Thursday, July 15, 2010

ULASAN HADIS - 3Jangan Perkecilkan Amal Kebajikan

عَنْ ‏ ‏أَبِي ذَرٍّ ‏ ‏قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ‏ ‏صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ‏ ‏لَا يَحْقِرَنَّ أَحَدُكُمْ شَيْئًا مِنْ الْمَعْرُوفِ وَإِنْ لَمْ يَجِدْ فَلْيَلْقَ أَخَاهُ بِوَجْهٍ ‏ ‏ طَلِيقٍ ‏ ‏وَإِنْ اشْتَرَيْتَ لَحْمًا أَوْ طَبَخْتَ قِدْرًا فَأَكْثِرْ مَرَقَتَهُ وَاغْرِفْ لِجَارِكَ مِنْهُ.

Takhrij: Muslim, al-Birr wa al-Silah, Hadis (4760) al-Tirmidhi, al-At`imah, hadith (1756) daripada Abu Dharr al-Ghifari.

Terjemahan:

Sabda Nabi saw: Jangan engkau perkecilkan sesuatu amal kebajikan. Andainya seseorang tidak mendapati amal kebajikan, maka temuilah saudaranya dengan wajah yang manis. Jika anda membeli daging atau memasaknya, banyakkan kuahnya dan ceduklah sedikit untuk diberi kepada jiran.


Ulasan Hadis:
Kemajuan sesuatu umat sangat bergantung kepada sejauh mana perkongsian amal kebajikan dan kerjasama mampu dijayakan sepanjang perjalanan hidupnya. Dengan adanya perkongsian seumpama ini, banyak faedah boleh diraihkan untuk kepentingan umat dan masyarakat.

Islam pada hakikatnya bukanlah satu ajaran yang terpisah dari alam nyata, bukan suatu ajaran yang hanya diamalkan di sudut-sudut masjid yang terpencil jauh, Islam adalah agama manusia yang meliputi akidah, akhlak, syariat dan hadarah secara syumul dan sepadu. Manusia yang hidup di dunia ini bukanlah malaikat, tetapi makhluk yang mempunyai nafsu, akal dan emosi. Masing-masing mempunyai hak untuk mendapatkan layanan yang adil.

Hadis ini boleh dihalusi dari beberapa aspek berikut:

Pertama: Pengertian Amal Kebajikan. Amal kebajikan dari segi Istilah ialah amal yang berfaedah untuk disumbangkan kepada pihak-pihak yang memerlukan bantuan sama ada berupa harta, tenaga, fikiran dan apa jua sumbangan yang mendatangkan faedah kepada umum.

Banyak sekali keterangan hadis yang menyatakan betapa luasnya peluang untuk berbuat kebajikan, semuanya menjanjikan pahala yang besar di dunia dan Akhirat. Selain saranan supaya membanyakkan kuah bila memasak supaya jiran mempunyai peluang berkongsi kuah, kalau pun tidak isinya. Ada lagi hadis yang sama sasarannya, iaitu riwayat Abu Hurayrah ra.

"كُلُّ سُلامَى مِنَ النَّاسِ عليه صَدَقَةٌ، كُلَّ يَوْمٍ تَطْلُعُ فِيهِ الشَّمْسُ: تَعْدِلُ بَيْنَ اثْنَيْنِ صَدَقَةٌ، وتُعين الرَّجُلَ في دَابَّتِهِ فَتَحْمِلُهُ عليها أو تَرْفَعُ لهُ متَاَعَهُ صَدَقَةٌ، والْكَلِمةُ الطَّيِّبةُ صَدَقَةٌ، وبكُلِّ خَطْوَةٍ تَمشِيها إلى الصَّلاةِ صَدَقَةٌ، وتُمِيطُ الأَذَى عنِ الطَّرِيِق صَدَقَةٌ". [ البخاري، حيث 2677 . مسلم، حديث ].


Terjemahan: “Setiap sendi manusia dikehendaki memberi sedekah pada setiap hari naiknya matahari: Anda berlaku adil di antara dua manusia adalah sedekah; membantu orang yang menaiki kenderaannya, lalu anda memapahnya atau mengangkat barang-barang ke atas kenderaannya adalah sedekah, ucapan yang baik adalah sedekah, setiap langkah anda berjalan ke masjid adalah sedekah, anda membuang gangguan di jalan tempat lalu lintas adalah sedekah”.

Hadis ini membetulkan persepsi masyarakat terhadap sedekah, ia bukan sahaja dengan harta dan wang ringgit, tetapi sedekah boleh dilakukan dengan apa sahaja. Dalam sesetengah keadaan sepatah kata yang manis didengar lebih berharga dari sekilo emas.

Malangnya orang ramai tidak menyedari hakikat sedekah yang sebenar, mereka memahami ibadat itu hanya terbatas kepada kegiatan yang berhubung dengan ibadat kerohanian semata-mata, mereka lupa atau sengaja melukpakan ibadat dalam bentuk perhubungan antara manusia juga sedekah yang tidak harus dipandang remeh.

Kedua: Amal Kebajikan itu Mudah

Islam itu mudah, amal kebjikan di dalamnya juga mudah, tidak memerlukan modal yang besar. Pelaksanaannya mengikut keupayaan yang ada, mudah pula mendapatkan peluang berbuat kebajikan kerana wujud di mana-mana sahaja. Manusia tidak perlu berebut-rebut untuk mendapatkan peluang beramal kerana peluang tidak pernah ditutup kecuali mati.

Islam sebagai agama yang meliputiu seluruh liku-liku hidup manusia, ia menuntut umatnya supaya amal Islam dikerjakan secara sepadu dan tidak terpisah antara juzuk-juzuk kecil dengan juzuk-juzuk besar. Islam bagaikan sebuah kenderaan mengangkut barang-barang. Khidmat kenderaan ini tidak mampu diberi dengan sebaik-baiknya jika juzuk-juzuknya tidak berfungsi dengan baik, sempurna dan menyeluruh.

Hadis ini menyarankan supaya jangan ada sesuatu amal kebajikan disifatkan sebagai kecil, rendah dan tidak bermutu kerana jika kecil sekali pun ia tetap berfungsi pada tempatnya, sama dengan amalan-amalan yang lebih besar. Kadang-kadang amalan yang dipandang kecil boleh membina sebuah insitusi kebajikan yang selama ini terhalang disebabkan sebatang paku yang degil.

Hadis ini juga menekankan kepentingan senyum sebagai satu amal kebajikan yang tidak harus dipandang kecil. Semua peringkat manusia tanpa kecuali hendaklah senyum ketika berbicara, ketika berjumpa, ketika bersama keluarga dan ajarlah mereka supaya tidak bakhil dengan senyuman manis pada setiap hari, sama ada ketika masuk atau keluar dari rumah.

Untuk mecapa visi sebuah negara maju pada tahun 2020 mulai hari ini rakyat Malaysia hendaklah belajar senyum kepada semua orang. Tiada sebrang kerugian yang ditanggung orang yang murah senyumannya dan tiada juga sebarang keuntungan boleh didapati orang yang bakhil dengan senyuman. Inilah hasrat pihak yang bertanggungjawab menjalankan kempen agar mnengharapkan senyuman manis dan meningkatkan budi bahasa, dengan menggunakan gerak geri dan tutur kata yang sopan dan beradab.

Pepatah cina berkata: orang yang tidak tahu senyum tidak layak membuka firma perniagaan. Tetapi orang Islam sepatutnya mengatakan pendakwah tidak layak berdakwah jika sedia membuka senyuman ketika berdakwah.

Hadis ini memokuskan bicaranya tentang senyuman yang kita ukirkan kepada sahabat kita sebagai isyarat pertama kepada kemesraan dan kasih sayang. Ini kerana senyuman hendaklah benar datangnya daripada hati yang ikhlas. Senyuman pura-pura boleh mengundang tindak balas yang negatif kepada pemberi. Kegagalan membuat senyum seumpama itu dibimbangi memutuskan hubungan persaudaraan dan mungkin membawa kegagalan selama-lamanya.

Hadith ini meskipun terjemahan harifiahnya mwenekankan kelebihan, bermuka manis ketika bertemu dengan saudara sesam Islam, tetapi hakikatnya bukan sahaja bermuka manis, hati juga manis dan telus tanpa menyimpan sebarang dendam, buruk hati dan menikam dari belakang. Ini kerana orang mukmin tidak sempurna imannya tanpa menyayangi saudaranya sebagaimana dia mnyayangi dirinya sendiri, sabda Nabi saw:


لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى أَكُونَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ. [رواية البخاري،(13) مسلم، (63)]
Terjemahan: “Seorang kamu tidak sempurna imannya sehingga aku lebih dikasihinya dari bapanya, anaknya dan manusia seluruhnya”

لاَ يُؤْمِنُ أحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لأخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ [البخاري، حديث (12). مسلم، حديث (64)]

Terjemahan: “Tidak sempurna iman seorang kamu sehingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri”.

Menurut Muhammad Qutb dengan insaf menyatakan: Harta yang bertimbun-timbun belum cukup untuk memesrakan hubungan persaudaraan, program yang yang diadakan di bilik-bilik berhawa dingin belum terjamin menghasilkan kasih sayang tanpa dada dan fikiran terbuka untuk diberi laluan kepada senyuman yang menyampaikan isyarat hati ingin bertemu hati terlebih dahulu.

Indahnya ungkapan sya`ir berikut:

هَشَــتْ لَكَ الدُنْيا فَما لَكَ واجِمًا
وتَبَسَــمَتْ فَــعَلامَ لا تَتَبَسَــمُ
إِنْ كُنْـتَ مُكْتَئِبًا لِعِزِ قَــدْ مَضَـــى
هَيْهــاتَ بِرَجْعِــهِ إِلَيْـكَ تَنَــدُمُ
أَوْ كُنْتَ تَشْفُقُ مِنْ حُلولِ مُصيبَةٍ
هَيْهــاتَ يُمْنِــعُ أَنْ تُحَــلَ تَجَهُمٌ

Terjemahan:

Dunia ini riang kerana anda,
Mengapa anda tidak membalas senyumannya?
Jika kerana kehilangan pangkat anda berduka,
Masakan duka boleh menebusnya kembali,
Jika anda berduka kerana takutkan musibah,
Masakan senyuman mampu menghalang serangangannya.

Peristiwa Nabi Musa as perlu dijadikan iktibar, beliau pernah mengukirkan senyumannya kepada puteri dua beradik ketika mereka beratur sekian lama kerana mendapatkan air dari pada sebuah perigi untuk minuman kambing, senyuman itu membawa berkat sehingga Nabi Musa berjaya memikat hati seorang gadis yang akhirnya berjaya membawa mereka ke jinjang pelamin.

اضْحَكْ تَضْحَكْ لَكَ الدُّنْيَا

Terjemahan: Senyumlah, dunia akan membalas senyuman anda

Pengajaran dan Saranan

1: Jangan sekali-kali memperkecilkan amal kebajikan, rebutlah peluang yang ada dan jangan diperkecilkan;

2: Carilah jalan untuk menggembirakan hati umat Islam. Inilah jalan untuk menyatu padukan nhati dan pemikiran;

3: Jangan sekali-kali mengamlkan sikap meremahkan kerja. Kegagalan selalunya diiringi penyesalan selama-lama.

4: |Jayakan segala amal kebajikan dan segeralah sebelum ajal memasa kita dengan ucapan selamat jalan.


9 comments:

dong dong said...

201577dongdong
toms outlet
michael kors outlet online
www.louisvuitton.com
christian louboutin outlet
coach factory outlet
louis vuitton handbags
oakley sunglasses outlet
michael kors outlet
abercrombie
ray ban sunglasses
louis vuitton
burberry sale
copy watches
juicy couture
hollister clothing
louis vuitton
ray ban sungalss
coach outlet store online
concords 11
gucci outlet
michael kors
jordan 8
pandora charms
mont blanc
jeremy scott adidas
kate spade outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet
insanity workout
timberland boots
chanel bags outlet
michael kors outlet
abercrombie
pandara jewelry
tory burch outlet
abercrombie
gucci shoes
christian louboutin sale

Mu Lin said...

louis vuitton zippy wallet
gucci purses
birkin bag hermes
cheap michael kors purses
coach outlet store
gucci outlet online
burberry purses
chanel bags outlet
burberry wallets
burberry bags
burberry handbags
burberry tote
gucci bags
hermes birkin
cheap coach purses
cheap gucci belts
coach tote bags
chanel bags prices
chanel wallet on a chain
michael kors bags on sale
michael kors cluthch
gucci clutch
hermes handbags
chanel clutch bag
longchamp bags
coach handbags sale
louis vuitton shoulder bag
gucci handbags
mcm purses
gucci bag
coach outlet store online
louis vuitton travel bag
louis vuitton watllets
coach crossbody
coach purse outlet

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

小方 said...

fangyanting20151030
prada handbags
mbt shoes
karen millen dresses
ugg uk
the north face outlet store
uggs clearance
louis vuitton handbags
ugg boots
prada shoes
gucci handbags
ray ban sunglasses
canada goose outlet
michael kors factory outlet
ugg outlet
michael kors handbags
ugg boots
nike air max shoes
true religion jeans
the north face jackets
michael kors outlet
black friday 2015
michael kors clearance
belstaff jackets
basketball shoes
lululemon outlet
toms shoes
wellensteyn jackets
futbol baratas
air jordan shoes
louis vuitton bags

Pnane Weg said...

girls north face jackets
coach factory outlet
coach
Coach Purse Outlet Online 80% Off
timberland
Ugg Sale
kate spade handbags
nike wholesale
fitflops clearance
nike high heels outlet online
coach factory outlet online
celine bag
clarks
michael kors outlet
coach
cheap michael kors handbags
retro 11
coach
salvatore ferragamo
Uggs Sale
converse
coach factory outlet
nike factory outlet
fitflop shoes
fitflop shoes sale
ghd hair
mont blanc pen
christian louboutin shoes
nike nfl jerseys 2015
hermes outlet
jordan
burberry scarf sale
North Face Sale
oakley sunglasses outlet
jordan 11 concord
ralph lauren
fendi sale
abercrombie and fitch outlet store
uggs outlet
North Face Clearance
michael kors outlet store
under armour shoes
North Face Jackets
cheap coach handbags
reebok outlet
reebok shoes outlet
coach shoes for women
qwe12.21

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

Zhenhong Bao said...

nhl jerseys
jordan shoes 2015
cheap nhl jerseys
hermes belt for sale
michael kors uk
oakley sunglasses wholesale
mulberry uk
lacoste shirts
adidas outlet store
hermes outlet store
basketball shoes
kobe shoes
beats headphones
true religion jeans
toms shoes
swarovski outlet
polo ralph lauren
jordan shoes
nike huarache
mulberry outlet
lebron shoes
true religion outlet
prada outlet
futbol baratas
nba jerseys
christian louboutin shoes
timberland boots
juicy couture tracksuit
mulberry handbags sale
louis vuitton handbags
ralph lauren outlet
prada sneakers
hermes birkin
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
20160415zhenhong

chenlina said...

ralph lauren
coach outlet
nike outlet store
oakley sunglasses
louis vuitton outlet
oakley sunglasses outlet
air jordan 13
michael kors outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
christian louboutin shoes
abercrombie outlet
cheap jordan shoes
jordan 8
giuseppe zanotti sneakers
michael kors outlet
adidas ultra boost
cheap uggs
gucci handbags
christian louboutin sale
louis vuitton borse
louis vuitton outlet
gucci handbags
oakley sunglasses
cincinnati bengals jerseys
coach outlet store online clearances
christian louboutin outlet
kate spade handbags
ugg boots
cheap oakley sunglasses
hollister clothing
coach outlet online
coach outlet store online clearances
ralph lauren outlet
louis vuitton
coach outlet online
ralph lauren polo outlet
canada goose
michael kors outlet
ray ban sunglasses
chenlina20160810

raybanoutlet001 said...

salomon shoes
titans jersey
michael kors handbags
boston celtics jersey
michael kors handbags
los angeles clippers
minnesota vikings jerseys
cheap nba jerseys
ralph lauren
michael kors handbags