Saturday, October 2, 2010

Tafsir Surah Quraisy 106 (Ayat 1-5)

Ketenteraman Quraisy Didahulukan


بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang

لِإِيلَافِ قُرَيْشٍ (1) إِيلَافِهِمْ رِحْلَةَ الشِّتَاء وَالصَّيْفِ(2) فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هَذَا الْبَيْتِ(3) الَّذِي أَطْعَمَهُم مِّن جُوعٍ وَآمَنَهُم مِّنْ خَوْفٍ(4)

Terjemahan

[106: 1] Kerana (mengenangkan nikmat) kebiasaan kaum Quraisy.

[106: 2] (Iaitu) kebiasaan mereka melakukan perjalanan  pada musim sejuk dan panas,

[106: 3] Maka hendaklah mereka menyembah Tuhan yang menguasai rumah (Kaabah) ini,

[106: 4] Tuhan yang telah mengurniakan mereka makanan yang menyelamatkan mereka dari kelaparan dan mengamankan mereka dari ketakutan.

Ketenteraman Quraisy Didahulukan

Dua surah al-Fil dan Quraisy sama ada satu surah atau berasingan, ulama menerima sebagai dua pandangan.
 
Pandangan pertama ini bertepatan dengan mushaf Ubayy yang tidak memisahkan di antara dua surah ini dengan basmalah seperti yang lazimnya di dapati pada kebanyakan surah. Pengasingan di antara dua surah ini juga terlalu kecil bagaikan satu tanda koma bagi menunjukkan berhenti sebentar ketika membaca.  Justeru sesetengan ulama berpendapat surah Quraisy dan al-Fil hanya satu surah sahaja.  Susunan ayat dari segi maknanya pula ayat akhir surah al-Fil dan pertama surah Qurasy terungkap seperti Berikut:

نَحْنُ جَعَلْنَا أَصْحَابَ الْفِيِلِ كَعَصْفٍ مَأكُولٍ، لِكَى تَأتَلِفَ قُرَيشٌ فِي هَذِهِ الأَرْضِ الْمُقَدَّسَةِ وَتَتَهَيَّأَ بِذَلِكَ مُقَدِّمَاتُ ظُهُورِ نَبِيِّ الاِسْلاَمِ


            Terjemahan:  Kami jadikan tentera bergajah bagaikan daun-daun kayu yang dimakan ulat supaya kaum Quraisy bersatu padu di tanah suci Makkah ini dan dengan perpaduan, mereka bersedia menyambut kedatangan Nabi pembawa ajaran Islam.

             Dari segi i`rabnya pula, kedudukan jar dan majrur pada liilaaf tertakluk pada kata kerja ja`ala pada ayat sebelumnya.
          Pandangan kedua ini membawa i`rab lam harf jar pada (لِإِيلَافِ) tertakluk kepada ayat  (3) selepasnya, iaitu kata kerja  فَلْيَعْبُدُوا. Erti yang kedua ini kurang serasi dengan rangkaian ayat dan kandungan surah.
Perkataan ايلاف diambil daripada kata kerja آلَفَ  ertinya menghimpunkan sesuatu dalam kumpulan, disertai dengan kemesraan, kasih sayang dan perpaduan.  Sesetengah ahli bahasa menyatakan  ايلاف  diterbitkan daripada kata dasarnya   الْمُوآلَفَة  dengan erti persefahaman, perjanjian atau persetujuan[872].

            Ayat ini dalam konteks mewujudkan perpaduan dan kemesraan di kalangan Quraisy di tanah Suci Makkah dan di bumi yang padanya terdiri rmuah Allah. Kaum Quraisy dan penduduk Makkah di dahulukan dengan penganugrahan nikmat makanan dan keamanan kerana mereka memilih bumi Makkah sebagai tempat tinggal yang menjaminkan pemakanan dan keselamatan.  Bumi ini juga menyaksikan kedatangan orang-orang dari luar Hijaz untuk menunaikan haji, di samping mengadakan kegitan ekonomi dan deklamasi kesusasteraan Arab di negeri yang aman ini.


Kaum Quraisy seharunya mengerti segala kegitan hanya boleh dilakukan apabila sesebuah negeri itu berada dalam keadaan aman, sumber pemakanannya cukup, hubungan dagang dengan dunia luar tidak terputus. Ditakdirkan negeri ini berada dalam kacau bilau atau rumah suci itu berjaya dirobohkan oleh Abrahah dan tenteranya, masakan mereka boleh merasai nikmat kemesraan, kasih sayang di bumi Makkah ini.

Perkataan  قُرَيش pada asalnya nama sejenis hidupan laut yang besar, ia menyedut mangsa yang terdiri daripada  hidupan kecil yang melintasi di hadapannya. Al-Zamakhsyari memetik penjelasan Ibn `Abbas tentang Quraisy katanya:


حيوانٌ كَبِيرٌ قَوِيٌ فِي الْبَحْرِ يَأْكُلُ وَلاَ يُؤْكَلُ وَيَعْلُو وَلاَ يُعْلَى[873]


Terjemahan: “Sejenis gargasai laut, ia makan tetapi tidak boleh dimakannya, ia menang dan tidak boleh dikalahkan”.

Ada pandangan menyatakan perkataan itu diambil daripada  القَرْش  ertinya berusaha atau berniaga. Orang Quraisy terkenal dengan kegitan niaga sejak zaman berzaman lagi. Ada pendapat lain menyatakan, perkataan ini diambil daripada perkataan القِرش yang membawa erti selidik dan semak kerana kaum Quraisy menjalani kegiatan pemeriksaa, penyelidikan dan semakan terhadap tetamu yang berkunjung ke Makkah kerana mengerjakan haji. Pemeriksaan diadakan bagi tujuan menghulurkan bantuan kepada mereka sepanjang musim haji. Ada juga yang menyatakan ia diambil daripada  القَرْش   dengan erti berhimpun  dan bertemu kerana kaum ini suka berhimpun dan bermasyarakat [874]

(106: 1) Perintah Allah sama ada takwini atau taklifi, larangan atau suruhan semuanya tersirat hikmat di sebaliknya.  Kekalahan tentera bergajah Abrahah juga ada hikmatnya, pelaksanaan ibadat berterusan  kepada Tuhan rumah Kaabah di bawah pentadbiran kaum Quraisy juga ada hikamtnya. Kedua-duanya bertemu pada satu `illat,  iaitu supaya kaum Quraisy bersatu dan berkasih sayang.
لِإِيلَافِ قُرَيْشٍ (1)


[106: 1] Kerana (mengenangkan nikmat) kebiasaan kaum Quraisy.

Kebiasaan kaum Quraisy ialah mengurus dagangan mereka ke Syam dan Yaman mengikut pusingan musim sejuk dan panas mempunya kesan yang sangat besar kepada ketenteraman penduduk Makkah. Justeru Allah menjadikan negeri itu aman dan selamat, pemakanan mereka cukup dan keselamatan mereka terjamin.

(06: 2) Ketenteraman diperlukan dalam semua keadaan, tetapi lebih diperlukan lagi ketika  dalam perjalanan membawa bekalan dan barang-barang untuk diniagakan.

إِيلَافِهِمْ رِحْلَةَ الشِّتَاء وَالصَّيْفِ(2)

[106: 2] (Iaitu) kebiasaan mereka melakukan perjalanan  pada musim sejuk dan panas,

Negeri Makkah merupakan sebuah negeri yang kering, tanpa tanaman dan tidak banyak ternakan padanya.  Bisanya angkatan dagang dari Makkah pada musim sejuk mereka pergi Ke Yaman kerana udaranya nyaman.  Inilah yuang digambarkan dengan sebutan:

رِحْلَةَ الشِّتَاء وَالصَّيْفِ
Terjemahan: “ .. perjalanan  pada musim sejuk dan panas”.

Yaman adalah sebuah negeri yang bermusim panas, sejuk dan sederhana. Udara di negeri Makkah sejuk ketika udara sederhana di negeri Yaman. Negeri Syam pula sederhana udaranya, ketika negeri Makkah berada dalam musim panas. Orang Arab terutama pedagang-pedagang dari Makkah melancung ke Yaman dan Syam apabila negeri mereka mengalami cuaca sama ada panas atau sejuk

Sama ada pemergian keluar negeri itu kerana menikmati udara yang lebih nyaman atau kerana urusan perniagaan atau hanya untuk melancung dan bersuka-suka, semuanya membayangkan tahap pencapaian kehidupan penduduk Makkah yang tinggi.  Ini kerana semakin moden kehidupan rakyat dalam sesebuah negara, semakin banyak pula pilihan untuk mencari keselesaan, sekalipun di luar negeri terutama dalam keadaan mendesak.

(106: 3) Kediaman dan tempat tinggal yang mereka perolehi serta keamanan dan kesejahteraan yang mereka nikmatinya pula lokasinya tidak jauh dari Baitullah.  Mengapa ada pihak tergamak melakukan syirik di kawasan ini dan mengapa mereka menentang Rasulullah saw  Bukankah sepatutnya ihsan di balas dengan ihsan juga?  Apakah faktor yang mendorong mereka melakukan kekufuran dan penderhakaan itu?

فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هَذَا الْبَيْتِ (3)
[106: 3] Maka hendaklah mereka menyembah Tuhan yang menguasai rumah (Kaabah) ini,

Keamanan yang biasa diperolehi dalam perjalanan pada musim sejuk dan musim panas itu mewajarkan mereka meningkatkan ibadat kepada Tuhan yang menguasai rumah Kaabah yang mulia ini kerana nikmat itu memungkinkan mereka mendapat kekayaan yang lebih banyak dan makanan yang lebih bermutu bagi  menyelamatkan mereka dari kelaparan.

(106: 4)           Kerana nikmat keamanan, kaum Quraisy dapat hidup dengan baik dalam sebuah negeri yang kering kuntang.  Tidak sudikah mereka beribadat kepada Allah kerana mensyukuri anugrah-Nya yang tidak terhingga.

الَّذِي أَطْعَمَهُم مِّن جُوعٍ وَآمَنَهُم مِّنْ خَوْفٍ (4)

[106: 4] Tuhan yang telah mengurniakan mereka makanan yang menyelamatkan mereka dari kelaparan dan mengamankan mereka dari ketakutan.

Kaum Quraisy lupa bahawa nikmat-nikmat yang mereka terima itu adalah berkat doa Nabi Ibrahim as sebagai pendakwah yang pernah bermohon agar dijadikan rantau itu aman dan makmur, firmanNya:

وَاٍِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ اجْعَلْ هَـذَا الْبَلَدَ آمِنًا وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَن نَّعْبُدَ الأَصْنَامَ[875]
Terjemahan: Dan ingatlah ketika Ibrahim berdoa: Wahai Tuhanku! Jadikanlah negeri ini (Makkah) sebuah negeri yang aman dan jauhkanlah daku dan anak-anak cucuku dari menyembah berhala-berhala.

Mereka harus ingat bahawa negeri ini diberi keistimewaan khas oleh Allah, firman-Nya:

أَوَلَمْ يَرَوْا أَنَّا جَعَلْنَا حَرَمًا آمِنًا وَيُتَخَطَّفُ النَّاسُ مِنْ حَوْلِهِمْ أَفَبِالْبَاطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَةِ اللَّهِ يَكْفُرُونَ[876]

Terjemahan:  Tidakkah mereka meliohat bahawa Kami telah menjadikan negeri mereka tanah suci yang aman, sedangkan manusia di sekeliling mereka dirompak dan dibunuh.  Mengapakah mereka masih percaya kepada yang batil dan mengingkarkan nikmat Allah.

Memang besardan banyaknya nikmat Allah terhadap mereka sehingg tidak dapat dihitungkan lagi. Jika mereka tidak mampu bersyukur atas nikmat-nikmat itu, bersyukurlah atas nikmat mendapat makanan dan keamanan, itu pun sudah cukup untuk membuktikan kesyukuran kerana ibadat yang sebenar-benarnya ialah bersyukur.

Kaum Quraisy banyak melakukan kesilapan pada mentafsirkan nikmat, menyebabkan Allah menariknya sedikit demi sedikit, dahulu mereka mempunyai kedudukan sebagai ketua yang berkuasa kini mereka bertukar menjadi ketua tanpa kuasa.

Pengajaran  dan Saranan

1:         Allah membinasakan angkatan tentera bergajah dan menahan mereka dari memasukki Makkah bagi mempastikan keamanan tetap berterusan di bumi yang banyak barakahnya ini.
2:         Allah mengurniakan rezeki dan keamanan melalui perniagaan di luar negeri pada musim-musim sejuk dan panas, lalu mereka beroleh berbagai-bagai barangan yang baik dan selesa diguna.

3:         Kaum Quraisy dipandang mulia dan dihargai kerana ada Kaabah di bumi mereka.  Tanpa Kaabah, sudah pasti kedudukan mereka tidak lagi sebagai yang mereka perolehi.

4:  Peringatan Allah yang menyelamatkan mereka dari kelaparan dan mengamankan mereka dari ketakutan sepatutnya menimbulkan rasa malu kerana mereka tidak beribadat kepada Allah Tuhan yang memelihara rumah suci itu.

5:  Menyediakan bekalan makanan yang secukupnya serta jaminan keselamatan  merupakan tanggungjawab pemerintah terhadap rakyat.  Negeri-negeri yang maju pada hari ini dan sebelum ini tidak mampu menyempurnakan dua nikmat ini kepada rakyatnya.
[872] al-Qamus al-Muhit, ms 792.
[873]Tafsir al-Kasysyaf, 4/796.
[874] Al-Qamus al-Muhit, ms 602.
[875] Ibrahim: 35
[876] al-`Ankabut: 67

15 comments:

Anonymous said...

mohon share

Fityatun Amanu said...

mohon share

dong dong said...

201577dongdong
chanel handbags
abercrombie and fitch
football shoes
michael kors outlet
black timberland boots
michael kors
louboutin femme
jordan 11 gamma blue
michael kors
ed hardy clothing
burberry outlet
coach factory outlet online
michael kors outlet online
gucci handbags
abercrombie
ray ban glasses
coach outlet store online
true religion jeans
cheap jordans
michael kors outlet online
jordan 4
coach factory outlet
fitflop shoes
louis vuitton outlet
louis vuitton
tod's shoes
jordan 9
cheap toms
replica watches
oakley sunglasses
mont blanc
louis vuitton
fendi bags
abercrombie & fitch
louis vuitton outlet
nhl jerseys
cheap air max

Da Shuai Guo said...

4guowenhao0824
hollister uk
giuseppe zanotti
cheap snapbacks
kate spade handbags
links of london
rolex watches uk
rolex watches
hollister canada, http://www.hollistercanada.com
lacoste outlet
salomon running shoes
puma sneakers
los angeles clippers jerseys
the north face outlet
coach outlet
roshe run men
nfl jerseys
michael kors outlet
fitflop
babyliss pro
evening dresses
celine outlet online
ghd hair straighteners
swarovski crystal
coach factory outlet
air max 2015
nike roshe
tiffany and co
louis vuitton handbags
gucci
tiffany and co jewelry

Mu Lin said...

louis vuitton zippy wallet
gucci purses
birkin bag hermes
cheap michael kors purses
coach outlet store
gucci outlet online
burberry purses
chanel bags outlet
burberry wallets
burberry bags
burberry handbags
burberry tote
gucci bags
hermes birkin
cheap coach purses
cheap gucci belts
coach tote bags
chanel bags prices
chanel wallet on a chain
michael kors bags on sale
michael kors cluthch
gucci clutch
hermes handbags
chanel clutch bag
longchamp bags
coach handbags sale
louis vuitton shoulder bag
gucci handbags
mcm purses
gucci bag
coach outlet store online
louis vuitton travel bag
louis vuitton watllets
coach crossbody
coach purse outlet

风骚达哥 said...

20151015 junda
Wholesale Authentic Designer Handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
Hollister uk
Buy Kobe Shoes Online Discount
Louis Vuitton Bags Outlet Store
cheap toms shoes
ugg boots
louis vuitton outlet
michael kors uk
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Cheap Jordans For Sale Wholesale
New Louis Vuitton Handbags Outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet online
Jordan 8 Bugs Bunny
Coach Factory Outlet Stores 70% off
louis vuitton
ugg boots
Michael Kors Outlet Deals Online
abercrombie
celine
ugg boots outlet
Jordan 6 Rings Powder Blue
Coach Factory Outlet Online Sale
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Oakley Vault Outlet Store Online
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
ugg boots
coach outlet store online

John said...

ray ban sunglasses
true religion outlet
louis vuitton outlet
ugg boots
michael kors outlet online
p90x workouts
michael kors handbags
jordan retro
kobe bryant shoes
oakley sunglasses
air max 95
nike running shoes
hollister outlet
coach factory outlet
ugg boots
cheap uggs
ugg outlet store
mulberry handbags
michael kors outlet
air jordan retro
north face outlet
coach outlet
ugg outlet
nike air max
michael kors outlet online
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
canada goose outlet
coach outlet
oakley sunglasses
canada goose
cheap ugg boots
20151221yuanyuan

Meiqing Xu said...

20160321meiqing
nike air max
canada goose
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
jordan shoes
mcm outlet
jordan 13
insanity workout
giuseppe zanotti sneakers
prada bags
louis vuitton outlet
true religion jeans
coach outlet
canada goose jackets
tory burch sale
louis vuitton
louis vuitton
nike huarache
louis vuitton outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
ugg boots
michael kors outlet online
oakley vault
louis vuitton outlet
true religion
ugg outlet
kobe bryant shoes
nfl jerseys
nike basketball shoes
toms shoes
supra shoes
coach outlet
christian louboutin sale
louis vuitton outlet
christian louboutin outlet
rolex submariner
kate spade handbags
abercrombie and fitch
cheap nfl jerseys

Eric Yao said...

Ralph Lauren Outlet
Ugg Boots Sale UGGS For Women Skechers Go Walk Adidas Yeezy Boost Adidas Yeezy Adidas NMD Coach Outlet North Face Outlet Ralph Lauren Outlet Puma SneakersPolo Outlet
Under Armour Outlet Under Armour Hoodies Herve Leger MCM Belt Nike Air Max Louboutin Heels Jordan Retro 11 Converse Outlet Nike Roshe Run UGGS Outlet North Face Outlet
Adidas Originals Ray Ban Lebron James Shoes Sac Longchamp Air Max Pas Cher Chaussures Louboutin Keds Shoes Asics Shoes Coach Outlet Salomon Shoes True Religion Outlet
New Balance Outlet Skechers Outlet Nike Outlet Adidas Outlet Red Bottom Shoes New Jordans Air Max 90 Coach Factory Outlet

chenlina said...

cheap oakley sunglasses
air jordan pas cher
burberry outlet
michael kors handbags
coach outlet
christian louboutin shoes
ray ban sunglasses
true religion jeans
coach outlet store online
ray ban sunglasses outlet
christian louboutin chaussures
cheap oakley sunglasses
pandora jewelry
ray ban wayfarer
polo ralph lauren
rolex watches
coach factory outlet
ed hardy clothing
louis vuitton handbags
beats headphones wireless
ralph lauren uk
michael kors outlet
longchamp handbags
giuseppe zanotti sandals
replica watches
louis vuitton
coach outlet
hermes handbags
louis vuitton
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
ugg boots sale
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
gucci outlet
tory burch sale
ugg boots
jordan concords
toms shoes
louis vuitton outlet
chenlina20160810

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

eric yao said...

Coach Outlet http://www.coachoutletfactory-stores.us.com

North Face Outlet http://www.northface-outlets.com.co

Kate Spade Outlet http://www.katespadefactoryoutlet.in.net

ED Hardy Outlet http://www.edhardypopsale.com

Coach Outlet Store Online http://www.coachstoreonline.in.net

Kate Spade Outlet http://www.katespadeoutletstore.in.net

Cheap Jordans http://www.cheapjordansretro.us.com

Coach Purses http://www.coachpurses.eu.com

Coach Outlet http://www.coachoutlet2016.us.com

Tory Burch Shoes http://www.toryburchoutlets.us.com

Longchamp Outlet http://www.longchampoutlet.in.net

Michael Kors Handbags http://www.innnov8.com

Coach Outlet http://www.innnovate.com

Red Bottom Shoes http://www.redbottomshoes.us.org

Moncler Jackets http://www.monclerdownjackets.us.com

North Face Outlet http://www.northfacestoreoutlet.in.net

Kate Spade Outlet http://www.katespadeoutletstore.us.com

Moncler Outlet http://www.moncleroutletonline.in.net

Coach Factory http://www.maganates.com

Coach Factory Outlet http://www.coachfactorysoutlet.in.net

Kate Spade Outlet http://www.katespadesoutlet.us.com

Ray Ban Outlet http://www.raybanoutletstore.in.net

Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutinshoes2016.in.net

North Face Outlet http://www.northfaceoutlets.us.org

Coach Factory Outlet http://www.coachoutletstore.name

Kate Spade Outlet http://www.katespadeoutletonline.name

Coach Outlet http://www.coach-outlets.us.org

Nike Roshe Run http://www.tanie-nikerosherun.pl

Buty Nike Air Max http://www.airmaxsprzedazdla.pl

Nike Air Max http://www.nikeairmax.us.org

Red Bottom Shoes http://www.redbottomshoe.in.net

Christian Louboutin Outlet http://www.christianlouboutinoutlet.us.org

Balenciaga Handbags http://www.balenciagaoutlets.us.com

Balenciaga Handbags http://www.balenciaga-handbags.us.com

Kate Spade Outlet http://www.katespadefactoryoutlet.in.net

Toms Shoes http://www.tomshoesoutlet.us.com

Hermes Belt http://www.hermes-belts.us.com

Prada Outlet http://www.pradafactoryoutlet.com

Louis Vuitton Outlet http://www.louisvuittonsoutlet.us.com

North Face Outlet Store http://www.northfaceoutletstore.in.net

North Face Jackets http://www.north-face.in.net

North Face http://www.north-faceoutlets.us.com

Louis Vuitton Outlet http://www.louisvuitton-outlets.us.org

Timberland Boots http://www.timberland-outlets.us.com

Cheap Timberland Boots http://www.timberlandoutlet.us.com

Tory Burch Outlet http://www.toryburch-outlets.us.com

Ralph Lauren Outlet http://www.ralphlaurenstoreoutlet.us.com

Gucci Shoes http://www.guccifactoryoutlet.name

Gucci Outlet http://www.guccioutletco.us.com

North Face Jackets http://www.northfacefactoryoutlet.us.com

Prada Outlet http://www.pradaoutlets.in.net

Hollister Clothing http://www.hollister-clothing.us.com

Ferragamo Shoes http://www.ferragamoshoes.us.org

Tiffany Outlet http://www.tiffany-outlets.us.com

Tiffany Outlet http://www.tiffanyco-outlet.us.com

NFL Jerseys http://www.nfljerseys.name

Toms Outlet http://www.outlettoms.us.com

Cheap Jordans http://www.cheapjordans.eu.com

North Face Outlet http://www.thenorthfaceoutlet.us.org

Prada Handbags http://www.pradaoutlet.us.org

Chan Luu Sale http://www.chanluu.us.com

Toms Outlet http://www.tomsoutletstores.us.com

Kate Spade Outlet http://www.katespadeoutletofficial.us.com

Beats By Dr Dre http://www.beatsbydrdre.us.org

Coach Outlet http://www.coachstoreoutlet.us.org

Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutinshoe.eu.com

Valentino Shoes http://www.valentinoshoes.eu.com

Michael Kors Outlet http://www.michaelkorsoutlet.us.org

Coach Factory Outlet http://www.coachfactoryoutlet.us.org

Coach Outlet Online http://www.coachoutletonlinestore.us.org

Coach Purses http://www.coachpurse.us.com

dong dong23 said...

adidas superstar
louis vuitton handbags
michael kors outlet online
coach outlet store online
ray ban eyeglasses
nike air max 90
nike tn pas cher
christian louboutin sale
ugg outlet store
coach factory outlet
2017.2.11chenlixiang

raybanoutlet001 said...

ralph lauren pas cher
dolce and gabbana shoes
michael kors handbags wholesale
oakley sunglasses wholesale
supra shoes sale
chicago bears jerseys
cheap nike shoes
new balance shoes
kobe 9 elite
toms shoes

dong dong23 said...

replica watches
cheap jordans
adidas yeezy boost 350
north face
ray ban sunglasses
toms uk
converse shoes
mont blanc pens
nfl jerseys
pandora uk
20174.17wengdongdong