Sunday, September 5, 2010

Tafsir Surah al-`Asr (103)

PENTAFSIRAN AYAT 1-3
Islam Sebagai Manhaj Hidup
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
وَالْعَصْرِ (1) إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ (2)  إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ(3)
Terjemahan:
[103: 1] Demi Masa!
[103: 2] Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian;
[103: 3] Kecuali orang yang beriman dan beramal salih dan berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran
Islam Sebagai Manhaj Hidup
 (103:1) Untuk mencapai kehidupan yang maju dan makmur, manusia perlu peka kepada masa, perlu sedar betapa ruginya mereka yang mensia-siakannya.  Mereka harus tahu bagaimana mengurus masa supaya sentiasa membawa keberkatan. Bagi maksud inilah Allah bersumpah dengan masa.
وَالْعَصْرِ(1)
[103: 1] Demi Masa!
Masa mengandungi banyak kejadian dan peristiwa yang aneh-aneh berlaku padanya, di dalamnya malam dan siang berlalu silih berganti, laluannya meninggalkan kesan yang mendalam sama ada untung atau rugai, suka atau duka, berbahagia atau menderita, hidup atau mati. Detik-detik pemergian masa bererti pemergian usia dan membawa kita bersamanya sama ada ke syurga atau neraka. Kata penya`ir:
 انَّا لََنَفْرَحُ بِالْأَيَّامِ نَقْطَعُُهَا
وَ كُلُّ يَوْمٍ مَضَى يُدْنِي مِنَ الْأَجَلِ
فَاعْمَلْ لِنَفْسِكَ قَبْلَ الْمَوْتِ مُجْتَهِدًا
فَإِنَّمَا الرِّبْحُ وَ الْخُسْرَانُ فِي الْعَمَلِ
      Terjemahan:

Kami bergembira dengan hari yang kami lalui.
Hari-hari itu  menjadi petanda ajal kami berada di sisi.
Giatkan usaha mencari bekalan sebelum pergi.
      Untung dan rugi pasti dikira pada amalan kita sendiri.

Masa ertinya zaman.  Zaman mempunyai sejarah dan ciri-ciri perbezaan antara zaman dengan zaman seperti zaman purba, zaman atom, zaman moden, zaman penjajah dan sebagainya.  Orang yang hidup se zaman pun ada kelainan di antara satu dengan lain, mereka mungkin serupa pada bentuk badan dan gaya hidup, tetapi berbeza pada arah tuju dan gaya berfikir. Tidak hairan jika dua orang sezaman, serumpun dan sekeluarga, salah seorang daripadanya menuju ke arah syurga sedang seorang lagi ke arah neraka.

(103:2) Manusia seringkali memberi jawapan dengan menyatakan bilangan tahun yang telah dilalui sejak kelahirannya apabila ditanya berapa usianya. Jawapan ini kurang tepat kerana kerugian yang telah lalu tidak mungkin diselamatkan lagi. Manusia dengan masa bagaikan penjual air batu pada musim panas, setiap detik modalnya terhakis. Mungkin faktor ini antara sebab Allah bersumpah dengan masa, firman-Nya:


إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ(2)
  

  Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian 
Manusia dikepong kerugian dari segenap penjuru, kerugiannya besar malah tiada kerugian lebih besar daripada kerugian umur yang merupakan kepala modal bagi kehidupan di dunia ini.  Bukankah hidup itu sentiasa menunggang kenderaan masa. Pemergian seseorang bersama masa bermakna pemergiannya membawa usia yang tidak akan pulang lagi. Kata penya`ir:
وَأرَى الزَّمَانَ سَفِينَةً تَجْرِي بِنَا** نَحْوَ المْنَونِ وَلا نَرَى حَرَكَاتِهِ
Terjemahan: “Aku dapati zaman bagaikan kapal membawa belayar ke pengkalan maut, sedang pergerakannya tiada kelihatan”.
Zaman dengan pergerakan malam dan siangnya  menjadi pengan kepada mereka yang sedia mendapatkan padanya dan nasihat kepada mereka yang sedia menerima, firman Allah:
وَهُوَ الَّذِي جَعَلَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ خِلْفَةً لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يَذَّكَّرَ أَوْ أَرَادَ شُكُورًا [833]
Terjemahan: “ .. Dan Dialah yang menjadikan malam dan siang silih berganti bagi mereka yang ingin mengambil pengajaran, atau ingin bersyukur”.
Ulama dan guru-guru pada zaman silam sangat mengambil berat tentang pendidikan masa supaya murid-murid dan generasi muda tidak membuang masa dengan sewenang-wenangnya. Umar Ibn Hubairah salah seorang menteri kanan dalam kerajaan Umar ibn Abdul Aziz menyatakan rasa kesalnya yang amat sangat terhadap murid-murid yang suka membuang masa. Sehubungan ini beliau bermadah:
وَالْوَقْتُ أَنْفَسُ مَا عُنِيتُ بِحِفْظِهِ ** وَأَرَاهُ أسْهَلُ مَا عَلَيْكَ يَضْيعُ
Terjemahan:
 Masa sesuatu yang paling berharga ingin ku pelihara,
Aku lihat kamu pula sangat mudah mensia-siakannya.

            Usia merupakan asset paling penting bagi seorang manusia.  Pembaziran masa dengan percuma hanya boleh diterima pada orang bodoh yang tidak mempunyai kelayakan untuk menjaga sendiri harta kekayaannya. Masa kosong yang terbuang terutama pada kaum belia merupakan pemusnahan keupayaan tenaga dan racun pembunuh akal dan beban terhadap umat dan negara. Disahkan daripada Nabi saw sabdanya:

"نِعْمَتَانِ مَغْبُونٌ فِيهِمَا كَثِيرٌ مِنْ النَّاسِ: الصِّحَّةُ وَالْفَرَاغُ"[834]    
Terjemahan: Dua nikmat orang ramai sering mengalami kerugian padanya: Kesihatan tubuh badan dan masa lapang.
Banyak perkara sebahagian manusia tidak mempunyai maklumat tentangnya, sekalipun hubungannya sangat dekat dengan kita, kita mungkin tidak mengetahui pada setiap hari sel-sel dalam badan kita mati dan tidak berganti lagi.  Alam tabi`i di sekitar kita juga musnah pada setiap hari,  malah tiada yang semakin hari semakin muda, semakin tegak dan kuat. Jika manusia cuba membandingkan umurnya dengan umur bumi tempat dia menginap, nescaya didapati umurnya bagaikan sekelip mata, masa ini hanya cukup untuk maju selangkah ke hadapan sama ada ke syurga atau ke neraka. Jika manusia peka kepada masa sesingkat ini, nescaya dimanfaat sepenuhnya masa yang ada kerana menyedari kerugiannya adalah kerugian umur yang hanya sekelip mata.

(103: 3)           Insan yang peka kepada hakikat masa itu usia, akan mengisi masa  sepenuh-penuhnya dengan amal salih supaya tiada masa yang terbuang dengan percuma. Jika masa tidak mampu diisi dengan kerja-kerja berat, kerja-kerja ringan sedang menunggu untuk mendapatka sedikit masa daripada kita. Surah ini mengemukakan empat prinsip bagi menyelamatkan masa dari berlaku kerugian teruk pada masa:
إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ(3)
[103: 3] Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal salih dan berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran
Kita perlu memberi sedikit perhatian kepada ayat yang mengemukakan manhaj untuk menyelamatkan masa yang terdedah kepada kerugian itu iaitu:
Pertama, iman.   Iman merupakan asas yang terdiri di atasnya binaan.  Kerja-kerja yang dilakukan manusia adalah terjemahan sebenar kepada iman dan akidah yang tersemat di dada. Jika baiknya iman, nescaya baiklah keseluruhan amalan dan kegitannya.
Iman dalam ayat di atas mutlak, meliputui iman kepada Allah, Rasul, Malaikat, kitab, hari akhirat dan penentuan baik dan buruk dari Allah.
Kedua, amal salih.  Amal salih merupakan dahan, daun dan ranting.  Amal salih bukan hanya terbatas pada rukun-rukun Islam, tetapi meliputi fardu ain dan kifayah, bahkan seluruh kegiatan yang membawa kepada kemajuan masyarakat dan negara.
Iman dan amal salih perlu digabung menjadi satu kerana jaminan terselamat dari kerugian tertakluk kepada dua syarat, iaitu iman dan amal salih.
Ketiga, berpesan-pesan dengan kebenaran.  Maksudnya menyeru orang ramai menuruti jalan yang benar supaya setiap individu dalam masyarakat berjalan mengikut pedoman yang lurus.  Kebenaran dalam al-Qur`an disebut al-Haq.  Perkataan ini meliputi erti-erti amr ma`ruf dan nahi munkar, keadilan, kebenaran, memikul tanggungjawab, berkerja dengan penuh minat dan sebagainya. Berpesan-pesan dengan kebenaran ertinya mengajar dan membimbing orang jahil, mengingatkan orang yang lalai, menyeru mereka kepada iman dan melakukan amal salih.
Keempat, berpesan-pesan supaya bersabadr.   Sabar di sini juga mengandungi pengertian yang lebih luas, ia meliputi bersabar di atas ujian, bersabar di atas ketaatan, bersabar menentang kemungkaran dan bersabar atas kekurangan kemudahan hidup.
Inilah empat prinsip hidup yang digariskan melalui surah al-`Asr ini. Segala kacau bilau yang berlaku dalam dunia hari ini adalah disebabkan kelemahan menghayati empat prinsip ini.  Benar sekali kata Imam Syafie:
لَو لَمْ يَنزِلْ عَلَى النَّاسِ إلاّ هَذِهِ السُّورَةُ لَكَفَتْهُمْ
Terjemahan:  Jika tidak turun kepada manusia selain surah ini, nescaya memadai kepada mereka.
Ada dua sebab utama menjadikan masa terbuang dengan percuma:
Pertama:  Ghaflah (lalai).  Lalai adalah satu sinderum yang sangat berbahaya kepada manusia.  Penghidapnya hilang rasa sayang kepada masa.  Al-Qur` an memberi ingat bahawa penyakit ini boleh membawa seseorang ke neraka, firman-Nya:
وَلَقَد ذَرَأنَا لِجَهَنمَ كَثِيرًا منَ الجِن وَالإِنسِ لَهُم قُلُوبٌ لا يَفقَهُونَ بِهَا وَلَهُم أَعيُنٌ لا يُبصِرُونَ بِهَا وَلَهُم ءاذَانٌ لا يَسمَعُونَ بِهَا أُولَـئِكَ كَالأنعام بَل هُم أَضَل أُولَـئِكَ هُمُ الغاَفِلُونَ [835]  .
Terjemahan: Dan sesungguhnya Kami telah ciptakan untuk neraka Jahannam sebilangan besar dari umat jin dan manusia, iaitu mereka mempunyai hati tetapi mereka tidak menggunakannya untuk berfikir, mereka mempunyai mata tetap tidak menggunakannya untuk melihat dan mereka mempunyai telinga tetapi tidak menggunakannya untuk mendengar.  Mereka itu sama seperti binatang ternakan, malah mereka lebih sesat lagi, mereka orang-orang yang lalai.
Kedua:  Taswif (menangguh-nangguh).  Sikap ini juga merupakan pengancam masa dan pembunuh usia, namun tidak ramai orang pekakan unsur-unsur pembunuh ini, bahkan tidak kurang orang yang suka menangguh-nangguh kerja hingga ke saat-saat akhir, sekalipun berbagai-bagai kerugin di luar jangka boleh berlaku pada saat-saat yang ditangguhkan itu.  Kata penyair:
تَزَوَّدْ منَ التقْوَى فَإنكَ لا تَدْري
                           إن جَنَّ لَيْلٌ هَلْ تَعيْشُ إلَى الْفَجْرِ
فَكَمْ من سَليمٍ مَاتَ من غَيْر عِلَّةٍ
                                وَكَمْ من سَقيمٍ عَاشَ حِيْناً مـنَ الدهرِ
وَكَمْ منْ فَتىً يُمْسي وَيُصْبحُ آمًناً
                            وَقَد نُسجَتْ أَكْفَانُهُ وَهُوَ لا يَدْري

Terjemahan:

Sediakanlah bekalan taqwa kini malam sudah menjelang,
Mungkinkah anda masih hidup hingga waktu pagi,
 Ramainya orang mati tanpa amaran,
Ramai juga orang sakit terus hidup sampai tua.
Ramainya belia pagi dan petang dilihat ceria,
Dia tak sedar kain kapannya telah disiap sedia.
Pengajaran dan Saranan
Surah ini menggariskan empat tonggak bagi menjayakan pengurusan masa:
1:         Beriman keapada kebenaran Islam dengan menegakkan perinsip keimanan di atas enam rukun, iaitu iman kepada Allah, Malaikat, Rasul, Kitab-kitab, hari Akhira dan qada serta kadar.
2:         Bramal salih dengan menunaikan kewajipan terhadap Allah, sama ada yang berupa kewajipan `aini atau kifa`i.
3:         Berpesan-pesan dengan dengan kebenaran, sebarkan kebenaran di mana-mana jua anda berada.  Bimbinglah orang jahil dan tunjuklah jalan keapada orang yang mencarinya.
4:         Berpesan-pesan dengan bersabar kerana dunia tempat menguji, tiada perkara yang diberi dengan selamat dan percuma, semuanya ada risiko sekalipun berbeza.  Hanya kesabaran jua yang menjadi penawar hidup diu dunia yang penuh dengan bala dan ujian.[833] al-Furqan: 62
[834] Lihat nota kaki terdalu no 828.
[835] al-A`raf: 179.

14 comments:

dong dong said...

201577dongdong
michael kors handbags
cheap jordans
coach outlet
jordan 11 low
longchamp bags
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
chanel bags
ralph lauren sale
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
michael kors handbags
burberry outlet
true religion jeans
longchamp outlet
christian louboutin outlet
coach outlet
christian louboutin
red christian louboutin
christian louboutin
jordan 11 concord
tods outlet
gucci outlet online
louis vuitton outlet
oakley sunglasses
oakley sunglasses
beats solo
ray ban uk
air jordan 13
christian louboutin outlet
louis vuitton outlet
chanel uk
michael kors bag
cheap ray bans
jordan 8s
abercrombie
louboutin pas cher
adidas outlet store
louis vuitton handbags

Da Shuai Guo said...

4guowenhao0824
hollister uk
giuseppe zanotti
cheap snapbacks
kate spade handbags
links of london
rolex watches uk
rolex watches
hollister canada, http://www.hollistercanada.com
lacoste outlet
salomon running shoes
puma sneakers
los angeles clippers jerseys
the north face outlet
coach outlet
roshe run men
nfl jerseys
michael kors outlet
fitflop
babyliss pro
evening dresses
celine outlet online
ghd hair straighteners
swarovski crystal
coach factory outlet
air max 2015
nike roshe
tiffany and co
louis vuitton handbags
gucci
tiffany and co jewelry

Mu Lin said...

burberry handbags
prada handbags
longchamp tote
coach purses
michael kors outlet store
louis vuitton diaper bag
burberry shoes
chanel outlet
louis vuitton monogram
mcm bag
mcm duffle bag
gucci luggage
coach outlet
burberry store
prada tote
louis vuitton wallet for women
coach diaper bag
louis vuitton belt
burberry outlet
louis vuitton shoes men
coach hobo bag
michael kors black handbags
louis vuitton artsy
michael kors purses outlet
hermes bags
vintage chanel bags
prada backpack
hermes belt
michael kors hobo bag
gucci crossbody bag
coach online outlet
chanel purses
louis vuitton duffle bag
prada outlet
burberry bags on sale

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

Zhenhong Bao said...

polo ralph lauren
michael kors outlet
louis vuitton outlet store
cheap nfl jerseys
michael kors outlet
prada outlet online
michael kors outlet
soccer jerseys
cheap jordans
ralph lauren outlet
air max 90
michael kors uk outlet
cheap nfl jersey
michael kors outlet store
basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes
louis vuitton outlet
mulberry handbags
prada handbags
pandora jewelry
michael kors handbags
asics
swarovski crystal
cheap mlb jerseys
louis vuitton handbags
ralph lauren polo
michael kors outlet
rolex watches for sale
ray-ban sunglasses
swarovski outlet
ralph lauren shirts
thomas sabo uk
snapbacks wholesale
louis vuitton neverfull
michael kors outlet online
michael kors outlet
20160415zhenhong

Qinan Chen said...

jimmy choo shoes
adidas nmd r1
canada goose
levis jeans
coach outlet online
polo outlet
puma shoes
polo ralph lauren uk
christian louboutin
hugo boss outlet
yeezy boost 350
louis vuitton factory outlet
air max 2016
polo ralph lauren
nike huarache trainers
adidas supercolor
cartier love bracelet
gucci borse
coach outlet
burberry outlet
bottega veneta outlet
nike free run
jordan shoes
louis vuitton outlet
ralph lauren outlet
cheap nhl jerseys
yeezy boost 350
true religion
toms
nike air max
coach factory outlet
ray bans
michael kors outlet
reebok uk
coach outlet store online
zhenwei20160723

raybanoutlet001 said...

michael kors handbags outlet
ray ban sunglasses
michael kors handbags outlet
michael kors uk
salomon boots
michael kors handbags
converse trainers
converse trainers
nike blazer pas cher
michael kors uk

wesan michael said...

Cheap Jordans For Sale
oakley store online
tiffany and co jewelry
air max thea
michael kors handbags,michael kors handbags clearance,michael kors clearance
chrome hearts
adidas tubular UK
adidas nmd
http://www.oakley-sunglass.in.net
tiffany and co outlet

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

raybanoutlet001 said...

yeezy boost 350
adidas yeezy boost
chrome hearts online
skechers shoes for women
michael kors outlet store
nike huarache
http://www.cheapbasketballshoes.us.com
kobe bryant shoes
cheap authentic jordans
mlb jerseys shop

raybanoutlet001 said...

tiffany jewelry
nike roshe run
longchamp online shop
nike huarache
tiffany and co outlet
adidas yeezy boost
links of london
skechers go walk
adidas stan smith

raybanoutlet001 said...

ralph lauren outlet
kate spade outlet
cheap michael kors handbags
true religion jeans sale
cheap jordans
coach outlet
cheap nfl jerseys
jordan shoes
chargers jerseys
vikings jerseys