Sunday, July 25, 2010

TAZKIRAH KETIKA SOLAT TERAWIH

SOALAN:

Saya tinggal berhampiran sebuah masjid di Kuala Lumpur. Masjid ini dahulunya makmur, kini jemaahnya semakin berkurangan kerana mereka tidak selesa dengan aktiviti masjid yang selalu menjemput penceramah dari luar untuk menyampaikan ceramah agama.
Ceramah-ceramahnya pada anggapan saya banyak menyentuh perkara yang tidak berkaitan seperti mengecam dasar-dasar kerajaan dan menyindir orang-orang tertentu.
Program Ramadan pada tahun ini nampaknya sama dengan tahun-tahun lalu, iaitu menjemput penceramah untuk menyampaikan tazkirah Ramadan setiap kali selepas salam solat tarawih. Jemaah juga merungut dengan tazkirah pada waktu itu, kerana mereka lebih tertumpu pada bacaan al-Quran, bukan pada tazkirah yang berkisar mengenai tajuk yang tidak menentu dan seolah-olah jemaah dipaksa mendengarnya.
Soalannya, bolehkah tarawih ditunaikan di rumah sahaja atau di masjid-masjid di luar kawasan. Saya sangat menghargai jawapan tuan yang pastinya beralasan dan meyakinkan. - SALAHUDDIN, Paya Jaras, Selangor.
JAWAPAN:
Saya berpendapat jemaah masjid perlu meneruskan solat jemaah dan tarawih di masjid dalam kariah sendiri dan mengikuti kegiatan agama yang disusun. Jika berlaku kekeliruan, hendaklah dibetulkan melalui pentadbiran masjid yang biasanya terdiri daripada imam, nazir dan jawatankuasa.
Jika tidak juga selesai, majukan perkara itu ke Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) atau jabatan agama di negeri-negeri yang berkenaan.
Mengambil keputusan sendiri dengan meninggalkan masjid kariah dirasakan tidak tepat, kerana jika manusia yang membawa masalah itu ke masjid, maka manusia tidak kekal selama-lamanya di situ. Ia akan pergi dan bertukar, jika tidak pada tahun ini, maka mungkin pada tahun hadapan, sedangkan masjid kekal selama-lamanya dan anda tidak pernah berkrisis dengan masjid.
Dalam Islam, ada dua kumpulan yang boleh dirujuk untuk menyelesaikan kekeliruan jika ia berlaku dalam masyarakat, sama ada di masjid atau di luar masjid, iaitu kumpulan yang diberi nama ahl al-zikr (orang yang berpengetahuan agama) dan kumpulan ulu al-amr (pemerintah). Mereka adalah orang yang boleh membuat keputusan muktamad dalam apa jua kekeliruan yang berlaku.
Sehubungan ahl al-zikr (orang berpengalaman agama), Allah berfirman yang bermaksud: Bertanyalah kamu kepada orang-orang yang berpengetahuan agama, jika kamu tidak mengetahui - (al-Nahl: 43).
Perintah supaya merujuk kepada kumpulan ulu al-amr (pemerintah) pula, Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud: Dan apabila datang kepada mereka suatu berita mengenai keamanan ataupun kecemasan, mereka terus menyebarkannya, padahal kalau mereka kembalikan sahaja hal itu kepada Rasulullah dan kepada pemerintah yang berkuasa di antara mereka, tentulah hal itu dapat diketahui oleh orang-orang yang layak membuat keputusan mengenainya di antara mereka - (al-Nisa: 83).
Saya berpendapat dua kumpulan ini mampu membuat keputusan terbaik. Mereka tidak harus bertelagah dalam membuat keputusan bagi kepentingan masjid. Mereka harus mengambil kira banyak aspek sebelum mengeluarkan apa-apa perintah dan arahan. Masalah tazkirah Ramadan ketika solat tarawih sedang berjalan seperti yang dikemukakan di atas, lebih sesuai jika pandangan ahl al-zikr dirujuk. Manakala hal-hal yang berkaitan bangunan masjid pula lebih baik kalau diambil kira pandangan ulu al-amr (pemerintah).
Kekeliruan yang berbangkit sekitar tazkirah Ramadan dan solat tarawih itu sepatutnya tidak perlu dirujuk kepada pihak yang lebih atas, memadailah dengan pandangan imam atau nazir pada peringkat masjid sahaja, kerana imam dan nazir pun telah dilantik daripada yang terpilih di kalangan jemaah dan sepatutnya mereka telah mewakili dua kumpulan yang disebut di atas.
Masalah yang berbangkit hari ini ialah mungkin juga di masjid yang saudara maksudkan itu imam masjid tidak menjalankan tugasnya dengan betul. Ia dipilih menjadi imam hanya berdasarkan keperluan memimpin solat semata-mata seperti suaranya merdu, mampu membaca Fatihah dan surah mengikut tajwid dan banyak menghafaz doa.
Pada hemat saya, kelayakan setakat itu belum cukup memadai bagi memenuhi jawatan imam yang tinggi dan mencabar itu. Imam masjid sepatutnya mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang ilmu-ilmu dunia dan agama.
Dia perlu tahu serba sedikit tentang asas-asas ekonomi dan politik. Dia perlu tahu psikologi manusia dan kemasyarakatan dan perlu peka dengan penyakit-penyakit yang memusnahkan masyarakat dan kaedah-kaedah mengatasinya, di samping ilmu tentang halal dan haram.
Universiti-universiti tempatan harus diberi kepercayaan untuk membuka bidang-bidang pengajian seperti fakulti dakwah dan kepimpinan untuk mendidik anak-anak muda Islam memimpin masjid dan masyarakat secara profesional.
Kenyataan yang ada di masjid-masjid pada hari ini ialah imam-imamnya tidak mampu menjalankan tugasnya dengan sempurna, tidak berkebolehan menyampaikan khutbah dengan baik, mereka hanya membaca khutbah dan berjaya melenakan jemaah yang suka tidur.
Sesungguhnya masjid merupakan sebuah sekolah yang didirikan untuk mendidik rohani jemaahnya yang terdiri daripada berbagai-bagai lapisan masyarakat seperti murid, jemaah yang berkunjung setiap kali waktu solat untuk mendapatkan bekalan rohani menerusi solat jemaah, zikir, iktikaf dan sebagainya.
Imam merupakan pemimpin rohani pertama yang membimbing jemaahnya. Jika ada penceramah dari luar dijemput, maka imam perlu bertanggungjawab mengawal tajuk dan seluruh isi penyampaian penceramah agama itu.
Imam yang dilantik memimpin sesebuah masjid harus tahu kehendak jemaahnya. Dia perlu melayani kehendak mereka dengan adil. Dia perlu meningkatkan layanannya terhadap jemaah yang menjadi tetamu rohaninya sebagaimana pelayan kedai makan melayani pelanggan yang sedang makan tengah hari.
Jemaah masjid harus keluar dari masjid dengan perasaan tenang hati dan ingin datang ke masjid lagi.
Tidak adil bagi imam sesebuah masjid menyerahkan segala tugasnya kepada orang lain yang tidak berkeahlian, atau menyangka bahawa tugasnya hanya memimpin solat lima waktu. Tugas-tugas lain pula dianggap hanya kerja sukarela yang boleh diterima atau ditolak, kecuali jika dia mendapat imbuhan.
Sesungguhnya mengimami solat bukan suatu jawatan yang boleh digaji, kerana tiada imbuhan pada ibadah yang wajib dikerjakan. Hanya apabila tugas ini dikendalikan secara percuma oleh mereka yang tidak berkemampuan, maka pihak berkuasa perlu mengambil alih bagi memastikan perjalanannya lebih tersusun dan teratur, lalu dilantik daripada kalangan mereka yang lebih berupaya dengan imbuhan yang sepatutnya.
Tazkirah Ramadan yang berlaku di masjid tidak semuanya buruk dan tidak semuanya baik. Penceramah itu sendiri yang menentukannya. Sindir-menyindir dan memburuk-burukkan orang-orang tertentu, ketika hati para jemaah sedang menagih keampunan dan rahmat Allah sangat bertentangan dengan ajaran Islam.
Kalaupun tidak menyindir dan memburuk-burukkan sesiapa, kehendak para jemaah perlu dirujuk terlebih dahulu sama ada mereka suka atau tidak suka mendengar tazkirah yang akan diadakan.
Secara peribadi saya berpendapat ceramah agama sewaktu solat tarawih tidak sesuai diadakan.
Penghayatan Ramadan memadai dengan solat tarawih, tadarus al-Quran, iktikaf dan solat malam. Jika ada jemaah yang berminat menambah lagi amal ibadahnya pada waktu malam atau siang, bolehlah dilakukan secara bersendirian dengan mengadakan ibadah tambahan yang tidak terbatas bagi mereka yang meminatinya.
Ceramah agama, tazkirah atau kuliah adalah suatu program yang terlalu umum. Ia tidak terikat dengan waktu dan masa bahkan boleh diadakan sepanjang tahun, siang dan malam, di surau dan di mana-mana jua.
Tajuk-tajuk ceramah juga boleh menyentuh pelbagai aspek dan isu yang menyentuh kegiatan hidup manusia termasuk hal-hal kemasyarakatan, politik dan kenegaraan.
Lain halnya dengan solat tarawih, amalan ini adalah suatu ibadah khusus pada bulan Ramadan. Ibadah ini ada kaifiyatnya, ada waktunya dan ada bacaannya yang ditentukan oleh Rasulullah.
Perjalanan solat tarawih tidak sehala sepenuhnya kerana ia dilakukan secara berjemaah. Solat ini dikerjakan sebanyak 20 atau 8 rakaat mengikut keselesaan dan minat seseorang. Di masjid-masjid negeri, imam tarawih biasanya mengkhatamkan al-Quran, sekurang-kurangnya sekali dalam solat tarawih sepanjang bulan itu.
Antara makmum ada yang mengikuti solat di belakang imam. Mereka bukan sahaja bersolat tetapi mengikuti bacaannya dengan khusyuk. Kadang-kadang menerusi bacaan imam, makmum secara tidak langsung mengambil peluang memperbaiki bacaan yang disedarinya salah sama ada pada panjang pendek, makhraj, wakaf dan sebagainya.
Atas pertimbangan awlawiyyat (keutamaan) seperti yang disebut di atas, solat tarawih lebih utama daripada ceramah. Oleh itu solat tarawih perlu diberi masa secukupnya, waktunya tidak harus dikongsikan dengan program lain. Jika ada program lain yang juga penting, hendaklah diberi masa khas kepadanya.
Solat ini tidak penting sama ada dikerjakan 20 atau 8 rakaat. Imam bebas memilih mana yang disukainya dengan persetujuan jemaah dan pentadbir masjid, asalkan sembahyang itu dikerjakan dengan penuh khusyuk dan dinikmati sebagai detik-detik munajat antara seorang hamba dengan Allah yang menentukan hidup dan matinya.
Sebagai panduan, beberapa kaedah yang selalu dipakai dalam Fiqh Awlawiyyat (keutamaan) ialah ibadah khusus hendaklah mendahului ibadah umum, kepentingan jemaah hendaklah mendahului kepentingan individu, ibadah berwaktu hendaklah mendahului ibadah tanpa waktu, kualiti hendaklah mendahului kuantiti, yang mudah mendahului yang susah, malah waktu-waktu tertentu lebih utama untuk diisi dengan amalan-amalan tertentu sahaja.
Contoh-contoh keutamaan ini banyak dikemukakan oleh Dr. Yusuf al-Qaradawi dalam bukunya Fiqh al-Awlawiyyat. Buku ini telah diterjemahkan ke bahasa Malaysia dan sangat baik dibaca.
Saya tidak sependapat dengan sesetengah orang yang mengatakan mengikuti majlis ilmu itu wajib, solat tarawih itu sunat. Oleh itu amalan wajib seperti ceramah agama, hendaklah mendahului amalan sunat seperti solat tarawih. Kaedah ini mungkin betul, tetapi pemahamannya salah kerana ia tidak membezakan antara ilmu-ilmu yang wajib dan tidak wajib dipelajari, sedangkan ilmu ada juga yang berupa racun berbahaya.


19 comments:

dong dong said...

201577dongdong
toms outlet
michael kors outlet online
www.louisvuitton.com
christian louboutin outlet
coach factory outlet
louis vuitton handbags
oakley sunglasses outlet
michael kors outlet
abercrombie
ray ban sunglasses
louis vuitton
burberry sale
copy watches
juicy couture
hollister clothing
louis vuitton
ray ban sungalss
coach outlet store online
concords 11
gucci outlet
michael kors
jordan 8
pandora charms
mont blanc
jeremy scott adidas
kate spade outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet
insanity workout
timberland boots
chanel bags outlet
michael kors outlet
abercrombie
pandara jewelry
tory burch outlet
abercrombie
gucci shoes
christian louboutin sale

Mu Lin said...

michael kors handbags outlet
louis vuitton artsy
coach handbags
michael kors hamilton tote
louis vuitton neverfull
coach sunglasses
mcm tote
louis vuitton neverfull mm
discount michael kors
longchamp outlet
longchamp le pliage large tote
michael kors outlet store
michael kors black purse
hermes purses
louis vuitton handbags on sale
chanel outlet
chanel flap bag
chanel tote
louis vuitton tote bag
coach purses on sale
mcm clutch
prada belts
burberry wallet
louis vuitton belts
gucci handbags
burberry for men
prada crossbody bags
louis vuitotn speedy
burberry outlet online
prada outlet online
prada messenger bag
mcm backpack
prada purses
gucci handbags outlet
coach messenger bag

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

小方 said...


fangyanting20151030
cyber monday deals
fitflop clearance
ugg outlet
replica watches
mcm outlet
winter jackets
jordan shoes
moncler coats
links of london
michael kors outlet
mulberry outlet
cheap jordans
cyber monday 2015
lebron james shoes
rolex watches
oakley sunglasses
oakley outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
ugg boots
swarovski crystal
ralph lauren shirts
juicy couture outlet
hermes birkin
michael kors handbags
uggs outlet
canada goose outlet
tiffany outlet
hermes outlet
longchamp outlet

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

John said...

coach factory outlet
air max 95
louis vuitton handbags
michael kors outlet
the north face outlet
coach outlet online
coach outlet store online
uggs clearance
ugg australia
ugg boots on sale
ralph lauren uk
swarovski jewelry
north face uk
coach outlet
christian louboutin
louis vuitton outlet online
abercrombie outlet
ugg outlet
vans shoes
uggs on sale
celine handbags
nike air max
oakley sunglasses
coach factory outlet
michael kors outlet
coach outlet store online
louis vuitton backpack
nike air huarache
jordans
nike air force 1
prada outlet
oakley sunglasses
michael kors handbags
20151221yuanyuan

Meiqing Xu said...

20160321meiqing
coach factory outlet
coach factorty outlet
louis vuitton handbags
toms shoes
air jordan retro
michael kors outlet online
adidas superstar
michael kors handbags
asics shoes
coach outlet store online
nike air jordan
ugg slippers
true religion jeans
christian louboutin outlet
christian louboutin outlet
coach outlet online
jordan 4 toro
polo ralph lauren outlet
ray ban wayfarer
ray ban sunglasses
burberry outlet online
tory burch outlet
abercrombie and fitch
jordan 11s
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
true religion jeans
louis vuitton outlet
coach outlet
canada goose outlet
canada goose outlet
nike roshe run
cheap jordans
adidas outlet store
oakley sunglasses
nfl jerseys wholesale
nike trainers
louis vuitton outlet
coach outlet
moncler sale

Zhenhong Bao said...

rolex watches
thomas sabo outlet
longchamp outlet
ralph lauren uk
ralph lauren
adidas wings shoes
cheap snapbacks
mulberry outlet
michael kors canada
nfl jersey wholesale
true religion canada
louis vuitton bags
pandora outlet
nike air huarache
nike air max
true religion outlet
louis vuitton bags
fitflop sale
beats by dre
true religion outlet
louis vuitton outlet online
pandora jewelry
hermes bags
louis vuitton handbags outlet
swarovski crystal
cheap nfl jerseys
swarovski jewelry
rolex watches
michael kors bags
louis vuitton outlet
lebron james shoes
michael kors outlet
michael kors uk
toms outlet
herve leger outlet
20160415zhenhong

chenlina said...

abercrombie and fitch
uggs on sale
ralph lauren outlet
kate spade
coach outlet
ugg outlet store
uggs sale
fitflops sale clearance
christian louboutin outlet
jordan 3
replica watches
michael kors outlet online sale
louis vuitton outlet
ghd flat iron
jordans
michael kors
supra shoes
ray ban sunglasses
longchamp sac
canada goose jackets
christian louboutin outlet
mont blanc pen
ray ban sunglasses uk
ugg slippers
christian louboutin outlet
ugg canada
ugg boots
coach outlet
toms shoes
oakley sunglasses
uggs uk
new york knicks jerseys
ray bans
michael kors outlet clearance
coach canada
michael kors handbags
toms outlet
burberry outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
chenlina20160810

raybanoutlet001 said...

basketball shoes
nike air force 1
michael kors handbags
michael kors outlet store
michael kors handbags
ray ban sunglasses
adidas nmd
michael kors handbags
replica watches
ed hardy

wesan michael said...

yeezy boost
michael kors outlet
adidas neo online shop
hogan outlet
lacoste polo shirts
nike air zoom structure 19
coach outlet online
michael kors outlet store
toms outlet store
tiffany online

chenlina said...

uggs outlet
retro jordans
giuseppe zanotti
nike air max 90
beats by dre
michael kors outlet online sale
coach outlet store online clearances
canada goose sale
nhl jerseys
sac longchamp
chenlina20161109

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

raybanoutlet001 said...

fitflops clearance
yeezy boost 350 v2
kobe basketball shoes
oakley store online
tiffany jewelry
lacoste polo shirts
nfl jerseys from china
adidas superstar
Cheap Jordans For Sale
nike zoom

dada24 Xu said...

jordan retro
michael kors bags
michael kors handbags clearance
louis vuitton bags
authentic louis vuitton handbags
michael kors outlet online
michael kors outlet store
nfl jerseys wholesale
cheap jerseys
louis vuitton outlet online
zhi20161202

raybanoutlet001 said...

falcons jersey
adidas yeezy boost
cheap jordan shoes
yeezy boost 350 v2
links of london
kobe bryant shoes
longchamp le pliage
true religion jeans
michael kors bags
air jordan

raybanoutlet001 said...

salomon shoes
titans jersey
michael kors handbags
boston celtics jersey
michael kors handbags
los angeles clippers
minnesota vikings jerseys
cheap nba jerseys
ralph lauren
michael kors handbags

dong dong23 said...

new balance
pandora bracelet
mizuno running shoes
christian louboutin outlet online
hermes outlet
puma shoes
adidas superstar
michael kors handbags
true religion
calvin klein
20174.17wengdongdong

caiyan said...

cheap oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
detroit tigers jerseys
fitflops shoes
coach outlet
houston rockets jerseys
dallas cowboys jerseys
coach canada
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet
0508shizhong