Sunday, October 31, 2010

Surah al-Masad (Tali Pintal)
Bilangan (111) Makkiyyah (5) Ayat


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Pentafsiran Ayat (1-5)


تَبَّتْ يَدَا أَبِي لَهَبٍ وَتَبَّ * مَا أَغْنَى عَنْهُ مَالُهُ وَمَا كَسَبَ * سَيَصْلَى نَارًا ذَاتَ لَهَبٍ * وَامْرَأَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ * فِي جِيدِهَا حَبْلٌ مِّن مَّسَدٍ*
Terjemahan

[111: 1] Binasalah kedua-dua tangan Abu Lahab dan sesungguhnya dia tetap binasa.

[111: 2] Tidaklah berfaedah kepadanya harta bendanya dan segala apa yang diusahakannya,

[111: 3] Dia akan menderita bakaran api Neraka yang marak menjulang.

[111: 4] Dan juga isterinya, seorang perempuan pemunggah kayu api.
[111: 5] Di lehernya sejenis tali, dari tali-tali yang dipintal.

Abu Lahab dan Isteri

Abu Lahab dan isterinya Umm Jamil merupakan sepasang suami isteri yang diberi tempat khas untuk dibaca di dalam  kitab Suci al-Qur`an al-Karim.  Nama beliau dan isterinya  diiringi dengan doa kebinasaan itu sentiasa dibaca dibaca hingga Qiamat menunjukkan kisah ini meskipun ringkas, namun kesannya cukup mendalam dan pentiung diberi perhatian.

Nama sebenar Abu Lahab ialah `Abd al-Uzza Ibn `Abd al-Muttalib, bapa saudara Nabi saw. Nama isterinya ialah Arwa binti Harb Ibn Umayyah saudara perempuan Abu Sufyan ibn Harb. Nama gelarannya Ummu Jamil.

Hubungan Abu Lahab dengan Nabi saw sebelum baginda dibangkit menjadi Nabi begitu erat kerana mereka dihubungkan dengan pokok nasab dan kabilah Quraisy yang besar dan terkenal. Selain nasab dan kabilah,  mereka diikat lagi dengan hubungan besan persemandaan kerana dua puteri Nabi saw dikahwinkan dengan dua anak lelaki Abu Lahab, iaitu `Utbah yang dijodohkan dengan Ruqayyah dan `Utaybah dijodohkan dengan Umm Kulthum.   Tetapi hubungan-hubungan ini tidak mampu mengekalkan hubungan baiknya dengan Nabi saw setelah baginda dibangkit menjadi Rasul dan setelah  surah al-Masad diturunkan.

Riwayat menyatakan, setelah turun surah al-Masad, Abu Lahab yang sangat marah kepada Nabi saw memberi kata dua kepada dua orang anaknya sama ada mereka memutuskan hubungan dengan  dua puteri Muhammad yang menjadi isteri mereka atau mereka putuskan hubungan dengan Abu Lahab sebagai ibu bapa dan jangan lagi melihat wajahnya.

Surah ini diturunkan untuk mengisahkan keadaan Abu Lahab dan Isterinya Ummu Jamil sebagai pasangan yang serasi tetapi dibenci Allah kerana asas keserasian mereka pada memusuhi Nabi dan Islam. Akibatnya hidup mereka sengsara.

Rugi dan bertambah-tambah kerugian orang yang memutuskan rahimnya.  Abu Lahab sepatutnya  mempertahankan anak saudaranya sebagaimana orang-orang Arab mempertahankan hubungan rahim dan keluarga.  Tetapi orang yang diberi gelaran Abu Lahab itu berasa tidak penting hubungan keluarga, setelah merasakan dirinya cukup kaya  dengan hartya dan anak-anak.

Harta benda yang dimiliki Abu Lahab tidak meberi sebarang faedah, setelah memusuhi seruan anak saudaranya.  Dia dipanggil Abu Lahab kerana api yang menyala-nyala bakal membakar dirinya, demikian juga dengan isterinya yang suka membuat fitnah dan beliau disinonimkan dengan wanita yang memakai tali leher yang dipintal rapi.

Tentangan Abu Lahab Menempah Kecelakaan

(111: 1)  Surah al-Masad ini membawa kita kepada detik-detik awal Islam ketika ia mula disebarkan di Makkah.  Abu Lahab dan isterinya Ummu Jamil merupakan pasangan suami isteri yang begitu senget memusuhi Nabi dan Islam. Pasangan ini dilihat serasi tetapi dibenci.

تَبَّتْ يَدَا أَبِي لَهَبٍ وَتَبَّ *

[111: 1] Binasalah kedua-dua tangan Abu Lahab dan sesungguhnya dia tetap binasa.

Abu Lahab didoa oleh siapa jua yang membaca seruan ini supaya dibinasakan   kerana beliau                                                                                                                                         merupakan orang yang paling kuat memusuhi Islam. Menurut riwayat al-Bukhari dan Muslim daripada Ibn Abbas ra katanya:

لَمَّا نَزَلَتْ وَأَنْذِرْ عَشِيرَتَكَ الْأَقْرَبِينَ وَرَهْطَكَ مِنْهُمْ الْمُخْلَصِينَ خَرَجَ رَسُولُ اللَّهِ ‏ ‏صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ‏ ‏حَتَّى صَعِدَ ‏‏ الصَّفَا ‏‏ فَهَتَفَ يَا ‏‏ صَبَاحَاهْ فَقَالُوا مَنْ هَذَا فَاجْتَمَعُوا إِلَيْهِ فَقَالَ ‏ ‏أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَخْبَرْتُكُمْ أَنَّ خَيْلًا تَخْرُجُ مِنْ سَفْحِ هَذَا الْجَبَلِ أَكُنْتُمْ مُصَدِّقِيَّ قَالُوا مَا جَرَّبْنَا عَلَيْكَ كَذِبًا قَالَ فَإِنِّي نَذِيرٌ لَكُمْ بَيْنَ يَدَيْ عَذَابٍ شَدِيدٍ قَالَ ‏ ‏أَبُو لَهَبٍ ‏ ‏تَبًّا لَكَ مَا جَمَعْتَنَا إِلَّا لِهَذَا ثُمَّ قَامَ فَنَزَلَتْ ‏ تَبَّتْ يَدَا ‏ ‏أَبِي لَهَبٍ ‏ ‏وَتَبَّ[935]

Terjemahan: “Setelah turun ayat: Dan berilah peringatan kepada kaum kerabatmu yang terdekat dan kumpulan kamu yang ikhlas.  Lalu Nabi saw keluar dari rumahnya menuju bukit Safa, lalu berseru, bersedialah sekalian!  Lalu suku Quraisy keluar berhimpun padanya. Bagibda berucap:  Apakah fikiran kamu jika aku katakan musuh akan menyerang kamu dari arah lembah bukit ini? Adakah kamu percaya kepada perkataanku? Jawab mereka: Ya, kami percaya, lalu beliau bersabda:  Aku datang untuk mengingatkan tentang azab yang amat dahsyat.  Abu Lahab terus membantah:  Apakah kerana ini engkau kumpulkan kami di sini?  Binasalah engkau”.

Bapa saudara Nabi saw terbahagi tiga kumpulan:

Pertama, beriman dan berjihad bersama nabi dan menyerahkan dirinya kerpada Allah Tuhan semesta Alam.

Kedua, membantu Nabi dan melindungi keselamatannya, tetapi kekal dengan kekufuran mereka.

Ketiga,  menentang dan membantah seruan Nabi dan ingkarkan dakwahnya.

Kumpulan pertama ialah al-Abbas dan Hamzah bin Abdul Muttalib.  Hamzah lerbih tinggi kedudukannya di sisi Allah dari yang pertama kerana beliau gugur syahid dalam peperangan Uhud pada tahun kedua Hijrah.  Nabi saw menggelarkannya dengan  singa Allah dan Rasul-Nya.

Kimpulan kedua ialah Abu Talib, beliau ialah bapa saudara Nabi yang banyak membantunya dan bersama-sama dengan kaum Muslimin mempertahan hayat Nabi, tetapi tidak bersedia untuk beriman dan menerima seruannya, sebaliknya lebih rela dengan kekufuran dan meninggal duniua dalam kufur, sekalipun Nabi saw berusaha dengan gigih untuk menyelamatkan akidahnya.

Kumpulan ketiga ialah Abu Lahab yang diturunkan satu surah yang lengkap mengenainya, iaitu surah al-Masad yang dibaca dalam salat-salat fardu dan sunat, serta diberi pahala kepada siapa jua membacanya, samada dengan nyaring atau perlahan.

Surah al-Masad yang diturunkan mengenai Abu Lahab, sekurang-kurangnya untuk menjelaskan dua perkara:

Pertama: Supaya orang ramai mengetahui betapa sengetnya permusuhan beliau terhadap Nabi. Oleh itu, mereka tidak akan menganggapnya sebagai bapa saudara yang paling dekat dan bersimpati terhadapnya, sebaliknya dikenali sebagai musuh ketat Nabi saw.

Kedua:  Supaya orang ramai mengetahui bahawa hubungan beliau dengan Nabi saw sebagai kerabat tidak memberi jaminan kepadanya untuk masuk syurga dan bebas dari neraka. Keadaan sebenarnya pada hari akhirat sebagaimana dinyatakan dalam sebuah surah khas yang memakai namanya sendiri.

(111: 2) Abu Lahab  sebagaimana tokoh-tokoh Quraisy dan pelampau-pelampau yang lain sangat bergantung kepada harta benda dan kekuatan mereka untuk menentang kebenaran,  tetapi mereka akan tahu harta benda dan kekayaan tidak memberi sebarang faedah.

مَا أَغْنَى عَنْهُ مَالُهُ وَمَا كَسَبَ *

[111: 2] Tidaklah berfaedah kepadanya harta bendanya dan segala apa yang diusahakannya,

Difahamkan daripada hadis ini,  Abu Lahab mempunyai harta dan anak-anak, beliau berbangga dengan harta dan anak-anak  lelakinya. Bagaimanapun, harta dan anak-anak tidak dapat menolong dan menghalangnya dari kebinasaan.  Rasulullah saw menyebutkan anak-anak adalah termasuk antara hasil yang diusahakan oleh seseorang. Oleh itu, anak-anak perlu dididik dengan baik sebagaimana harta dijaga.

Dalam sebuah hadis Rasulullah saw menjawab soalan seorang lelaki yang bertanya, wahai Rasulullah: Aku mempunyai harta dan anak-anak, bapaku ingin menggunakan hartaku.  Rasulullah saw menjawab:

أنتَ ومالُك لأبِيكَ، إنَّ أطيَبَ مَا أكَلتُمْ مِنْ كَسْبِكم، وَإنَّ أولادَكُمْ مِنْ كَسْبِكم، فَكُلُوه هَنِيئًا[936]

Terjemahan: “Kamu dan harta kamu milik bapa kamu.  Sesungguhnya Sebaik-baik makanan yang kamu ambil adalah dari ushakamu.  Anak-anak kamu dari usaha kamu, makanlah hasil dari usaha kamu dengan sepuas-puasnya”.

Tiada halangan bagi Abu Lahab dan sesiapa jua mengambil harta anak-anak dan berbangga dengan mereka, tetapi kesalahan Abu Lahab tehadap Nabi di luar kemampuan harta dan anak-anak untuk menebuskan kesalahannnya. Penya`ir al-Nabighah al-Dhibyani bermadah:

مَهْلاً فِداءٌ لكَ الأَقْوامُ كُلُّهُمُ ... وما أُثَمِّرُ مِن مَالٍ ومِن وَلَدِ

Terjemahan:
Sabar, seluruh bangsa ku jadikan tebusan untukmu,
Juga hasil usaha yang ku cari, harta dan anak.

Dikatakan Abu Lahab meninggal dunia selepas peperangan Badr akibat serangan sejenis penyakit berjangkit yang sangat ditakuti.  Mayatnya dibiar selama tiga hari, tiada siapa dari anak-anaknya sanggup sanggup mengkebumikanb jenazahnya hingga busuk mengganggu alam sekitarnya.  Akhirnya mayat Abu Lahab dimandikan dari arah jauh dengan pancutan air, mayatnya ditolak ke bawah lembah untuk ditimbuskan dengan tanah dan batu.

(111: 3) Harta benda tidak dapat menyelamatkan Abu Lahab yang berseri-seri mukanya sehingga ibu bapanya menggelar beliau sebagai Abu Lahab (bapa pucuk api). 

سَيَصْلَى نَارًا ذَاتَ لَهَبٍ *

[111: 3] Dia akan menderita bakaran api Neraka yang marak menjulang.

Janji Allah dengan pucuk api yang menyala sebagai gamabran keseksaan yang sangt ngeri bakal menimpa Abu Lahjab  di dalam neraka neraka. Balasan ini berlaku selain dari yang telah dirasai betapa pedihnya balasan di duniua.  Beliau pernah melihat kekalahan yang menimpa kaumnya dalam peperangan Badr dan betapa ngerinya pembunuhan yang meragut nyawa rakan-rakannya di Badr dan tidak klurang juga rakan-rakannya yang bdi tawan.

Sifat api neraka yang digambarkan dengan pucuk apinya yang menyala membayangkan keseksaan penghuninya yang dibakar dengan api ini, atau sifat lahab itu sengaja dipilih bagi kesesuaian dengan nama kiniyahnya.  Dikatakan Abu Lahab mempunyai wajah yang mereha berseri, lalu diberi gelaran Abu Lahab.

(111: 4)  Ummu Jamil atau nama sebsnarnya Arwa binti Harb ialah saudara Abu Sufyan dan ibu saudara Mu`awiyah. Beliau sangat membenci nabi dan Islam.

وَامْرَأَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ *

[111: 4] Dan juga isterinya, seorang perempuan pemunggah kayu api.

Perkataan حَمَّالَةَ الْحَطَبْ  dii`rab dengan baris di atas kerana  مَنْصُوبٌ عَلَى الذَّم   dengan taqdir  أَعْنِي  . Pemunggah kayu api membawa maksud penyebar fitnah untuk melaga-lagakan di antara manusia.  Umm Jamil  mempunyai potensi yang cukup untuk memainkan peranan mencaci dan memfitnahkan manusia.  Inilah antara sifat keserasian yang dilihat pada beliau dan suaminya Abu Lahab.

Ummu Jamil dikatakan beliai seorang wanita kaya tetapi bakhil.  Justeru kebakhilannya yang meluap-luap itu menjadikannya  keberatan membeli bahan bakar seperti kayu api,  sebaliknya lebih mengutamakan mencari, memunggah dan memikulnya sendiri dari belukar dan bukit.  Ada kalanya beliau membawa kayu-kayu berduri dan membuangnya di laluan Nabi saw atau maksud dari membawa kayu api di sini ialah kiasan dari membawa kejahatan atau membuat gangguan dan menabur fitnah.

Menurut riwayat Ibn Ishak, apabila Ummu Jamil mendengar ayat-ayat al-Quran yang mencaci dirinya dan suaminya, dia terus menemui Rasulullah saw yang pada masa itu sedang duduk di masjid berhampiran Kaabah bersama Abu Bakr al-Siddiq.  Di tangannya dia menggenggam seketul batu, tetapi apabila dia berdiri di hadapan Nabi dan Abu Bakr, Allah jadikan pengelihatannya tidak nampak Nabi saw. Melainkan hanya Abu Bakr sahaja,  lalu dia bertanya:  Wahai Abu Bakr, di mana sahabatmu?  Aku dengar dia mengijik aku dengan kata-kata syair.  Demi Allah jika aku temuinya aku akan hentamnya dengan batu ini.  Demi Allah, aku juga seorang penyair, lalu dia bersyair:

مُذَمَّمًا عَصَينَا  ..  وَدِيْنُهُ قَلَينَا .. وَأَمْرُهُ أَبَينَا

Terjemahan: 
Orang yang dicela kami derhaka[937]
agamanya kami benci,
perintahnya kami ketepi.

Setelah dia beredar dari situ.  Abu Bakr bertanya Nabi:  Tidakkah engkau nampak dia melihat engkau?  Jawab Rasulullah:  Dia tidak nampak aku, Allah jadikan matanya tersekat dari melihat aku.

Pengungkapan surah al-Masad yang seimbang itu membuat Umm Jamil menganggap Rasulullah mengejeknya dengan syair, terutama apabila surah ini tersiar dengan luas membawa ancaman, kecaman dan gambaran yang khusus menghinakan Umm Jamil dengan ungkapan “seorang perempuan yang membawa kay api dengan seutas tali tagantung pada lehernya.

(111: 5) Wanita selalunya disinonimkan dengan perhiasan seperti emas, berlian dan batu-batu permata, tetapi lain pula dengan Ummu Jamil ini,  beliau menggantung pada lehernya tali sabut.

فِي جِيدِهَا حَبْلٌ مِّن مَّسَدٍ*

[111: 5] Di lehernya sejenis tali, dari tali-tali yang dipintal.

Ungkapan ini tidak menunjukkan beliau seorang miskin kerana beliau memang seorang kaya, tetapi bertujuan menghinakannya dengan gamabaran seorang wanita yang membawa kayu api dengan seutas tali pintal yang tergantung  pada lehernya. 

Pengajaran dan Saranan

1: Surah ini menyatakan azab seksa yang bakal menimpa kumpulan Abu Lahab dan isterinya Ummu Jamil kerana sikap mereka yang sangat memusuhi Nabi saw.

2: Dua ayat yang terakhir surah ini menyifatkan azab yang bakal menimpa isterinya  Ummu Jamil yang juga musuh Islam, Nabi Muhammad dan dakwah.

3: Berkata ulama: Surah ini merupakan mu`jizat yang menunjukkan kebenaran Nabi Muhammad dan al-Qur`an kerana menyatakan kekufuran Abu Lahab dan isterinya dan mereka berdua dari Ahli neraka.  Kebenaran surah ini bergantung sepenuhnya kepada Abu Lahab yang tidak akan memeluk Islam hingga ke akhir hayatnya. Andainya Abu Lahab memeluk Islam sebelum kewafatannya sekalipun secara nifaq,  niscaya terbatal kebenaran Nabi Muhammad dan surah al-Masad yang membawa kenyataan tentang keadaan pasangan ini pada masa akan datang.

4:Tiada halangan bagi Abu Lahab dan Umm Jamil untuk beriman, Selaklipun Allah telah memutuskan mereka adalah Ahli Neraka dan selama-lamanya mereka tidak akan beriman.[935] al-Bukhari, Tafsir al-Quran: Tabab Khusran tatbib tadmir, hadith (4589).  Muslim, al-Iman: Wa anzir `Asyiratak al-Aqrabin, hadith (307) daripada Ibn `Abbas.
[936] Al-Sunan al-Sughra li al-Bayhaqi, al-Nafaqat, Nafaqt al-Walidayn, hadith (1338) al-Albani, Sahih Abu Dawud, hadith (3105). Daripada `Amr ibn SDhu`ayb daripada bapa dan datuknya.
[937] Kerana terlalu bencikan Nabi, mereka keberatan  menyebut محمَدًا عَصَينَا (terhadap orang yang dipuji kami drhaka), sebaliknya menyebut مُذَمَّمَا عَصَينَا (terhadap orang yang dicaci kami derhaka).

18 comments:

dong dong said...

201577dongdong
michael kors handbags
cheap jordans
coach outlet
jordan 11 low
longchamp bags
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
chanel bags
ralph lauren sale
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
michael kors handbags
burberry outlet
true religion jeans
longchamp outlet
christian louboutin outlet
coach outlet
christian louboutin
red christian louboutin
christian louboutin
jordan 11 concord
tods outlet
gucci outlet online
louis vuitton outlet
oakley sunglasses
oakley sunglasses
beats solo
ray ban uk
air jordan 13
christian louboutin outlet
louis vuitton outlet
chanel uk
michael kors bag
cheap ray bans
jordan 8s
abercrombie
louboutin pas cher
adidas outlet store
louis vuitton handbags

Mu Lin said...

louis vuitton zippy wallet
gucci purses
birkin bag hermes
cheap michael kors purses
coach outlet store
gucci outlet online
burberry purses
chanel bags outlet
burberry wallets
burberry bags
burberry handbags
burberry tote
gucci bags
hermes birkin
cheap coach purses
cheap gucci belts
coach tote bags
chanel bags prices
chanel wallet on a chain
michael kors bags on sale
michael kors cluthch
gucci clutch
hermes handbags
chanel clutch bag
longchamp bags
coach handbags sale
louis vuitton shoulder bag
gucci handbags
mcm purses
gucci bag
coach outlet store online
louis vuitton travel bag
louis vuitton watllets
coach crossbody
coach purse outlet

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

Meiqing Xu said...

20160321meiqing
kate spade handbags
coach outlet
nike roshe runs
kate spade
kate spade handbags
beats headphones
hollister clothing
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
prada uk
louis vuitton outlet
burberry outlet
louis vuitton bags
nike blazers
louis vuitton outlet
jordan concords
cheap jordans
marc jacobs
canada gooses outlet
michael kors outlet
louis vuitton handbags
vans shoes
longchamp bags
michael kors outlet
cheap oakleys
ugg boots
michael kors outlet online
ray ban sunglasses outlet
polo ralph lauren
oakley sunglasses
ralph lauren outlet
michael kors uk
gucci shoes
timberland boots
ugg outlet
retro jordans
ralph lauren sale
polo ralph lauren
oakley sunglasses wholesale
hollister uk

Eric Yao said...

Ralph Lauren Outlet
Ugg Boots Sale UGGS For Women Skechers Go Walk Adidas Yeezy Boost Adidas Yeezy Adidas NMD Coach Outlet North Face Outlet Ralph Lauren Outlet Puma SneakersPolo Outlet
Under Armour Outlet Under Armour Hoodies Herve Leger MCM Belt Nike Air Max Louboutin Heels Jordan Retro 11 Converse Outlet Nike Roshe Run UGGS Outlet North Face Outlet
Adidas Originals Ray Ban Lebron James Shoes Sac Longchamp Air Max Pas Cher Chaussures Louboutin Keds Shoes Asics Shoes Coach Outlet Salomon Shoes True Religion Outlet
New Balance Outlet Skechers Outlet Nike Outlet Adidas Outlet Red Bottom Shoes New Jordans Air Max 90 Coach Factory Outlet

chenlina said...

ralph lauren
coach outlet
nike outlet store
oakley sunglasses
louis vuitton outlet
oakley sunglasses outlet
air jordan 13
michael kors outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
christian louboutin shoes
abercrombie outlet
cheap jordan shoes
jordan 8
giuseppe zanotti sneakers
michael kors outlet
adidas ultra boost
cheap uggs
gucci handbags
christian louboutin sale
louis vuitton borse
louis vuitton outlet
gucci handbags
oakley sunglasses
cincinnati bengals jerseys
coach outlet store online clearances
christian louboutin outlet
kate spade handbags
ugg boots
cheap oakley sunglasses
hollister clothing
coach outlet online
coach outlet store online clearances
ralph lauren outlet
louis vuitton
coach outlet online
ralph lauren polo outlet
canada goose
michael kors outlet
ray ban sunglasses
chenlina20160810

raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
michael kors handbags sale
jordan shoes
air force 1 shoes
michael kors handbags wholesale
fitflops
michael kors outlet
michael kors outlet store
ray ban sunglasses
michael kors handbags

wesan michael said...

hogan outlet online
air jordan retro
oakley sunglasses
http://www.oakleystoreonline.us.org
nike roshe one
nike huarache sale
reebok outlet
tiffany and co jewellery
michael kors outlet store
longchamp outlet

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

raybanoutlet001 said...

fitflops clearance
yeezy boost 350 v2
kobe basketball shoes
oakley store online
tiffany jewelry
lacoste polo shirts
nfl jerseys from china
adidas superstar
Cheap Jordans For Sale
nike zoom

dada24 Xu said...

nike outlet
adidas outlet store
longchamp bags
red bottom
red bottom heels
red bottom
red bottom shoes for women
pandora bracelet
oakley sunglasses outlet
oakley sunglasses cheap
zhi20161202

eric yao said...

Coach Outlet http://www.coachoutletfactory-stores.us.com

North Face Outlet http://www.northface-outlets.com.co

Kate Spade Outlet http://www.katespadefactoryoutlet.in.net

ED Hardy Outlet http://www.edhardypopsale.com

Coach Outlet Store Online http://www.coachstoreonline.in.net

Kate Spade Outlet http://www.katespadeoutletstore.in.net

Cheap Jordans http://www.cheapjordansretro.us.com

Coach Purses http://www.coachpurses.eu.com

Coach Outlet http://www.coachoutlet2016.us.com

Tory Burch Shoes http://www.toryburchoutlets.us.com

Longchamp Outlet http://www.longchampoutlet.in.net

Michael Kors Handbags http://www.innnov8.com

Coach Outlet http://www.innnovate.com

Red Bottom Shoes http://www.redbottomshoes.us.org

Moncler Jackets http://www.monclerdownjackets.us.com

North Face Outlet http://www.northfacestoreoutlet.in.net

Kate Spade Outlet http://www.katespadeoutletstore.us.com

Moncler Outlet http://www.moncleroutletonline.in.net

Coach Factory http://www.maganates.com

Coach Factory Outlet http://www.coachfactorysoutlet.in.net

Kate Spade Outlet http://www.katespadesoutlet.us.com

Ray Ban Outlet http://www.raybanoutletstore.in.net

Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutinshoes2016.in.net

North Face Outlet http://www.northfaceoutlets.us.org

Coach Factory Outlet http://www.coachoutletstore.name

Kate Spade Outlet http://www.katespadeoutletonline.name

Coach Outlet http://www.coach-outlets.us.org

Nike Roshe Run http://www.tanie-nikerosherun.pl

Buty Nike Air Max http://www.airmaxsprzedazdla.pl

Nike Air Max http://www.nikeairmax.us.org

Red Bottom Shoes http://www.redbottomshoe.in.net

Christian Louboutin Outlet http://www.christianlouboutinoutlet.us.org

Balenciaga Handbags http://www.balenciagaoutlets.us.com

Balenciaga Handbags http://www.balenciaga-handbags.us.com

Kate Spade Outlet http://www.katespadefactoryoutlet.in.net

Toms Shoes http://www.tomshoesoutlet.us.com

Hermes Belt http://www.hermes-belts.us.com

Prada Outlet http://www.pradafactoryoutlet.com

Louis Vuitton Outlet http://www.louisvuittonsoutlet.us.com

North Face Outlet Store http://www.northfaceoutletstore.in.net

North Face Jackets http://www.north-face.in.net

North Face http://www.north-faceoutlets.us.com

Louis Vuitton Outlet http://www.louisvuitton-outlets.us.org

Timberland Boots http://www.timberland-outlets.us.com

Cheap Timberland Boots http://www.timberlandoutlet.us.com

Tory Burch Outlet http://www.toryburch-outlets.us.com

Ralph Lauren Outlet http://www.ralphlaurenstoreoutlet.us.com

Gucci Shoes http://www.guccifactoryoutlet.name

Gucci Outlet http://www.guccioutletco.us.com

North Face Jackets http://www.northfacefactoryoutlet.us.com

Prada Outlet http://www.pradaoutlets.in.net

Hollister Clothing http://www.hollister-clothing.us.com

Ferragamo Shoes http://www.ferragamoshoes.us.org

Tiffany Outlet http://www.tiffany-outlets.us.com

Tiffany Outlet http://www.tiffanyco-outlet.us.com

NFL Jerseys http://www.nfljerseys.name

Toms Outlet http://www.outlettoms.us.com

Cheap Jordans http://www.cheapjordans.eu.com

North Face Outlet http://www.thenorthfaceoutlet.us.org

Prada Handbags http://www.pradaoutlet.us.org

Chan Luu Sale http://www.chanluu.us.com

Toms Outlet http://www.tomsoutletstores.us.com

Kate Spade Outlet http://www.katespadeoutletofficial.us.com

Beats By Dr Dre http://www.beatsbydrdre.us.org

Coach Outlet http://www.coachstoreoutlet.us.org

Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutinshoe.eu.com

Valentino Shoes http://www.valentinoshoes.eu.com

Michael Kors Outlet http://www.michaelkorsoutlet.us.org

Coach Factory Outlet http://www.coachfactoryoutlet.us.org

Coach Outlet Online http://www.coachoutletonlinestore.us.org

Coach Purses http://www.coachpurse.us.com

dong dong23 said...

michael kors purses
louis vuitton outlet online
red bottoms
louis vuitton outlet
christian louboutin sale
ugg boots outlet
kate spade outlet
ugg australia
oakley sunglasses outlet
gucci outlet online
2017.2.11chenlixiang

raybanoutlet001 said...

tiffany jewelry
nike roshe run
longchamp online shop
nike huarache
tiffany and co outlet
adidas yeezy boost
links of london
skechers go walk
adidas stan smith

raybanoutlet001 said...

green bay packers jerseys
broncos jerseys
under armour shoes
versace shoes
jimmy choo
michael kors outlet online
new york knicks
coach handbags
chicago bulls
asics shoes

dong dong23 said...

fitflops sale clearance
oakley sunglasses
michael kors tote bag
louis vuitton
le coq sportif
fred perry polo shirts
polo ralph lauren
nike air max uk
pandora jewelry
ed hardy
20174.17wengdongdong

caiyan said...

kate spade handbags
birkenstock sandals
ray ban sunglasses
burberry outlet store
yeezy boost 350
nike factory store
coach outlet
seattles eahawks jerseys
yeezy boost 350 v2
michael kors bags
0508shizhong