Saturday, July 17, 2010

Maulana Ubaydullah Ibn al-Islam al-Sindhi(1872-1944 M)

Mukadimah

Tokoh Islam yang tidak ramai dikenali generasi muda hari ini ialah Maulana Ubaydullah al-Sindhi. Beliau telah pergi meninggalkan kita sejak 66 tahun yang lalu. Beliau ialah ulama yang berwibawa, ahli politik yang berjiwa besar, pendidik yang mudah ditemui, pendakwah yang jujur damn aktivis masyarakat yang sedia membantu. Beliau tidak asing dalam dunia Islam pada beberapa dekad yang lalu.


Keharuman nama beliau sebagai ilmuwan Islam selalu meniti di bibir para ulama, terutama kelumpuk ilmuwan yang terdidik dengan falsafah pengajian Hadith melalui jalan sanad al-Imam Walyullah al-Dihlawi (1703-1762 M.) Pengarang Kitab Hujjat Allah al-Balighah dan lain-lain.

Pendidikan Islam di Kelantan

Pada suatu ketika dahulu, Bandar Kota Bharu terkenal dengan julukan “Serambi Mekah” kerana dikunjungi ramaipelajar dari dalam dan luar negeri kerana mempelajari ilmu-ilmu Islam pada ulama kelahirannya yang tidak sukar ditemui pada ketika itu.

Ulama dari luar Kelantan juga turut memberi sumbangan kepada pengajian Islam di negeri ini seperti Maulana Khurasan atau nama lengkapnya Sayyid Hasan bin Sayyid Nur Hasan bin Mirza Shah (1875-1944 M) yang membuka halaqat Pengajian Hadith di Madrasahnya sekitar tahu 1920 an. Madrasah yang didirikan di bawa lembah kampung Sirih itu kemudian diberi nama Darul Hadith al-Khurasaniyyah oleh salah seorang muridnya bagi mengingati pengasasnya Maulana Khurasan.

Pengajian Islam di Kota Bharu lebih menarik lagi, apabila Tuan Guru Haji Nik Abdullah bin Haji Wan Musa salah seorang daripada keluarga Tuan Tabal pulang dari Makkah dan membawa balik segulung Ijazah kitab-kitab Hadith yang dianugrahkan kepada beliau oleh gurunya Maulana al-Syaikh Ubaydullah al-Sindhi yang membaw sanad hadith daripada al-Imam al-Syaikh Mahmud al-Hasan al-Deobandi atau dikenali juga dengan gelaran Syaikh al-Hind (1851-1904 M) melalui jalan sanad Syah Waliyullah al-Dihlawi yang terus bersambung kepada kepada Rasulullah saw mengikut syarat-syarat yang dikehendaki dalam pengajian isnad hadith. Sumber-sumber menyatakan, Maulana Khurasan dan Maulana Ubaydullah al-Sindhi merupakan kawan dan sama-sama menuntut di Darul Ulum Deband, kedua-duanya merupakan anak didik Syeikh Mahmud al-Hasan al-Deobandi. Didoakan semoga mereka semua dirahmati Allah.

Haji Nik Abdullah pada ketika itu merupakan seorang ilmuan muda yang ditunggu-tunggu kepulangannya untuk membawa pembaharuan di negeri Kelantan yang meliputi bidang-bidang pendidikan Islam, politik, ekonomi dan masyarakat. Harapan memang tepat dengan masa dan dengan tokoh yang dihormati itu kerana Haji Nik Abdullah selain dari kemampuan akademiknya yang istimewa, titih barisnya juga dihormati kerana beliau anak kepada seorang mufti dan cucu kepada Tuan Tabal, seorang ulama dan pengarang kitab yang menjadi rujukan semua lapisan masyarakat di negeri Kelantan, termasuk pemimpin dan rakyat, tua dan muda. Kitab itu berjudul “Minhat al-Qarib al-Mujib, wa Mughni al-Raghibin fi al-Taqrib”.

Jika segala-galanya mengikut yang dirancang, tidak mustahil negeri Kelantan akan menyaksikan sebuah model pendidikan Islam yang termoden yang direka bentuk oleh juruteranya al-Syeikh Ubaydullah al-Sindhi yang bakal dibangunkan di atasdi atas tapak asalnya Sermabi Mekah dengan kerja sama anak didiknya al-Muhaddith Haji Abdullah bin Haji Wan Musa yang sekian lama menuntut di Tanah Suci.

Biar pun tingginya harapan masyarakat dan biar pun suburnya bumi Serambi Mekah, namun manusia yang kerdil sifatnya hanya mampu merancang, Allah Yang Maha Berkuasa jua yang menentukan dengan hukmat dan kebijaksanaan-Nya. Apa yang ditulis-Nya dalam hukum Qada dan Qadar tetap berjalan menuju arus mengikut kehendak dan tadbir Allah, tiada siapa yang mampu menahan atau menukar haluan dari yang ditetapkan oleh pemiliknya yang sebenar. Inilah suatu pernyataan yang disebut Nabi dalam sabdanya:

وَاعْلَمْ أَنَّ مَا أَخْطَأَكَ لَمْ يَكُنْ لِيُصِيْبَكَ، وَمَا أَصَابَكَ لَمْ يَـكُنْ لِيُخْطِئَكَ، وَاعْلَمْ أَنَّ النَّصْرَ مَعَ الصَّبْرَ، وَأَنَّ الفَرَجَ مَعَ الْكَرْبِ، وَأَنَّ مَعَ العُسْرِ يُسْرًا [ابن ماجه، حديث 74]


Terjemahan: Ketahuilah, sesuatu yang tersisih darimu, pastinya i8a tidak dei sasar terhadapmu dan sesuatu yang menimpamu, memang memang ia disasar untukmu. Ketahuilah kemenangan bersama kesabaran, kelepasan bersama bencana dan kesusahan bersama kesenangan.

Firman Allah:

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ فَإِذَا جَاءَ أَجَلُهُمْ لاَ يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلاَ يَسْتَقْدِمُونَ [يونس: 49]

Terjemahan: “Bagi tiap-tiap umat ada tempoh yang ditetapkan; maka apabila tiba tempohnya, tidak dapat mereka melambatkannya sesaatpun dan tidak dapat mereka menyegerakannya".Sekembalinya Haji Nik Abdullah dari Makkah, belum pun sempat mengenal pasti awlawiyyat bagi program kerja yang direncanakan oleh gurunya, sebaliknya persinggahan dikediamannya dikota Bharu hanya dalam perjalanan kea lam abad, iaitu pada tahun(1935 M) ketika berusia 35 tahun. Semoga Allah mencucuri rahmat dan menempatkan roh eliau bersama Siddiqin, syuhada` dan salihin.

Detik-detik Hidup Al-Sindhi

Tokoh besar yang sedang diperkatakan ini, hampir sama dengan beberapa sahabat Nabni yang hidup dalam dua zaman; jahiliah dan Islam, seperti Abu Hurayrah, Umar ibn al-Khattab, dan lain-lain, mereka mempunyai dua nama sebelum dan selepas memeluk Islam. Nama Abu Hurayrah ra sebelum Islam dikenali dengan `Abd Shams kemudian setelah memeluk Islam, nama beliau ditukar kepada Abd al-Rahman, berbeza sekit dengan dengan tokoh kita ini, nama beliau sebelum Islam tidak diketahui. Menurut rekod di Universiti Darul Ulmu Deoband, beliau didaftarkan atas nama Ubaydullah al-Siyalkuti. Di dalam Ijazah yang dikeluar beliau kepada Haji Nik Abdullah juga tertera nama Ubaydullah ibn al-Islam al-Sindhi, al-Sialkuti, al-Hindi.

Nama penuh al-Sindhi dihubungan dengfan Islam pada tempat nama bapanya, semavam ada persamaan dengan nama seorang pendakwah dan penghibur keturunan British yang popuklar pada zaman ini. Beliau ialah Yusuf Islam. Tidak hairan bagi mereka yang melihat Islam sebagai agama penyelamat hidup, meletakkan Islam lebih dikasihi kepadanya dari bapanya, anak-anaknya dan manusia seluruhnya. Dalam sebuah hadith yang menyatakan kesempurnaan Iman:


فَوَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى أَكُوْنَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ وَالنَّاسِ أجْمَعِينَ [رواية البخاري،(13) مسلم، (63)]

Terjemahan: “Seorang kamu tidak sempurna imannya sehingga aku lebih dikasihinya dari bapanya, anaknya dan manusia seluruhnya”

Memang begitulah iman apabila dirasai keindahannya, lalu dipeluknya erat, didakapnya kemas bagaikan seorang anak memeluk ibunya ketika meminta pertolongan pada saat-saat cemas, atau bagaikan pokok yang tunjangnya mendalam ke perut bumi, manakala ranting-rantingnya merimbun di kemuncak langit Barangkali dalam detik-detik seumpama inilah seorang penyajak Arab Salman al-Farisi menumpahkan perasaannya cintanya kepada Islam yang mengatasinya cintanya kepada ibu bapa dan keluarga, ketika orang berbanga dengan nasab dan suku sakat keturunan, katanya:

أَبِي الإسْلامُ لا أبَ لِي سِوَاهُ *** إِذَا افْتَخَرُوا بِقَيسٍ أو تَمِيمٍِ
إن يَخْتَلِفْ مَاءُ الْوِصَالِ فَمَـاؤنَا *** عَذْبٌ تحَدَّرَ مِنْ غَمَامٍ وَاحِدِ
أو يَفْتَرِقْ نَسَبٌ يُؤَلِّفُ بَينَنَا
*** دِيْنٌ أَقَمْنَاهُ مَقَامَ الْوَالِدِ

Terjemahan:

Tiada bapa bagiku selain Islam,
Meskipun darah Qays atau Tamim menjadi kebanggaan orang,
Jika air boleh disatu walaupun sumbernya berlainan,
Air kami mengalir dari awan sumbar yang satu,
Andainya kerana agama keturunan kami terpaksa berpisah,
Agama Islam kami gantikan bapa yang kami hormati.

Bumi Kelahiran

Al-Sindhi dilahirkan pada tahun (1872 M) di Bandar Sialkot, sebuah jajahan di daerah Punjab, Pakistan. Bandar ini melahirkan ramai ulama, tokoh-tokoh kenamaan, penghibur dan pujangga. Bumi ini juga kerap menyaksikan berlakunya tragedi berdarah di antara kumpulan Sunni dan Syi`ah.
Suatu hakikat yang Nadir pada Maulana al-Sindhi ialah kematangan berfikir mendahului kematang fizikal. Ibu bapa dan keluarganya yang beragama Sikh hanya mampu menyediakan mmmakanan jasad yang lazat dan mewah, tetapi rohnya sentiasa kering dan lapar. Makanan jasad, biar semewah mana sekalipun tidak mampu memberi kepuasan kepada roh dan fikirannya.
Santapan rohani yang dibekalkan mengikut ajaran agama Sikh, iaitu lima “K” yang membawa maksud Kanka (sikat rambut), Kirpan (pisau kecil), Kisyu (larangan memotong bulu-bulu badan), Kansya (pakaian dalam ke paras lutut), dan Kara (gelang tangan) yang menjadi rukum bagi agama sikh, tidak sesuai dengan fitrah sucinya, lalu suara hatinya mendesak supaya ditukarkan dengan lima rukun Islam yang mampu memberi kepuasan kepada kehidupan rohaninya yang selalu menderita.
Ketika berusia 12 tahun, al-Sindhi mula membawa diri untuk bertemu guru-guru yang mampu mengajarnya Islam dan membaca buku-buku agama seperti kitab Taqwiyat al-Iman, Izhar al-Islam karangan Maulana Ismail al-Shahid,, di sini azam beliau semakin jelas dan memuncak untuk mendalam lebih jauh lagi pengajian Islam daripada sumbernya yang bersih dan jernih.

Dengan azam yang tinggi dan semangat waja seorang anak muda dalam belasan tahun, al-Sindhi memilih jalan merentas bukit dan belukar, daratan dan lautan dari bumi kelahirannya untuk mencari guru-guru murshid yang mampu mengajarnya al-Qur`an dan al-Hadith. Pada ketika itu Darul Ulum Deoband yang diasaskan oleh Maulana al-Nanutawi disifatkan oleh Syeikh Rashid Ridha dalam masa lawatannya ke Universiti itu sebagai Azhar al-Hind (Azhar India).

Di Universiti ini al-Sindhi menemui guru utamanya Syeikh Mahmud al-Hasan. Padanya beliau mempelajari Hadith Sunan al-Tirmidhi dan beliau disebariskan dengan murid kanannya yang sangat pintar, iaitu Syeikh Anwar Shah al-Kasymiri dan lain-lain.

Di sini nama Malulana Ubaydullah al-Sindhi mula dikenali dan bintangnya semakin bergemerlapan. Setelah berbakti kepada agama dan merentasi arus yang deras dalam detik-detik hidup selama 72 tahun, maka pada tanggal 21 Ogos 1944 beliau dijemput Allah buat selama-lama.Antara karya beliau ialah:

· Zaati Diary (Biografi Peribadi) dalam bahasa Urdu.
· Safarnama-i-Kabul (Catatan Perjalanan ke Kabul)
· Shah Waliullah Awr Unki Siyasi Tahreek (Gerakan Politik Shah Wliullah)
· Shah Waliyullah Awr Unka Falsafa (Falsafah Syah Waliyullah)
· Khutbat-i-Maulana Obaidullah Sindhi (Ceramah Maul;ana Ubaydullah al-Sindhi).
Al-Sindhi telah pergi menemui Allah buat selama-lamanya, tetapi namanya masih hidup di kalangan ilmuwan dan murid-murid yang setia dengan perjuangannya. Usianya begitu pendek berbanding usia keduanya selepas meniggal dunia. Benar kata al-Batliusi dalam sajaknya:

أخُـو الْعِلْمِ حَيٌ خَالِدٌ بَعْـــدَ مَوتِهِ
وَ أوْصَالُهُ تَحْتََ التُّرابِ رَمِيمُ
و ذُو الْجَهْلِ مَيْتٌ وَهُوَ مَاشٍ عَلَى الثَّرَى
يُظَنُّ مِنَ الأَحيَاءِ وَ هُو عَدِيمُ

Terjemahan:

Ampunya ilmu hidup kekal selepas mati,
Tulang temalangnya berkecai ditimbus bumi,
Si jahil dilihat berjalan ke sana sini,
Disangka hidup sedangkan dia telah pergi.


أسْكَنَ اللهُ الْفَقِيدَ فَسِيحَ جَنَّاتِهِ. اللَّهُمَّ ارْحَمْهُ بِرَحْمَتِكَ الْوَاسِعَةِ. اللَّهُمَّ َأوسِعْ لَهُ فِي قَبْرِه. اللَّهُمَّ اجْعَل الجَنَّةَ مَثْوَاه مَعَ الأنبياء والصِّدِّيقينَ والشُّهَدَاء والصَّالِحِينَ وَحَسُنَ اُولَئِكَ رَفِيقًا.

16 comments:

dong dong said...

201577dongdong
chi flat iron
christian louboutin outlet
burberry outlet online
louboutin
coach factory outlet
ray ban sunglasses uk
abercrombie kids
kevin durant shoes
coco chanel
coach factorty outlet
hollister clothing store
jordan shoes
oakley sunglasses sale
cheap jerseys
dior handbags
coach outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
louis vuitton handbags
coach outlet
hollister clothing
louis vuitton outlet
ralph lauren
gucci outlet
marc jacobs handbags
louis vuitton outlet stores
coach outlet
lebron james shoes
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
toms shoes
michael kors outlet
ray ban outlet
michael kors handbags

Mu Lin said...

burberry handbags
prada handbags
longchamp tote
coach purses
michael kors outlet store
louis vuitton diaper bag
burberry shoes
chanel outlet
louis vuitton monogram
mcm bag
mcm duffle bag
gucci luggage
coach outlet
burberry store
prada tote
louis vuitton wallet for women
coach diaper bag
louis vuitton belt
burberry outlet
louis vuitton shoes men
coach hobo bag
michael kors black handbags
louis vuitton artsy
michael kors purses outlet
hermes bags
vintage chanel bags
prada backpack
hermes belt
michael kors hobo bag
gucci crossbody bag
coach online outlet
chanel purses
louis vuitton duffle bag
prada outlet
burberry bags on sale

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

Meiqing Xu said...

20160321meiqing
kate spade handbags
coach outlet
nike roshe runs
kate spade
kate spade handbags
beats headphones
hollister clothing
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
prada uk
louis vuitton outlet
burberry outlet
louis vuitton bags
nike blazers
louis vuitton outlet
jordan concords
cheap jordans
marc jacobs
canada gooses outlet
michael kors outlet
louis vuitton handbags
vans shoes
longchamp bags
michael kors outlet
cheap oakleys
ugg boots
michael kors outlet online
ray ban sunglasses outlet
polo ralph lauren
oakley sunglasses
ralph lauren outlet
michael kors uk
gucci shoes
timberland boots
ugg outlet
retro jordans
ralph lauren sale
polo ralph lauren
oakley sunglasses wholesale
hollister uk

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

Zhenhong Bao said...

coach outlet online
camisetas futbol baratas
herve leger dresses
louis vuitton neverfull sale
kate spade handbags
fitflops sale
oakley sunglasses
nike air huarache
ray ban sunglasses
football shirts
true religion jeans
timberland shoes
hermes birkin bag
rolex uk
fitflop clearance
cheap jordan shoes
louis vuitton bags cheap
mulberry outlet
mcm backpack
true religion jeans
nfl jerseys wholesale
fitflops clearance
air force 1 shoes
polo ralph lauren
air max 2015
louis vuitton handbags
nike huarache
christian louboutin online
oakley sunglasses
kobe bryants shoes
lebron james shoes
michael kors outlet online
cheap ray ban sunglasses
hermes belt
michael kors outlet online
20160415zhenhong

Qinan Chen said...

pandora charms
ray ban outlet
ray bans
oakley sunglasses
pandora outlet
uggs outlet
the north face
michael kors outlet clearance
ferragamo shoes
adidas gazelle
michael kors outlet online
cheap jordans
louis vuitton borse
pandora outlet
louis vuitton outlet
michael kors watches
oakley sunglasses
ralph lauren outlet online
louis vuitton outlet online
asics shoes
ugg boots outlet
longchamp handbag
nike air max
abercrombie and fitch
red bottom shoes
uggs outlet
cheap jordans
air max 90
pandora jewelry
canada goose outlet online
coach factory outlet
louis vuitton bags
michael kors outlet
hollister co
coach outlet
zhenwei20160723

chenlina said...

abercrombie and fitch
uggs on sale
ralph lauren outlet
kate spade
coach outlet
ugg outlet store
uggs sale
fitflops sale clearance
christian louboutin outlet
jordan 3
replica watches
michael kors outlet online sale
louis vuitton outlet
ghd flat iron
jordans
michael kors
supra shoes
ray ban sunglasses
longchamp sac
canada goose jackets
christian louboutin outlet
mont blanc pen
ray ban sunglasses uk
ugg slippers
christian louboutin outlet
ugg canada
ugg boots
coach outlet
toms shoes
oakley sunglasses
uggs uk
new york knicks jerseys
ray bans
michael kors outlet clearance
coach canada
michael kors handbags
toms outlet
burberry outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
chenlina20160810

raybanoutlet001 said...

michael kors handbags
yeezy boost 350
michael kors handbags
michael kors handbags wholesale
michael kors outlet clearance
converse trainers
nike free
salomon shoes
adidas nmd runner
michael kors handbags wholesale

wesan michael said...

timberland online shop
nfl jerseys wholesale
adidas stan smith
tiffany and co outlet
kobe shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
vera bradley outlet
kobe bryant shoes

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

raybanoutlet001 said...

kobe shoes
adidas neo shoes
yeezy sneakers
tiffany and co uk
adidas ultra boost white
michael kors outlet
christian louboutin outlet
michael kors handbags
skechers outlet online
http://www.outlettiffanyand.co

Meiqing Xu said...

cveland cavaliers jerseys
chaussure louboutin
louis vuitton
longchamp handbags
longchamp handbags
james shoes
coach factory outlet
adidas yeezy
coach factory outlet
sanantonios purs jerseys
20170323caiyan

raybanoutlet001 said...

salomon boots
moncler jackets
gucci sito ufficiale
ralph lauren outlet
kansas city chiefs jerseys
rolex replica
michael kors outlet store
saints jerseys
christian louboutin
hugo boss sale

dong dong23 said...

new balance
pandora bracelet
mizuno running shoes
christian louboutin outlet online
hermes outlet
puma shoes
adidas superstar
michael kors handbags
true religion
calvin klein
20174.17wengdongdong