Saturday, July 24, 2010

Tokoh Hadis Nusantara


Muhammad Yassin Isa al-Fadani
1916 – 1990 M/1335 – 1410 H

Dalam dekad 50 an yang lalu, Halaqat Hadith Syeikh Muhammad Yasin Isa al-Fadani dibanjiri ramai penuntut dari dalam dan luar Makkah. Penuntut-penuntut dari Malaysia atau disebut Tanah Melayu pada ketika itu tidak ketinggalan untuk turut bersaing dalam halaqat ini kerana mendapatkan Isnad Hadith yang tinggi dan istimewa menerusi Syaikh al-Hadith Muhammad Yasin Isa al-Fadani.

Pengajian Isnad hadith merupakan salah satu daripada cabang-cabang ilmu dalam pengajian ini dan satu-satunya kelebihan ulama Islam, mereka dapat membuktikan setiap hadith yang mereka baca dan sampaikan kepada murid-murid mereka dengan silsilah sanad yang berhubung hingga sampai kepada Rasulullah saw. Melalui para rawi yang thiqat dan mempunya keahlian yang cukup tinggi dan wibawa. Semoga Allah merahmati Abdullah ibn al-Mubarak dengan konotasinya yang cukup bermakna dalam pengajian ini, katanya:

الإسَْنَادُ مِنَ الدِّيْنِ، لَوْلا الإسْنَادُ لَقَالَ مَنْ شَاءَ مَا شَاءَ[1]

Terjemahan: Isnad sebahagian daripada agama, tanpa isnad, orang bebas bercakap sesuka hatinya.

Yahya ibn Ma`in pernah ditanya ketika sakitnya yang mengakhiri hayatnya: Apakah sesuatu yang anda suka pada saat ini. Dia menjawab:

بَيتٌ خَالِي وَاِسْنَادٌ عَالِي [2]

Terjemahan: Saya sukakan rumah yang tenang, dan isnad yang tinggi.

Tokoh yang sedang diperkatakan di sini ialah seorang ulama insaiklopedik Nusantara. Beliau mempunyai kepakaran kelas pertama dalam bidang-bidang Hadith, Usul al-Hadith, Usul Tafsir, Fiqh, Usul al-Fiqh dan ilmu Falak. Nama penuh beliau ialah `Alam al-Din Abu al-Fayd, Muhammad Yasin bin Muhammad Isa al-Fadani. Beliau di lahirkan di al-Masfalah,  Makkah al-Mukarramah pada tahun 1335 H/ 1016 M. Dibesar dan diwafatkan di Makkah pada 28 Zul Hijjah 1410 H/ 21 Julai, 1990 M. Jenazahnya dikebumikan di perkuburan al-Mu`allaht.

Riwayat hidup al-Fadani yang cuba dipaparkan kali ini, bukan seorang tokoh ulama tempatan yang biasa diperkenalkan melalui Akhbar dan Majalah, bukan seorang Tuan Guru yang membuka pondok, lalu namanya terukir bersama nama Kampung dan madrasahnya. Tetapi beliau ialah seorang ulama Hadith yang namanya standing dengan nama-nama seperti Abu al-Tayyib Shams al-Din al-`Azim Abadi, Pengarang kitab `Awn al-Ma`bud dan Sheikh Muhammad Khalil al-Saharanfuri, Pengarang kitab Badhl al-Majhud. Kedua-duanya merupakan syarah kitab Sunan Abu Dawud yang tidak asing kepada guru-guru, para pelajar dan seluruh pencinta ilmu yang membawa banyak barakah dalam bidang ini.

Tokoh yang terkenal dengan keluasannya dalam bidang Hadis ini, terutama dalam pengkhususan isnad dan Musalsalat diberi julukan Nusnid al-`Asr (Penyimpan sanad pada zaman ini). Menurut Dr Yahya al-Ghwthani al-Fadani memperolehi isnad Hadis daripada lebih 700 sheikh, satu julmah yang memang sukar ditandingi. Kewafatan beliau menjadikan jarak sanad Hadis melalui jalan beliau lebih jauh satu darjah dengan Rasulullah saw berbanding sebelumnya. Justeru, tidak terkejut jika Syeikh al-Fadani pada masa hayatnya selalu diburu oleh pencinta sanad Hadis untuk mendapatkan silsilahnya yang lebih tinggi. Menurut pengajian ini, semakin kurang jumlah periwayat dalam isnad semakin tinggi nilai kesahihan sesebuah Hadis dan semakin akrab pula dengan Rasulullah saw.

Sejarah mencatatkan ilmuwan Hadis pernah merantau berbulan-bulan lamanya demi mendapatkan hanya satu Hadis menerusi sanadnya yang tingi dan dipercayai ada di negeri-negeri tertentu, mereka sedia membenjakan peruntukan yang besar, kadang-kadang hanya untuk mendapatkan satu Hadis daripada seorang syheikh yang berusia.

Zaman ini merupakan zaman yang paling malang bagi pengajian isnad Hadis, terutama di Malaysia kerana hampir tiada lagi peminat yang memberi perhatian kepada jalan-jalan sanad dan riwayat Hadis dalam sesebuah negeri.  Pengajian Hadis yang ada pada hari ini, tidak lebih dari hanya untuk mendapat keberkatan, bukan lagi sebagai sandaran ilmiah yang memerlukan kajian dari segi kekuatan dan kelemahan riwayat.  Justeru, tidak hairan jika ramai para cendikiawan tersasul apabila bercakap tentang agama, bahkan ada yang berhujah dengan Hadis Mawdu` dengan alasan itu pun Hadis juga. Berkata al-Khalil ibn Ahmad al-Farahidi

الرِّجَالُ أرْبَعَةٌ : رَجُلٌ يَدْرِيْ ويَدْرِيْ أنَّهُ يَدْرِي فَذَلِكَ الْعَالِمُ فَاتَّبِعُوهُ؛ وَرَجُلٌ يَدْرِيْ وَلا يَدْرِي أنَّهُ يَدْرِي، فَذَلِكَ نَاسٌ فَذَكِّرُوهُ ؛ وَرَجُلٌ لا يَدْرِي ، و يَدْرِي أنَّه لا يَدْرِي ، فَذَلِكَ مُسْتَرْشِدٌ فَاَرْشِدُوهُ ؛ ورَجُلٌ لا يَدْرِيْ ولا يَدْرِي أنَّه لا يَدْرِي ، فَذَلِكَ جَاهِلٌ فَارْفُضُوهُ .

Terjemahan: Manusia terbahagi kepada empat golongan: Orang mengetahui, dia mengetahui bahawa dia mengetahui, orang itu alim, sila ikuti bimbingannya; orang mengetahui, dia tidak mengetahui bahawa dia mengetahui, orang itu  lalai, peringatkan dia;  orang yang tidak mengetahui, dia mengetahui bahawa dia tidak mengetahui,  orang itu sedang mencari pembimbing, sila bimbinglah dia; orang yang tidak mengetahui, dia tidak mengetahui bahawa dia tidak mengetahui, orang itu jahil maka tinggalkan dia.

Pendidikan al-Fadani 
Al-Fadani mendapat pendidikan awal daripada bapanya Syeikh Muhammad Isa dan bapa saudaranya Syeikh Mahmud, pada beliau al-Fadani belajar al-Qur`an al-Karim.  Dalam usia yang sangat awal, beliau menghafaz matan bagi ilmu-ilmu Islam, kemudian beliau menyambung palajarannya  di sekolah al-Saulatiyyah dan tamat pada tahun 1353 H., seterusnya beliau melanjutkan pelajarannya di Darul Ulum dan daripada beberapa ulama yang mengajar di Masjid al-Haram.Beliau mempunyai bilangan guru lebih dari 700 orang, antara mereka ialah bapanya Muhammad Isa dan Syeikh Mahmud,  Syeikh Muhammad al-Samluti, Syeikh Muhammad Bakhit bin Udaq al-Fadani, syeikh Muhammad bin Mahmud al-Dumi, Syeikh Muhammad Anwar Shah al-Kashmiri, Muhammad Ali bin Husain al-Maliki, Syeikh Muhammad al-`Arabi al-Tabbani, Syeikh Muhsin Musawi  al-Muti`i, Syeikh Umr  Hamadan al-Mahrusi, Syeikh Muhammad Nur Sayf, Syeikh Ibrahim al-Fatani, Syeikh Amin Kutubi al-Husni, Syeikh al-Sayyid Alawi bin Abbas al-Maliki, Syeikh Muhammad Hasanayn Makhluf dan ramai lagi semoga Allah merahmati mereka.
Meskipun al-Fadani menghabiskan seluruh usianya di Makkah, tanah tumpah darah keluarganya Padang, Indonesia, namun beliau bukan milik mana-mana negeri, beliau milik seluruh umat Islam di dunia tanpa sempadan, Jika ditinjau dari segi bilangan murid yang menjadi anak didik al-Fadani, mungkin seluruh ulama Malaysia yang pernah belajar di Tanah suci Makkah dalam tempoh setengah abad yang lalu adalah mrid dan anak-anak didik beliau.
Anak-anak didik al-Fadani memang wajar berbangga dengan al-Fadani sebagai guru mereka.  Jika ulama silam sering diberi gelaran oleh murid-murid mereka dengan gelaran-gelaran seperti al-Allamah, al-Hibr, al-Bahr, al-Fahhamah (sangat alim, sangat luas pengetahuan, ilmunya melaut dan mendalam kefahamannya), maka al-Fadani adalah antara ulama yang layak mendapat gelaran-gelaran itu.
Sepanjang pengetahuan penulis, al-Fadani mempunyai murid yang cukup ramai di seluruh dunia.  Antara mereka yang masih menyumbang khidmat mereka ialah Tuan Guru Haji Hashim bin Haji Abu Bakr, Pengetua Pondok Pasir Tumbuh, Kelantan dan Tokoh Ma`al Hijrah tahun 1428 Hijrah. Selain beliau tidak dapat dipastikan ada dan masih hidup.
Karya-karya Syeikh Yasin
Al-Fadani termasuk dalam golongan ulama yang mempunyai hasil penerbitan yang begitu banyak, ada yang berjilid-jilid besar dan ada yang berupa risalah, kira-kira lebih dari seratus judul, antara judul karangan beliau ialah:
إتحاف الإخوان باختصار مطمح الوجدان من أسانيد الشيخ عمر حمدان                                                                             
إتحاف أولي الهمم العلية بالكلام على الحديث المسلسل بالأولية
إتحاف البررة بأسانيد الكتب الحديثية العشرة
إتحاف السمير بأوهام ما في ثبت الأمير
إتحاف الطالب السري بأسانيدي إلى الوجيه الكُزْبَرِي
إتحاف المستفيد بغرر الأسانيد
إجازة السيد محمد علوي المالكي
إجازة الشيخ أيمن سويد
إجازة الشيخ يحيى غوثاني
اختيار واختصار رياض أهل الجنة
الأربعون البلدانية : أربعون حديثاً عن أربعين شيخاً من أربعين بلداً
أربعون حديثاً مسلسلة بالنحاة إلى الجلال السيوطي
الأربعون حديثاً من أربعين كتاباً عن أربعين شيخاً
الإرشادات السوّية في أسانيد الكتب النحوية والصرفية
أسانيد الفقيه أحمد بن محمد بن حجر الهيتمي
أسانيد الكتب الحديثية السبعة
الأسانيد المكية لكتب الحديث والسير والشمائل المحمدية
أسمى الغايات في أسانيد الشيخ إبراهيم الخزامي في القراءات
بغية المريد في علوم الأسانيد
تشنيف المسامع بختم كتاب جمع الجوامع للسبكي
تعليقات على الأوائل السنبلية
تعليقات على الأوائل العجلونية
تعليقات على ثبت الشنواني
بلغة المشتاق في علم الاشتقاق
بغية المشتاق شرح لمع الشيخ أبي اسحاق
تتميم الدخول الى مدخل الوصول في علم الأصول
تشنيف السمع مختصر في علم الوضع
منظومة الزمزمي في أصول التفسير
تعليقات على لمع ابي اسحاق الشيرازي في الأصول.
تقريب المسلك لمن أراد علم الفلك
إتحاف الإخوان باختصار مطمح الوجدان من أسانيد الشيخ عمر حمدان
-حاشية على الأشباه والنظائر في فروع الفقه الشافعي للسيوطي
-الدر المنضود شرح سنن أبو داوود (20) جيليد

Saya berpendapat, kitab ini dalam apa keadaan sekalipun wajar diterbitkan demi kepentingan seluruh umat Islam. Sesetengah sumber menyatakan, kitab itu masih ada dalam simpanan individu tertentu dalam bentuk manuskrip.  Jika benar sumber-sumber itu, saya kira ini adalah satu pengkhianatan terhadap tinggalan al-Fadani. Didoakan semoga hak al-Fadani diberi sepenuhnya di Akhirat.  
Pemergian al-Fadani lebih sepuluh tahun yang lalu tetap ditangsi bukan sahaja ahli keluarga, tetapi seluruh pencinta Hadis di seluruh dunia Islam. Pemergian in tidak syak lagi menunjukkan kezahiran satu lagi tanda  bahawa dunia ini hampir tiba di penghujungnya.

  ِرحـم الله الشيخ العلامة مُسْنِدَ العَصْرِ مُلْحِقَ الأصَاغِرِ بِالأكَابِرِالشيــــخَ المُحَدِّث أبا الْفَيض َعَلَمَ الدين محمد ياسين بن محمد عيسى الفاداني وأسكن فسيح جناته وجعله في أعلى عليين مع النبيين والصديقين والشهداء والصالحين وحسن اولئك رَفِيقًا 

Nota Hujung

[1] Muqaddimah Ibn al-Salah, ms
[2] Ibid.


21 comments:

dong dong said...

201577dongdong
michael kors handbags
cheap jordans
coach outlet
jordan 11 low
longchamp bags
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
chanel bags
ralph lauren sale
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
michael kors handbags
burberry outlet
true religion jeans
longchamp outlet
christian louboutin outlet
coach outlet
christian louboutin
red christian louboutin
christian louboutin
jordan 11 concord
tods outlet
gucci outlet online
louis vuitton outlet
oakley sunglasses
oakley sunglasses
beats solo
ray ban uk
air jordan 13
christian louboutin outlet
louis vuitton outlet
chanel uk
michael kors bag
cheap ray bans
jordan 8s
abercrombie
louboutin pas cher
adidas outlet store
louis vuitton handbags

Mu Lin said...

louis vuitton zippy wallet
gucci purses
birkin bag hermes
cheap michael kors purses
coach outlet store
gucci outlet online
burberry purses
chanel bags outlet
burberry wallets
burberry bags
burberry handbags
burberry tote
gucci bags
hermes birkin
cheap coach purses
cheap gucci belts
coach tote bags
chanel bags prices
chanel wallet on a chain
michael kors bags on sale
michael kors cluthch
gucci clutch
hermes handbags
chanel clutch bag
longchamp bags
coach handbags sale
louis vuitton shoulder bag
gucci handbags
mcm purses
gucci bag
coach outlet store online
louis vuitton travel bag
louis vuitton watllets
coach crossbody
coach purse outlet

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

小方 said...

fangyanting20151030
prada handbags
mbt shoes
karen millen dresses
ugg uk
the north face outlet store
uggs clearance
louis vuitton handbags
ugg boots
prada shoes
gucci handbags
ray ban sunglasses
canada goose outlet
michael kors factory outlet
ugg outlet
michael kors handbags
ugg boots
nike air max shoes
true religion jeans
the north face jackets
michael kors outlet
black friday 2015
michael kors clearance
belstaff jackets
basketball shoes
lululemon outlet
toms shoes
wellensteyn jackets
futbol baratas
air jordan shoes
louis vuitton bags

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

Zhenhong Bao said...

rolex watches
thomas sabo outlet
longchamp outlet
ralph lauren uk
ralph lauren
adidas wings shoes
cheap snapbacks
mulberry outlet
michael kors canada
nfl jersey wholesale
true religion canada
louis vuitton bags
pandora outlet
nike air huarache
nike air max
true religion outlet
louis vuitton bags
fitflop sale
beats by dre
true religion outlet
louis vuitton outlet online
pandora jewelry
hermes bags
louis vuitton handbags outlet
swarovski crystal
cheap nfl jerseys
swarovski jewelry
rolex watches
michael kors bags
louis vuitton outlet
lebron james shoes
michael kors outlet
michael kors uk
toms outlet
herve leger outlet
20160415zhenhong

Qinan Chen said...

pandora charms
ray ban outlet
ray bans
oakley sunglasses
pandora outlet
uggs outlet
the north face
michael kors outlet clearance
ferragamo shoes
adidas gazelle
michael kors outlet online
cheap jordans
louis vuitton borse
pandora outlet
louis vuitton outlet
michael kors watches
oakley sunglasses
ralph lauren outlet online
louis vuitton outlet online
asics shoes
ugg boots outlet
longchamp handbag
nike air max
abercrombie and fitch
red bottom shoes
uggs outlet
cheap jordans
air max 90
pandora jewelry
canada goose outlet online
coach factory outlet
louis vuitton bags
michael kors outlet
hollister co
coach outlet
zhenwei20160723

chenlina said...

canada goose
ugg boots uk
toms shoes outlet
nike air max
adidas superstar
toms outlet
mont blanc pens
louis vuitton outlet
uggs outlet
moncler jackets
true religion jeans
michael kors outlet
coach outlet store online
nike factory outlet
michael kors handbags
coach factory outlet
timberland boots
ray ban sunglasses
christian louboutin
moncler uk
mont blanc pens for sale
canada goose
adidas originals
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
kobe 11 shoes
uggs on sale
jordan 4 toro
ralph lauren outlet
canada goose jackets
ugg boots
ray ban sunglasses
air jordan retro
christian louboutin pas cher
michael kors outlet
jordan shoes
ray ban pas cher
adidas shoes
toms shoes
ugg sale
chenlina20160810

dong dong23 said...

toms shoes
michael kors handbags
ed hardy clothing
michael kors outlet online
nike air force 1
ed hardy
michael kors handbags
salomon boots
michael kors handbags
cheap michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors handbags wholesale
michael kors handbags
michael kors outlet store
michael kors handbags
nike huarache
cheap michael kors handbags
gucci borse
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet
michael kors handbags
ralph lauren outlet online
rolex replica watches
chaussure louboutin
michael kors handbags online
converse shoes

raybanoutlet001 said...

ed hardy clothing
ed hardy uk
fitflops sale clearance
adidas nmd r1
adidas nmd
michael kors outlet
salomon boots
chaussure louboutin pas cher
kobe 9
nike air huarache

wesan michael said...

yeezy boost
michael kors outlet
adidas neo online shop
hogan outlet
lacoste polo shirts
nike air zoom structure 19
coach outlet online
michael kors outlet store
toms outlet store
tiffany online

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

raybanoutlet001 said...

fitflops clearance
yeezy boost 350 v2
kobe basketball shoes
oakley store online
tiffany jewelry
lacoste polo shirts
nfl jerseys from china
adidas superstar
Cheap Jordans For Sale
nike zoom

dada24 Xu said...

discount oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
cheap uggs
canada goose jackets
ray bans
polo ralph lauren outlet
polo ralph lauren
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses cheap
louis vuitton outlet online
zhi20161202

dong dong23 said...

nike air max
canada goose clothing
nike huarache white
chanel handbags
michael kors handbags
nhl jerseys wholesale
coach outlet
nike blazer sneakers
miami heat jerseys
ray ban sunglasses
2017.2.11chenlixiang

raybanoutlet001 said...

falcons jersey
adidas yeezy boost
cheap jordan shoes
yeezy boost 350 v2
links of london
kobe bryant shoes
longchamp le pliage
true religion jeans
michael kors bags
air jordan

raybanoutlet001 said...

polo ralph lauren
ralph lauren
skechers outlet
michael kors outlet online
michael kors handbags wholesale
michael kors handbags
cheap jordans
oakley sunglasses
cheap oakley sunglasses
coach

dong dong23 said...

replica watches
cheap jordans
adidas yeezy boost 350
north face
ray ban sunglasses
toms uk
converse shoes
mont blanc pens
nfl jerseys
pandora uk
20174.17wengdongdong

caiyan said...

polo ralph lauren outlet online
gucci uk
pandora jewelry
ray ban sunglasses
true religion
adidas nmd
moncler outlet
mbt shoes
nike shoes for men
nmd adidas
0508shizhong