesetiaan terhadap suaminya, tetapi pemuda yang bernama Yusuf itu tidak sanggup melayani kehendak nafsu wanita yang menggila itu, sebaliknya ia bersabar dan rela dirinya dipenjara, biarpun bersama-sama penjenayah yang durjana.

Mungkin Zulaikha mempunyai alasan yang boleh diterima mengapa dirinya cintakan pemuda itu?. Ia tidak mencarinya, tetapi suaminya yang membeli pemuda itu dari pasar dan membawa baliknya ke rumah untuk dijadikan hamba. Ia terpesona apabila pagi dan petang melihat wajah pemuda yang cantik itu. Hati memangnya mudah ditawan oleh kecantikan, biarpun pada seorang hamba. Justeru itu Islam tidak menjanjikan keamanan kepada pasangan yang bukan mahram apabila mereka berkahalwat, kecuali ada syaitan yang membisik mereka supaya berlaku keji.

Satu perkara lagi perlu diingat orang-orang muda, iaitu cinta ada pendahuluan dan mukadimahnya, ada kesudahan dan penutupnya. Pendahuluannya dicari, diusaha dan dibina dan dipupuk melalui pandang lihat, bercakap, bersalam, berutus, berutukar-tukar hadiah, bertemu dan bersua muka, akhirnya melarat kepada perbuatan keji dan durjana. Namun api hanya boleh dikawal pada peringkat awal, apabila menjadi besar, bahayanya sukar lagi diatasi.

Merujk soalan berikutnya, iaitu isteri anda tidak sudi memberi kerjasama ketika di bilik tidur. Persoalan ini perlu diselesai segera, makin lama disembunyikan makin kusut, carilah punca kekusutan itu dengan hati yang tenang dan terbuka. Mungkin pihak anda sendiri yang memulaklan kekusutannya. Jika masing-masing ikhlas serta cintakan kedamaian, nescaya Allah lorongkan taufik, keadaan kembali menjadi jernih semula. Allah berfirman yang bermaksud:

Jika kedua-duanya inginkan damai, Allah akan bukakan taufiknya kepada mereka (al-Nisa`:35)
Jika usaha ini tidak berhasil, Islam memberi anda peluang mengajar isteri yang nusyuz itu, dengan mengambil beberapa langkah seperti yang disebut dalam al-Qur`an, iaitu dalam firmanNya yang bermaksud:

Wanita yang kamu rasakan derhaka, hendaklah kamu nasihati mereka, jika mereka berdegil, pulaukanlah mereka di tempat tidur, dan kalau masih juga degil, maka pukullah mereka dengan pukulan yang mengajar. (al-Nisa`: 34)

Ayat ini menggariskan tiga langkah yang boleh diambil oleh suami terhadap isteri yang nusyuz (derhaka), iaitu:

1) Menasihatinya dengan baik, dengan mengajaknya kembali kepada peraturan dalam hubungan perkahwinan sebagaimana yang ditetapkan oleh Islam dan mengikuti undang-undang kekeluargaan Islam. Jika langkah ini tidak berhasil, hendaklah

2) Membelakanginya pada tempat tidur, supaya ia merasai kesunyiannya apabila dibelakangi. Tindakan ini dilakukan dengan harapan ia akan menyedari kesalahannya dan terus kembali ke pangkal jalan, jika tidak juga berfaedah, maka langkah selanjutnya ialah

3) Memukulnya dengan pukulan yang ringan dan terhormat. Bukannya pukulan yang menyakit dan mencederakan badan. Perlu diingatkan jika suami memukul isterinya dengan melampuai batas-batas yang dibenarkan, maka suami akan dipertanggungjawabkan dengan tindakan undang-undang jenayah terhadapnya.

Sehubungan ini ulama menyatakan, suami boleh mengambil dua langkah yang pertama dengan mudah, tetapi tidak mudah baginya mengambil langkah yang terakhir, iaitu memukulnya. Biasanya tindakan memukul itu hendaklah diberi kepada pihak yang lebih kuat tanaganya. Dalam konteks ini, hak memukul lebih wajar diserah kepada pihak berkuasa, seperti kadi atau pegawai-pegawai dipejabat agama.
Memukul isteri biarpun ianya nusyuz, tidak sesuai lagi dilakukan pada zaman ini, bahkan bertentangan dengan perilaku seorang suami yang bermaruah. Dalam sebuah hadis riwayat Bukhari bilangan 5204 menyebtkan yang bermaksud:

Hendaknya seorang kamu tidak memukul isterinya seperti ia memukul unta, kemudian pada malamnya ia tidaur bersama.

Jika segala-galanya buntu, maka saya menyedari bahawa insan memerlukan ketenangan dalam hidupnya, seperti juga ia perlukan makan dan minum yang secukupnya. Oleh itu sampailah masanya ia membuat keputusan yang terakhir iaitu bercerai dengan cara yang baik dan sopan.

Islam membuka pintu perceraian bagi pasangan yang bermasalah dan tiada lagi jalan menyelesaikannya, tetapi pintu perceraian hanya dibuka sebagai jalan terakhir. Sebelum itu carilah ubat yang boleh menyelamatkan anggota yang sakit daripada terus dipotong, namun jika ubat demi ubat tidak juga berfaedah, maka terimalah kenyataan bahawa kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan segala-galanya. Wallah A`lam.

* Mingguan Malaysia 10/10/1999

11 comments:

Anonymous said...

Ustaz, merujuk kepada isu diatas dimana isteri mencintai lelaki lain. Boleh ke dia berdoa semoga didtgkan jodoh buat dirinya dan lelaki tersebut atas dasar tidak mahu terus berdosa terhadap suaminya yang sekarang? Boleh ke dia berdoa meminta kepada Allah agar hubungan itu menjadi hubungan yang halal disisiNya.? Adakah perasaan yang timbuk di hati isteri dan lelaki tersebut sebahagian dari ketentuan Allah?

dong dong said...

201577dongdong
chanel handbags
abercrombie and fitch
football shoes
michael kors outlet
black timberland boots
michael kors
louboutin femme
jordan 11 gamma blue
michael kors
ed hardy clothing
burberry outlet
coach factory outlet online
michael kors outlet online
gucci handbags
abercrombie
ray ban glasses
coach outlet store online
true religion jeans
cheap jordans
michael kors outlet online
jordan 4
coach factory outlet
fitflop shoes
louis vuitton outlet
louis vuitton
tod's shoes
jordan 9
cheap toms
replica watches
oakley sunglasses
mont blanc
louis vuitton
fendi bags
abercrombie & fitch
louis vuitton outlet
nhl jerseys
cheap air max

Da Shuai Guo said...

3guowenhao0824
gucci outlet
pittsburgh steelers jersey
links of london uk
jordan 11
michael kors uk
kobe 9
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net
timberland boots
lebron james shoes
calvin klein outlet
coach outlet
polo ralph lauren outlet
ray ban sunglasses online
polo lacoste pas cher
nike trainers
miami heat jersey
ray ban sunglasses
michael kors canada, http://www.michaelkorsoutletcanada.in.net
dansko outlet
louis vuitton
cheap mlb jerseys
new york giants jerseys
louis vuitton outlet store
ralph lauren uk
supra shoes
green bay packers jerseys
mac makeup
beats by dre
replica watches
ugg boots, http://www.uggboot.com.co

Mu Lin said...

louis vuitton zippy wallet
gucci purses
birkin bag hermes
cheap michael kors purses
coach outlet store
gucci outlet online
burberry purses
chanel bags outlet
burberry wallets
burberry bags
burberry handbags
burberry tote
gucci bags
hermes birkin
cheap coach purses
cheap gucci belts
coach tote bags
chanel bags prices
chanel wallet on a chain
michael kors bags on sale
michael kors cluthch
gucci clutch
hermes handbags
chanel clutch bag
longchamp bags
coach handbags sale
louis vuitton shoulder bag
gucci handbags
mcm purses
gucci bag
coach outlet store online
louis vuitton travel bag
louis vuitton watllets
coach crossbody
coach purse outlet

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

小方 said...

fangyanting20151030
oakley sunglasses
louis vuitton outlet
true religion outlet
nike huarache
kobe bryant shoes
herve leger outlet
michael kors factory outlet
cheap uggs
cheap ugg boots
ugg boots
nobis outlet
ugg australia
tory burch outlet
coach outlet canada
the north face clearance
michael kors handbags
chanel outlet
ralph lauren uk
pandora jewelry
parajumpers coats
ray ban sunglasses
ugg outlet
oakley sunglasses wholesale
winter coats
coach outlet
christian louboutin
cheap nfl jerseys
lacoste polo shirts
barbour coats
cheap mlb jerseys

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

John said...

ray ban sunglasses
true religion outlet
louis vuitton outlet
ugg boots
michael kors outlet online
p90x workouts
michael kors handbags
jordan retro
kobe bryant shoes
oakley sunglasses
air max 95
nike running shoes
hollister outlet
coach factory outlet
ugg boots
cheap uggs
ugg outlet store
mulberry handbags
michael kors outlet
air jordan retro
north face outlet
coach outlet
ugg outlet
nike air max
michael kors outlet online
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
canada goose outlet
coach outlet
oakley sunglasses
canada goose
cheap ugg boots
20151221yuanyuan

Meiqing Xu said...

20160321meiqing
nike air max
canada goose
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
jordan shoes
mcm outlet
jordan 13
insanity workout
giuseppe zanotti sneakers
prada bags
louis vuitton outlet
true religion jeans
coach outlet
canada goose jackets
tory burch sale
louis vuitton
louis vuitton
nike huarache
louis vuitton outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
ugg boots
michael kors outlet online
oakley vault
louis vuitton outlet
true religion
ugg outlet
kobe bryant shoes
nfl jerseys
nike basketball shoes
toms shoes
supra shoes
coach outlet
christian louboutin sale
louis vuitton outlet
christian louboutin outlet
rolex submariner
kate spade handbags
abercrombie and fitch
cheap nfl jerseys

chenlina said...

ralph lauren
coach outlet
nike outlet store
oakley sunglasses
louis vuitton outlet
oakley sunglasses outlet
air jordan 13
michael kors outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
christian louboutin shoes
abercrombie outlet
cheap jordan shoes
jordan 8
giuseppe zanotti sneakers
michael kors outlet
adidas ultra boost
cheap uggs
gucci handbags
christian louboutin sale
louis vuitton borse
louis vuitton outlet
gucci handbags
oakley sunglasses
cincinnati bengals jerseys
coach outlet store online clearances
christian louboutin outlet
kate spade handbags
ugg boots
cheap oakley sunglasses
hollister clothing
coach outlet online
coach outlet store online clearances
ralph lauren outlet
louis vuitton
coach outlet online
ralph lauren polo outlet
canada goose
michael kors outlet
ray ban sunglasses
chenlina20160810

raybanoutlet001 said...

salomon shoes
titans jersey
michael kors handbags
boston celtics jersey
michael kors handbags
los angeles clippers
minnesota vikings jerseys
cheap nba jerseys
ralph lauren
michael kors handbags