Monday, July 5, 2010

Tafsir Surah al-`Alaq 96 (1)

سورة العلق - 96
Surah Segumpal Darah - 96


MUKADIMAH

Nama Surah

Nama surah Makkiyyah yang ke 96 ini ialah al-`Alaq ertinya segumpal darah. Nama ini diambil daripada perkataan al-`Alaq dalam ayat ke dua surah. Surah ini juga dikenali dengan nama surah Iqra` . Ibn `Atiyyah dan Abu Bakr Ibn al-`Arabi menjudulkannya dengan nama surah al-Qalam, iaitu nama yang sama dengan surah (68), iaitu surah Nun wa al-Qalam, di samping nama Nun[1]. .
Berkata Allamah al-Tahir ibn `Asyur: Nama-nama surah diberi bersama turunnya al-Qur`an bagi memudahkan pembaca merujuk, menghafaz dan mengambil pengajaran daripadanya[2]. Sebahagian nama surah-surah al-Qur`an diberi oleh Nabi saw sendiri, sedangkan sebahagian yang lain diberi para sahabat[3].

Pendapat yang sahih ialah nama-nama surah itu diberi dengan perintah daripada Nabi saw dan dengan pengesahan daripadanya. Al-Suyuti di dalam karya utamanya al-Itqan memutuskan semua surah al-Qur`an berlaku secara tawqifi, katanya:
وَقَدْ ثَبَتَ جَمِيْعُ أسْمَاءِ السُّوَرِ بِالتَّوقِيْفِ ِمنَ الأحَادِيثِ وَالآثَارِ[4]

Terjemahan: “Nama-nama surah al-Qur`an semuanya diketahui secara tawqifi sama ada daripada hadis atau athar”.

Zaman Nuzul

Surah ini terdiri daripada dua bahagian utama: Pertama: Mulai ayat 1 hingga 5. Kedua: Mulai ayat 6 hingga akhir surah.

Jumhur ulama hampir sepakat menyatakan lima ayat yang pertama daripada surah ini merupakan wahyu sulung al-Qur`an diturunkan kepada Rasulullah saw ketika baginda sedang beribadat dalam gua Hira, iaitu pada malam 17 Ramadan, empat puluh tahun selepas peristiwa tentera gajah menyerang Ka`bah. Beberapa riwayat yang sahih dan bernilai tinggi di kalangan Muhaddithin menyatakan dengan terinci peristiwa ini. Dikemukakan di sini riwayat `A’ishah ra. katanya:

أَوَّلُ مَا بُدِئَ بِهِ رَسُولُ اللَّهِ ‏ ‏صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ‏ ‏مِنْ الْوَحْيِ الرُّؤْيَا الصَّالِحَةُ فِي النَّوْمِ فَكَانَ لَا يَرَى رُؤْيَا إِلَّا جَاءَتْ مِثْلَ ‏ ‏فَلَقِ ‏ ‏الصُّبْحِ ثُمَّ حُبِّبَ إِلَيْهِ الْخَلَاءُ وَكَانَ يَخْلُو ‏ ‏بِغَارِ حِرَاءٍ ‏ ‏فَيَتَحَنَّثُ ‏ ‏فِيهِ ‏ ‏وَهُوَ التَّعَبُّدُ ‏ ‏اللَّيَالِيَ ذَوَاتِ الْعَدَدِ ‏ ‏قَبْلَ أَنْ ‏ ‏يَنْزِعَ ‏ ‏إِلَى أَهْلِهِ وَيَتَزَوَّدُ لِذَلِكَ ثُمَّ يَرْجِعُ إِلَى ‏ ‏خَدِيجَةَ ‏ ‏فَيَتَزَوَّدُ لِمِثْلِهَا حَتَّى جَاءَهُ الْحَقُّ وَهُوَ فِي ‏ ‏غَارِ حِرَاءٍ ‏ ‏فَجَاءَهُ ‏ ‏الْمَلَكُ ‏ ‏فَقَالَ ‏ ‏اقْرَأْ قَالَ مَا أَنَا بِقَارِئٍ قَالَ فَأَخَذَنِي ‏ ‏فَغَطَّنِي ‏ ‏حَتَّى بَلَغَ مِنِّي الْجَهْدَ ثُمَّ ‏ ‏أَرْسَلَنِي ‏ ‏فَقَالَ اقْرَأْ قُلْتُ مَا أَنَا بِقَارِئٍ فَأَخَذَنِي ‏ ‏فَغَطَّنِي ‏ ‏الثَّانِيَةَ حَتَّى بَلَغَ مِنِّي الْجَهْدَ ثُمَّ ‏ ‏أَرْسَلَنِي ‏ ‏فَقَالَ اقْرَأْ فَقُلْتُ مَا أَنَا بِقَارِئٍ فَأَخَذَنِي ‏ ‏فَغَطَّنِي ‏ ‏الثَّالِثَةَ ثُمَّ ‏ ‏أَرْسَلَنِي ‏ ‏فَقَالَ: اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ* خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ * اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ * الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ * عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ*

فَرَجَعَ بِهَا رَسُولُ اللَّهِ ‏ ‏صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ‏ ‏يَرْجُفُ فُؤَادُهُ فَدَخَلَ عَلَى ‏ ‏خَدِيجَةَ بِنْتِ خُوَيْلِدٍ ‏ ‏رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا ‏ ‏فَقَالَ ‏ ‏زَمِّلُونِي ‏ ‏زَمِّلُونِي[5]

Terjemahan: Wahyu yang pertama diturunkan kepada Rasulullah saw ialah mimpi yang baik. Baginda tidak bermimpi melainkan datang kepadanya bagaikan cahaya diufuk pagi. Kemudian baginda kelihatan suka menjernihkan diri, maka dia mengasingkan dirinya dalam gua Hira`, dia tinggal dan beribadat beberapa malam dalam gua itu, sebelum pulang kepada keluarganya. Kemudian baginda mendapatkan bekalan untuk pemergian seterusnya, kemudian pulang ke rumah Khadijah dan mendapatkan bekalan untuk pemergian seterusnya, hingga datang kepadanya al-Haq (wahyu yang benar). Peristiwa itu berlaku ketika baginda berada dalam gua Hira`”.

Ketika Malaikat datang kepadanya, lalu dia menyuruh katanya : Baca ! Rasulullah saw berkata : Aku tidak tahu baca. Maka dia memegang aku dan memeluk aku dengan kuat sehingga aku terasa penat, kemudian dia lepaskan aku dan menyuruh, katanya : Baca ! Aku berkata : Aku tidak tahu baca. Kemudian memegang dan memeluk aku kali kedua dengan kuat, sehingga aku terasa penat, kemudian dia lepaskan aku dan berkata: Baca! Aku berkata: Aku tidak tahu baca. Kemudian memegang dan memeluk aku kali ketiga dengan kuat, kemudian ia lepaskan aku dan berkata:

“Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan, Dia menciptakan manusia dari segumpal darah, Bacalah dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah dan Yang mengajar manusia dengan pena dan tulisan; Dia mengajar manusia apa yang tidak diketahuinya”

Kemudian Rasulullah saw pulang membawa bacaan itu dengan hatinya yang penuh debaran, baginda terus menemui Khadijah Bt Khuwailid, lalu bersabda: Selimutkan aku, selimutkan aku.

Sesetengah sumber menyatakan surah al-Fatihah merupakan surah yang pertama diturunkan dan yang lain pula menyatakan yang pertama ialah surah al-Muddaththtir. Kekeliruan ini boleh diselesaikan dengan ihtimal surah al-Fatihah merupakan surah yang pertama selengkapnya diturnkan, sedangkan surah al-Muddaththir pula ialah yang pertama diturunkan selepas terhentinya wahyu. Adapun Surah al-`Alaq, hanya 5 ayat pertama mula diturunkan, manakala ayat-ayat 6 hingga 19 diturunkan selepas dua surah al-Fatihah dan al-Muddaththir diturunkan.

Bahagian kedua menunjukkan surah ini diturunkan tatkala Nabi saw memulakan salatnya di sisi Ka`bah, lalu diganggu oleh Abu Jahl dengan mencampakkan najis unta di atas belakang ketika baginda sedang sujud.

Tema dan Ikhtisar Surah

Tema surah ini ialah “Perjalanan menuju Allah”. Kandungannya terbahagi kepada tiga:

Pertama: Bermula dari ayat (1) hingga (5), ayat-ayat memperkatakan tonggak utama bagi risalah Islam, iaitu membaca dan menulis. Perintah ini juga merupakan wahyu sulung dan sekaligus dengan rasminya Nabi saw diisytiharkan sebagai Rasul yang membawa printah Allah untuk disampaikan kepada umatnya.

Kedua: Bermula dari ayat (6) hingga (8) Allah memperkatakan tabiat manusia yang lupakan daratan apabila mereka dilihat sebagai orang kaya. Mereka sepatutnya sedar Allah menciptakan mereka, mengajar dan mencurahkan ilmu kepada mereka. Sepatutnya mereka tidak bertindak melampau dan sombong takbur dan sepatutnyalah mereka berpegang teguh kepada dasar perkembalian mereka kepada Allah.

Ketiga: Mulai ayat (9) hingga ayat (19) ayat-ayat menyentuh kisah Abu Jahl yang dianggap sebagai Firaun umat ini. Beliau mengganggu dan melarangnya dari melakukan salat, tetapi Nabi saw tidak tunduk kepada manusia yang bongkak itu, sebaliknya Nabi tetap bersama Allah dengan melakukan salat dan sujud kepada-Nya.

Demikianlah surah ini bermula dengan perintah supaya berilmu, disusuli dengan perintah berakhlak mulia dan diakhiri dengan beribadat. Salat dan sujud merupakan kemuncak bagi suatu perjalanan menuju Allah.
[1] Tafsir al-Tahrir wa al-Tanwir, 30/433
[2] Ibid, 1/88.
[3] Fatawa al-Lajnah al-Da`imah, 4/16.
[4] al-Itqan fi `Ulum al-Qur`an, 1/166.
[5] Al-Bukhari, Bad` al-Wahyi, Bad` al-Wahyi, hadith (3) daripada `A’ishah ra.

11 comments:

dong dong said...

201577dongdong
toms outlet
michael kors outlet online
www.louisvuitton.com
christian louboutin outlet
coach factory outlet
louis vuitton handbags
oakley sunglasses outlet
michael kors outlet
abercrombie
ray ban sunglasses
louis vuitton
burberry sale
copy watches
juicy couture
hollister clothing
louis vuitton
ray ban sungalss
coach outlet store online
concords 11
gucci outlet
michael kors
jordan 8
pandora charms
mont blanc
jeremy scott adidas
kate spade outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet
insanity workout
timberland boots
chanel bags outlet
michael kors outlet
abercrombie
pandara jewelry
tory burch outlet
abercrombie
gucci shoes
christian louboutin sale

Mu Lin said...

louis vuitton zippy wallet
gucci purses
birkin bag hermes
cheap michael kors purses
coach outlet store
gucci outlet online
burberry purses
chanel bags outlet
burberry wallets
burberry bags
burberry handbags
burberry tote
gucci bags
hermes birkin
cheap coach purses
cheap gucci belts
coach tote bags
chanel bags prices
chanel wallet on a chain
michael kors bags on sale
michael kors cluthch
gucci clutch
hermes handbags
chanel clutch bag
longchamp bags
coach handbags sale
louis vuitton shoulder bag
gucci handbags
mcm purses
gucci bag
coach outlet store online
louis vuitton travel bag
louis vuitton watllets
coach crossbody
coach purse outlet

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

小方 said...

fangyanting20151030
oakley sunglasses
louis vuitton outlet
true religion outlet
nike huarache
kobe bryant shoes
herve leger outlet
michael kors factory outlet
cheap uggs
cheap ugg boots
ugg boots
nobis outlet
ugg australia
tory burch outlet
coach outlet canada
the north face clearance
michael kors handbags
chanel outlet
ralph lauren uk
pandora jewelry
parajumpers coats
ray ban sunglasses
ugg outlet
oakley sunglasses wholesale
winter coats
coach outlet
christian louboutin
cheap nfl jerseys
lacoste polo shirts
barbour coats
cheap mlb jerseys

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

Zhenhong Bao said...

links of london
calvin klein underwear
michael kors outlet
asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano
mlb jerseys
juicy couture outlet
fitflops clearance
cheap nba jerseys
nfl jerseys
mcm outlet
true religion outlet uk
ralph lauren outlet
christian louboutin outlet
adidas outlet
kobe shoes
michael kors handbags
cheap football shirts
cheap jordans
lebron shoes
michael kors outlet online
michael kors uk outlet
pandora outlet
mulberry outlet,mulberry handbags outlet
michael kors outlet
mulberry sale
soccer jerseys wholesale
cheap soccer jerseys
michael kors outlet
nike air max
mbt shoes
nike air force 1
2016415zhenhong

Qinan Chen said...

michael kors handbags
michael kors outlet
adidas superstars
moncler jackets
cheap jerseys wholesale
hermes belt
true religion outlet
air max 95
louis vuitton handbags
adidas pure boost
prada outlet
converse sneakers
birkenstock sandals
chaussure louboutin
instyler max
yeezy boost 350 balck
nike air max
ugg boots
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
fitflops
ugg boots outlet
rolex watches
tiffany and co
toms outlet
kate spade handbags
nike free flyknit 4.0
nike store
michael kors outlet
ghd hair straighteners
omega watches
nike free flyknit 4.0
ralph lauren outlet
ray bans
zhenwei20160723

chenlina said...

canada goose
ugg boots uk
toms shoes outlet
nike air max
adidas superstar
toms outlet
mont blanc pens
louis vuitton outlet
uggs outlet
moncler jackets
true religion jeans
michael kors outlet
coach outlet store online
nike factory outlet
michael kors handbags
coach factory outlet
timberland boots
ray ban sunglasses
christian louboutin
moncler uk
mont blanc pens for sale
canada goose
adidas originals
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
kobe 11 shoes
uggs on sale
jordan 4 toro
ralph lauren outlet
canada goose jackets
ugg boots
ray ban sunglasses
air jordan retro
christian louboutin pas cher
michael kors outlet
jordan shoes
ray ban pas cher
adidas shoes
toms shoes
ugg sale
chenlina20160810

dong dong23 said...

toms shoes for women
beats headphones
polo ralph lauren outlet
coach outlet
pandora bracelet
canada goose clothing
toms wedges
rolex watches
oakley sunglasses cheap
gucci belts
2017.2.11chenlixiang

raybanoutlet001 said...

ralph lauren outlet
kate spade outlet
cheap michael kors handbags
true religion jeans sale
cheap jordans
coach outlet
cheap nfl jerseys
jordan shoes
chargers jerseys
vikings jerseys