Sunday, August 1, 2010

Pemindahan Organ Khinzir Kepada Manusia


SOALAN

Apa pandangan Ustaz tentang pendermaan organ dan adakah masyarakat di Malaysia yang beragama Islam boleh mengamalkannya. Adakah ianya bertentangan ajaran Islam. Apakah akibatnya seseorang muslim menderma organnya kepada orang bukan muslim dan sebaliknya. Bolehkah pendermaan organ ini melibatkan organ khinzir kerana didapati organ khinzir lebih dekat persamaannya dengan organ manusia.

- Abdul Qahhar AW

JAWAPAN
Saudara Abdul Qahhar, Saya tidak mempunyai pandangan khusus dalam perkara ini, tetapi saya boleh jawab di sini patwa-fatwa yang say abaca dari beberapa lamanweb yang dikendalikan oleh beberapa ulama pada peringkat antara bangsa. Apa yang saya baca dan fgaham ialah pendermaan organ antara masalah masa kini yang memerlukan ijtihad dari para ulama dan pakar-pakar perubatan Islam. Sepanjang yang saya ketahui, ulama silam belum membincang masalah ini secara lanjut dan terperinci, kerana kes-kes pendermaan organ tidak berlaku pada zaman mereka. Bagaimanapun beberapa tokoh ulama semasa, seperti Dr. Ahmad al-Syarbasi, Syeikh Mutawalli al-Sya`rawi, Dr al-Qaradawi dan lain-lain pernah mengutarakan pendapat peribadi masing-masing. Saya cuba menelaah dan mengutip pandangan-pandangan mereka yang saya anggap bernas dan positif.

Pada dasarnya insan dicipta Allah supaya hidup bahagia, sihat, tidak menderita kesusahan dan keperitan. Jika badan ditimpa sakit, hendaklah dicari ubatnya, jika hidup susah hendaklah dicari jalan-jalan membahagiakannya.

يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ [البقرة:158]

Terjemahan: Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan tidak menghendaki kamu beroleh kesusahan (al-Baqarah: 185).

Pendermaan organ dan transplant anggota manusia pada manusia, adalah antara usaha dan langkah yang diambil para doktor bagi memulihkan kesihatan dan kekuatan kepada badan pesakit. Tujuan ini memang serasi dan tidak bertentangan kaedah-kaedah umum dalam Islam.

Menurut Dr al-Syarbasi: Ramai ulama berpendapat, jika pesakit itu memerlukan darah untuk meneruskan hayatnya, maka harus memindahkan darah daripada badan orang yang sihat kepada badan pesakit yang memerlukannya. Ulama juga mengharuskan pemindahan mata daripada insan yang sudah mati kepada yang masih hidup, jika pemindahan sangat diperlukan. (Yasalunak fi al-Din wa al-Hayat, 1/602)

Bagaimanapun, pemindahan itu tidak harus dilakukan sewenang-wenangnya, ia diharuskan hanya apabila keadaan sangat terdesak dan tiada lagi jalan lain yang boleh menyelamatkan hidup di samping syarat-syarat lain, antaranya penderma hendaklah dipastikan kematiannya terlebih dahulu, cukup keserasian antara anggota penderma dan penerima, diyakini atau sekurang-kurangnya sangkaan berat terhadap kejayaan pemindahan dan hendaklah melalui nasihat doktor pakar dalam bidang berkenaan.

Perlu diambil perhatian, keharusan yang diberi hanya apabila keadaan benar-benar terdesak atau darurat seperti yang ditakrifkan dalam kaedah Usul al-Fiqh. Ini bermakna pesakit tidak boleh mengguna lebih daripada kadar yang diperlukannya. Keadaannya sama dengan seorang yang terpaksa mengambil makanan yang haram dimakan, ia tidak harus mengambil lebih daripada keperluan bagi meneruskan hayatnya sahaja.

Pendermaan organ orang Islam kepada bukan Islam atau sebaliknya, tidak ada apa yang harus diragui, kerana organ-organ itu tidak boleh disifatkan sama ada muslim atau bukan muslim. Organ hanya bagaikan alat yang sama ada baik atau buruk bergantung sepenuhnya pada pengguna. Jika ia dipindah daripada orang kafir kepada orang Islam, dengan sendirinya menjadi anggota orang Islam yang tunduk kepada budaya dan cara hidup Islam. Organ itu akan diguna untuk salat dan ibadat kepada Allah.

Menurut Dr. al-Qaradawi: Anggota-anggota badan tidak memberi kesan kepada kekufuran atau keislaman seseorang, malah al-Qalb (hati) yang pernah disifat dalam al-Qur`an sebagai, sakit, sihat, hidup dan mati adalah merujuk kepada hati yang dirawat para doktor perubatan. Hati ini lain maksudnya dengan al-Qalb yang disifatkan sebagai beriman dan kufur, yang lebih memihak kepada aspek kerohanian yang menjadikan manusia samada sedar, berakal, berfikir atau sebaliknya (Fatawa Mu`sirah, 2/538).

Bagaimanapun derma kepada kafir harbi (yang tidak diikat sebarang perjanjian damai antara mereka dengan orang Islam) dan yang dipercayai hidupnya memusuhi Islam dan masyarakatnya, ulama berpendapat, organ tidak harus diderma kepada mereka. Bagaimana pendermaan harus diberi kepada mereka, sedangkan jika ia hidup sihat, akan digunakan tenaganya bagi mengkhianati Islam, sebagaimana pedang tidak harus dijual kepada bukan Islam yang dipercayai akan digunakan bagi memerangi umat Islam.

Tentang penggunaan atau pemindahan organ haiwan kepada badan manusia, seperti khinzir yang dihukum najis oleh al-Qur`an, kalaupun ia boleh dilakukan, maka hanya ketika terpaksa dan darurat sahaja, dengan kadar yang sangat terhad.

Al-Qur`an menyebut perkataan khinzir pada beberapa tempat. Iaitu dalam surah al-Baqarah, ayat 173, al-An`am, ayat 145 dan al-Nahl, ayat 115. Semuanya menyebut lahm al-khinzir (daging babi). Menurut Fuqaha`, daging yang dimaksudkan itu, meliputi seluruh badan dan juzuk-juzuk khinzir, tanpa kecuali. Namun begitu, ayat-ayat itu disebut khusus kepada makan, sedangkan yang dibicarakan di sini bukan makan tetapi mengguna, mengambil faedah atau transplant menurut istilah dalam perubatan moden.

Ulama semasa lebih cenderung berpendapat harus mengambil faedah daripada organ khinzir itu, kerana najis itu jika tertanggung pada luar badan, tetapi jika ia ditanam dalam badan manusia, maka lain pertimbangannya. Ini kerana dalam badan manusia memang banyak najis yang sedia ada, seperti tahi, darah dan sebagainya, walaupun begitu, tiada halangan bagi seseorang bersalat, membaca al-Qur`an, tawaf dan sebagainya, kerana najis itu ada dalam badan.

Dalam sebuah hadis Sahih meriwayatkan, Nabi saw menyuruh agar kulit bangkai kambing itu dimanfaatkan, setelah disamak bersih, walaupun diberitahu baginda bahawa kambing itu sudah menjadi bangkai, namun nabi tetap menyatakan, bangkai itu hanya haram dimakan, tetapi kulitnya boleh dimanfaatkan setelah disamak. (Sahih al-Bukhari, Kitab al-Zakah. Muslim, Kitab al-Haid)

Sebagai kesimpulan jawapan kepada soalan di atas, pemindahan anggota manusia boleh dilakukan, jika ada sebab dan keperluan yang mendesak, sama ada pemindahan sesama Islam atau kepada bukan Islam yang hidupnya tidak mengancam Islam dan masyarakatnya. Demikian juga dengan organ khinzir, ia harus dimanfaatjkkan, jika tiada lagi jalan lain bagi menyelamatkan hayat seseorang pesakit. Wallahu A`lam.

23 comments:

dong dong said...

201577dongdong
replica watches
mulberry uk
michael kors bag
gucci
timberland boots
coach factorty outlet
ed hardy outlet
hollister outlet
oakley sunglasses cheap
pandora charms
coach
polo ralph lauren
mulberry handbags
hollister co
ghd hair straighteners
retro jordans
timberlands
oakley vault
lebron james shoes
jordan 6 cigar
michael kors outlet
gucci outlet
chanel bags
michael kors
pandora jewelry
jordan 11
coach outlet store online
hollister clothing store
louis vuitton
christian louboutin
abercrombie fitch
ralph lauren polo shirts
prada
coach outlet
louis vuitton handbags
sac longchamp pas cher
ray ban sunglass
louis vuitton outlet

Da Shuai Guo said...

3guowenhao0824
gucci outlet
pittsburgh steelers jersey
links of london uk
jordan 11
michael kors uk
kobe 9
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net
timberland boots
lebron james shoes
calvin klein outlet
coach outlet
polo ralph lauren outlet
ray ban sunglasses online
polo lacoste pas cher
nike trainers
miami heat jersey
ray ban sunglasses
michael kors canada, http://www.michaelkorsoutletcanada.in.net
dansko outlet
louis vuitton
cheap mlb jerseys
new york giants jerseys
louis vuitton outlet store
ralph lauren uk
supra shoes
green bay packers jerseys
mac makeup
beats by dre
replica watches
ugg boots, http://www.uggboot.com.co

Mu Lin said...

louis vuitton zippy wallet
gucci purses
birkin bag hermes
cheap michael kors purses
coach outlet store
gucci outlet online
burberry purses
chanel bags outlet
burberry wallets
burberry bags
burberry handbags
burberry tote
gucci bags
hermes birkin
cheap coach purses
cheap gucci belts
coach tote bags
chanel bags prices
chanel wallet on a chain
michael kors bags on sale
michael kors cluthch
gucci clutch
hermes handbags
chanel clutch bag
longchamp bags
coach handbags sale
louis vuitton shoulder bag
gucci handbags
mcm purses
gucci bag
coach outlet store online
louis vuitton travel bag
louis vuitton watllets
coach crossbody
coach purse outlet

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

John said...

ray ban sunglasses
true religion outlet
louis vuitton outlet
ugg boots
michael kors outlet online
p90x workouts
michael kors handbags
jordan retro
kobe bryant shoes
oakley sunglasses
air max 95
nike running shoes
hollister outlet
coach factory outlet
ugg boots
cheap uggs
ugg outlet store
mulberry handbags
michael kors outlet
air jordan retro
north face outlet
coach outlet
ugg outlet
nike air max
michael kors outlet online
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
canada goose outlet
coach outlet
oakley sunglasses
canada goose
cheap ugg boots
20151221yuanyuan

Meiqing Xu said...

20160321meiqing
nike air max
canada goose
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
jordan shoes
mcm outlet
jordan 13
insanity workout
giuseppe zanotti sneakers
prada bags
louis vuitton outlet
true religion jeans
coach outlet
canada goose jackets
tory burch sale
louis vuitton
louis vuitton
nike huarache
louis vuitton outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
ugg boots
michael kors outlet online
oakley vault
louis vuitton outlet
true religion
ugg outlet
kobe bryant shoes
nfl jerseys
nike basketball shoes
toms shoes
supra shoes
coach outlet
christian louboutin sale
louis vuitton outlet
christian louboutin outlet
rolex submariner
kate spade handbags
abercrombie and fitch
cheap nfl jerseys

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

Zhenhong Bao said...

polo ralph lauren
michael kors outlet
louis vuitton outlet store
cheap nfl jerseys
michael kors outlet
prada outlet online
michael kors outlet
soccer jerseys
cheap jordans
ralph lauren outlet
air max 90
michael kors uk outlet
cheap nfl jersey
michael kors outlet store
basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes
louis vuitton outlet
mulberry handbags
prada handbags
pandora jewelry
michael kors handbags
asics
swarovski crystal
cheap mlb jerseys
louis vuitton handbags
ralph lauren polo
michael kors outlet
rolex watches for sale
ray-ban sunglasses
swarovski outlet
ralph lauren shirts
thomas sabo uk
snapbacks wholesale
louis vuitton neverfull
michael kors outlet online
michael kors outlet
20160415zhenhong

chenlina said...

ugg outlet
hermes bag
true religion
new england patriots jerseys
nike roshe flyknit
cheap jordan shoes
ralph lauren uk
tiffany outlet
ugg boots
lebron james shoes
polo ralph lauren outlet
ralph lauren
canada goose coat
coach outlet
toms shoes sale
kate spade
oakley sunglasses
jordan retro 3
nike air max 90
uggs on sale
louis vuitton
celine handbags
adidas uk
gucci handbags
coach outlet store online
canada goose coats
jordan 6
louis vuitton handbags
ugg boots
coach outlet
adidas yeezy 350
kobe 11 shoes
adidas shoes
retro jordans
timberland outlet
gucci bags
longchamp bags
louis vuitton outlet
rolex watches
adidas outlet
chenlina20160810

dong dong23 said...

toms shoes
michael kors handbags
ed hardy clothing
michael kors outlet online
nike air force 1
ed hardy
michael kors handbags
salomon boots
michael kors handbags
cheap michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors handbags wholesale
michael kors handbags
michael kors outlet store
michael kors handbags
nike huarache
cheap michael kors handbags
gucci borse
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet
michael kors handbags
ralph lauren outlet online
rolex replica watches
chaussure louboutin
michael kors handbags online
converse shoes

raybanoutlet001 said...

michael kors handbags
ed hardy outlet
cheap nike shoes
air max 90
michael kors outlet online
toms outlet
cheap ray bans
lebron shoes
yeezy boost 350 black
ralph lauren outlet

wesan michael said...

adidas superstar
jordans for cheap
adidas tubular
tiffany and co jewellery
fitflops sale clearance
nike huaraches
true religion jeans
michael kors outlet online
fitflops outlet

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

raybanoutlet001 said...

michael kors handbags,michael kors handbags clearance,michael kors clearance
true religion jeans
michael kors outlet
http://www.raybanglasses.in.net
links of london sale
michael kors handbags
hogan outlet
tiffany and co outlet
ralph lauren online,cheap ralph lauren
links of london

dong dong23 said...

fitflops sandals
jordan retro 7
ugg australia
burberry handbags
jordan shoes
tiffany and co jewelry
michael kors outlet
ray ban wayfarer
coach outlet store online
minnesota vikings jerseys
2017.2.11chenlixiang

raybanoutlet001 said...

adidas stan smith women
yeezy boost 350
kobe basketball shoes
jordan shoes
longchamp handbags
kobe sneakers
ralph lauren online
michael kors factory outlet
lacoste outlet
adidas ultra boost

Unknown said...

christian louboutin online
oakley sunglasses
mulberry sale
air max uk
ralph lauren
michael kors outlet
michael kors outlet
polo outlet
polo outlet
nike mercurial
chanyuan2017.03.29

raybanoutlet001 said...

eagles jerseys
armani exchange outlet
valentino shoes
giants jersey
yeezy boost 350
michael kors outlet
coach handbags
michael kors outlet
ralph lauren outlet online
nike trainers uk

dong dong23 said...

adidas yeezy boost 350 v2
nike huarache
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
air max uk
ed hardy
nike cortez
polo ralph lauren outlet
hermes bags
nike roshe
20174.17wengdongdong

caiyan said...

yeezy boost 350
moncler jackets
coach factory outlet
rolex watches
michael kors handbags
birkenstocks
yeezy boost 350
michael kors outlet clearance
pandora uk
coach factory outlet
0508shizhong

caiyan said...

san francisco 49ers jerseys
true religion outlet
louboutin shoes
cheap jordans free shipping
ed hardy
abercrombie kids
louboutin chaussures
coach handbags
hollister clothing store
kate spade handbags
0508shizhong

adidas nmd said...

oakland raiders jerseys
christian louboutin
cheap nba jerseys
jordan 4
ralph lauren polo
san diego chargers jerseys
michael kors handbags
ugg outlet
valentino shoes
michael kors outlet