Wednesday, September 12, 2012Banyak Tujuan Boleh Dicapai
 Melalui Perkahwinan 

 Soalan:
Saya seorang pegawai berumur lewat 20an, mempunyai  pendapatan lebih RM 2000.00 sebulan. Saya belum berkahwin, walaupun berkeinginan dan ada gadis yang meminati saya. Saya mengmbil sikap ini kerana tidak yakin dengan keupayaan saya pada masa-masa hadapan untuk mendidik isteri dan anak-anak dengan ajaran Islam.  Harap beri penjelasan.
  
- Syarifuddin.

Jawapan:
Saya berpendapat anda sudah mempunyai cukup syarat untuk menjadi seorang suami, kerana seperti yang dinyatakan  usia anda  sudah lewat 20han, pendapatanpun sudah agak lumayan, calon yang meminati anda pun sudah ada dan keinginan kepadanya juga tersedia.  Apa lagi yang harus anda tunggukan.

Akad Nikah
Kebimbangan anda terhadap masa depan pendidikan Islam anak-anak dan isteri, tidak harus menjadi alasan untuk anda membujang seumur hidup, kerana memungkinkan anda terjebak ke dalam beberapa kebimbangan yang lain pula. Setidak-tidaknya beberapa matlamat dari perkahwinan anda tidak akan memperolehinya, lagipun kebimbangan atau ketidak keyakinan anda terhadap pendidikan Islam anak-anak dan isteri, hanya suatu andaian yang terlalu awal bagi anda memikirnya. 

Sekalipun begitu, Islam tidak memandang remeh kebimbangan yang menghantui anda, justeru itu Islam mengutamakan pemilihan pasangan hidup dari  wanita yang beragama dan berketurunan mulia.  Faktor-faktor ini dipercayai dapat membantu pembinaan sesebuah rumahtangga atas asas-asas keislaman dan ketaqwaan.   

Hidup di dunia semuanya bimbang dan tidak meyakinkan, namun dicelah-celah kebimbangan itulah letaknya perjuangan atau jihad yang dituntut Allah. Isteri, ank-anak dan harta benda memang semuanya itu merupakan ujian dalam hidup ini, tetapi di sebalik ujian itu pula Allah menjajikan pahala yang besar.  Allah berfirman yang membawa maksud:

واعلموا أنما أموالكم وأولادكم فتنة وأن الله عنده أجر عظيم                   
 Ketahuilah bahawa hartamu, anak-anak kamu hanyalah ujian,
 dan  sesungguhnya di sisi Allah pahala yang besar (al-Anfal: 28)

Memilih hidup membujang hingga ke lewat usia, boleh meluput atau mensia-siakan matlamat perkahwinan yang sangat murni, antaranya:

1. Menambahkan bilangan pemakmur bumi.  Bumi ini hanya mampu bertahan lebih lama, jika ia dimakmur oleh makhluk manusia. Perkahwinan adalah satu-satunya jalan bagi pencapaian matlamat ini.   Allah berfirman yang bermaksud: 

والله جعل لكم من أنفسكم أزواجا وجعل لكم من أزواجكم بنين وحفدة      
Allah menjadikan bagi kamu isteri-isteri dari diri kamu sendiri, dan dijadikan
 bagi kamu dari isteri-isteri kamu itu anak-anak dan cucu cicit. (al-Nahl: 72).

Jika diri kita yang lahir dari sebuah keluarga yang sederhana, berjaya menjadi seorang muslim yang berpegang kepada prinsip-prinsip keislaman, hasil didikan ibu bapa kita, selain itu dapat pula menyumbang sedikit sebanyak khidmat kepada negara untuk memakmurkannya, mengapa kita harus curiga kepada anak-anak kita yang bakal dilahirkan. Kita seharusnya menganggap anak-anak adalah hutang yang perlu dibayar kepada ibu bapa yang pernah mendidik dan mengajar kita supaya menjadi insan yang berguna.

2. Kahwin adalah jihad. Dunia yang selalunya bergolak, akibat persaingan hidup sesama manusia.  Keluarga yang lebih ramai anak, lebih mantap hidupnya, lebih mampu berjihad untuk mempertahankan diri dan masyarakatnya.  Kahwin adalah jalan yang terbaik bagi pencapaian maksud ini. Justeru kahwin merupakan suatu ihad, Ibn `Abidin berpendapat:  Menanggung urusan perkahwinan, lebih afdal dari  melaksanakan ibadat-ibadat sunat, kerana perkahwinan banyak menyubangkan faedahnya kepada diri, masyarakat dan negra, sedangkan ibadat sunat hanya berfaedah kepada individu sahaja (Hasyiah Ibn `Abidin, halaman 33).

3. Berkahwin sangat membantu untuk menenangkan hati mereka yang bermasalah, ini kerana masalah-masalah mereka dapat dikongsi bersama antara suami isteri, bahkan antara keluarga dengan keluarga.

Pasangan Baru Berkahwin
Kehendak seks antara masalah yang memerlukan penyelesaiannya dengan baik.  Sering berlaku keganasan yang mengancam keselamatan akibat kehendak seks yang tidak mendapat layanan melalui jalan-jalan yang halal.

Al-Qur`an dan hadis banyak menyatakan bahawa keinginan untuk hidup berpasangan adalah fitrah semula jadi pada manusia, haiwan dan semua makhluk yang hidup di bumi ini.  Mereka memperolehi ketenanagan dalam hidup ini, jika fitrahnya dilayani dengan baik, sebaliknya ia memberontak jika fitrah diancam.

Majlis Perkawinan
4. Berkahwin dapat menyempurnakan beberapa sifat keistimewaan pada lelaki dan wanita.   Insan boleh menjalani proses hidup dengan sempurna menerusi jalan perkahwinan.  Menjadi ibu atau bapa adalah sebahagian daripada proses hidup.  Keibubapaan yang sebenar dapat dirasai apabila berada bersama isteri dan anak-anak  yang saling sayang menyayangi antara satu dengan lain, masing-masing menunaikan tanggungjawab tanpa mengira penat dan payah, demi keutuhan rumahtangga dan keselamatan keluarga.  Nikmat ini pastinya tidak dapat dirasai mereka yang suka hidup membujang.

Para sahabat dan tabi`in sangat memahami hakikat ini.  Dalam Sahih al-Bukhari, meriwayatkan daripada Sa`id Ibin Jubayr daripada Ibn `Abbas (r.a.) katanya:  Ibn bertanyaku, sudahkah engkau kahwin.  Jawabku: belum lagi.  Katanya:  kahwinlah segera, kerana oranga yang terbaik dari umat ini, paling ramai iesterinya. Beliau ialah Nabi Muhammad (s.a.w.).  Bertolak dari kefahaman ini, Imam Ahmad Ibn Hanbal berpendapat:

Hidup membujang bukan bukan cara hidup Islam yang betul, ini kerana Rasulullah (s.a.w.) berkahwin dengan 14 perempuan, baginda meninggal dunia ketika mempunyai 9 isteri.  Selanjutnya Ahmad menyatakan pendapatnya lagi:  Andainya Bisyr Ibn al-Harith (seorang sufi yang masyhur pada zamannya) berkahwin, nescaya sempurna segala-galanya dalam hidup beliau, tetapi malangnya beliau tidak berkahwin (Ibn al-Jawzi, Talbis Iblis, hal. 330).

Tanggungjawab Pengantin Lelaki
Bagaimanapun, ulama mengkatigorikan hukum kahwin kepada beberapa bahagian, iaitu sama ada wajib, sunat atau  haram.  Perbezaan hukum ini merujuk kepada perbezaan antara lelaki yang berkenaan.  Berikut dinyatakan pandangan mereka dengan ringkas:

a. Sebahagian besar ulama berpendapat, jika lelaki itu mampu dari segi nafkah dan melayani kehendak sek isterinya, serta khuatir dirinya terjerumus ke dalam perbuatan zina, maka wajib ia berkahwin segera.  Banyak ayat dan hadis memperkukuhkan pendapat ini.

b. Segolongan ulama menyatakan, jika lelaki itu mempunyai keinginan yang cukup, tetapi keadaannya tidak membimbangkan, maka sunat ia berkahwin.  Menurut mereka dalil-dali yang ada belum cukup untuk mewajibkan setiap orang berkahwin.unat.

c. Ada pendapat menyatakan makruh atau haram, iaitu jika lelaki berkenaan tidak dapat melayani kewajipan-kwajipan yang diakibatkan dari perkawinan itu dengan baik, atau ia yakin perkahwinan akan kemudaratan kepada isterinya.  Dalam suasana seumpama ini, sewajarnya lelaki berkenaan memperbaiki dirinya terlebih dahulu.

Pemikiran Islam berpendapat dalil-dal al-Qur`an dan hadis, juga dari amalan ulama salaf menunjukkan bahawa kahwin adalah suatu amalan yang terpuji, perkahwinan juga membantu melahirkan insan yang tenang berfikir dan lebih bertanggungjawab dalam hidupnya.

Perkahwinan adalah kehendak fitrah manusia, ia tidak perlu mendapat rangsangan dari luar yang memaksanya supaya berkahwin.  Kehendak ini lebih menyerupai kehendak yang inginkan makan, minum dan mempunyai anak-anak.   Islam hanya merangsang agar melakukan amalan-amalan yang tidak didorong fitrah, seperti jihad, zakat, taat ibu bapa dan sebagainya.

Jika dalam sesetengah keadaan, ada lelaki yang tidak berminat kahwin, kerana ada sebab-sebab tertetentu, seperti sakit atau lanjut usia, maka hukum bagi mereka bergantung pada sejauh mana penyakit dan kelanjutan usia itu.  Jika tujuan-tujuan dari perkahwinan itu dapat dicapai, maka mengapa tidak disunatkan baginya kahwin.

Bagi mereka yang tidak mempunyai keinginan kahwin juga, tidak semestinya haram kahwin, kerana kahwin mempunyai banyak tujuannya, seperti untuk menemani hidup, memberi nafkah, menyediakan makan minum dan sebagainya.  Tujuan-tujuan ini sudah cukup bagi seseorang meneruskan cita-citanya untuk malangsungkan perkahwinan. 

Bagaimanapun jika seseorang itu gagal melayani kehendak-kehendak seks, sebaik-baiknya berilah meklumat itu terlebih dahulu kepada bakal isteri yang ingin dikahwini, jika ia dengan rela hati menerimanya, tidak ada sebab mengapa perkahwinannya tidak boleh diteruskan.  Mungkin ada pepermpuan yang hanya inginkan semata-mata lelaki untuk menemani hidupnya yang keseorangan.  Wallah a`lam.

7 comments:

karimun jawa said...


Go on holiday travel with family. Follow Karimun Java tour packages, Including travel agents Karimun Java experience, because it provides cheap package Karimun Java, there karimun jawa backpacker packages, Karimun Java package tour 4 days 3 nights , Karimun Java package 3 days 2 nights , package cheap Karimun Java 2 days 1 nights , or a honeymoon package karimun java . Karimun Java package we are very satisfying and memorable, the info tour schedule ship to the karimunjava island further contact http://www.karimunjawakita.com, but if you want to shopping online teak furniture or Jepara furniture that you can make choices because there are cheap furniture price from us, please visit to the website http://www.jeparaapik.com which also sells teak carvings , guest chairs cheap dining table teak sideboard cupboard cabinets minimalist sofa bench hours bale-bale carved antique wooden cots, thanks

dong dong said...

201577dongdong
christian louboutin
burberry outlet online
burberry outlet online
michael kors outlet online
chanel handbags
tory burch outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet
nfl jerseys
hermes birkin bag
celine outlet
louis vuitton outlet
coach factory outlet online
michael kors outlet online
jordan 13
ray ban outlet
chanel outlet
gucci outlet
christian louboutin sale
louis vuitton
hermes
michael kors outlet
michael kors uk
coach factory
oakley sunglasses cheap
true religion
michael kors
toms outlet
louis vuitton
ray ban glasses
cheap jordans
ray ban outlet
coach factory outlet
louis vuitton
true religion
lebron james basketball shoes
nike air max
sac longchamp

Da Shuai Guo said...

2guowenhao0824
true religion outlet, http://www.truereligionjeansoutlet.com
nba jerseys, http://www.nbajerseys.us.com
longchamp outlet
coach outlet
longchamp handbags
ray ban sunglasses, http://www.raybansunglass.co.uk
los angeles lakers jerseys
ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
instyler ionic styler
kobe 9 elite
hollister clothing
true religion jeans
air jordan shoes
kate spade outlet
air max 90
cartier love bracelet
juicy couture outlet
lacoste shirts
stuart weitzman boots
lululemon outlet, http://www.yogapants.us.com
michael kors uk outlet
kobe bryants shoes
oklahoma city thunder jerseys
oakley sunglasses
oakley
atlanta falcons jersey
michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletonlinstore.us.com
michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com
mbt shoes
tory burch outlet online

Pnane Weg said...

abercrombie and fitch
coach
jordan
converse sale clearance
nike outlet store
Ugg Boots On Sale 70% Off
Coach Factory Outlet
michael kors
michael kors
canada goose coats
michael kors
michael kors
hermes
nike outlet store
timberland
Coach Factory Outlet Online
jordans for girls
north face factory outlet
under armour outlet stores
fitflops sale clearance
ferragamo sale
Ugg Boots Sale
coach purses clearance
Canada Goose Jacket
nike outlet store online shopping
ugg
jordan retro 6
new balance shoes
christian louboutin
cheap jordans
new balance outlet
cheap rolex watches
vans
kate spade outlet online
jordan
nike high heels online
coach factory outlet online
coach factory outlet
girls jordans
qwe12.21

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

Zhenhong Bao said...

coach outlet online
camisetas futbol baratas
herve leger dresses
louis vuitton neverfull sale
kate spade handbags
fitflops sale
oakley sunglasses
nike air huarache
ray ban sunglasses
football shirts
true religion jeans
timberland shoes
hermes birkin bag
rolex uk
fitflop clearance
cheap jordan shoes
louis vuitton bags cheap
mulberry outlet
mcm backpack
true religion jeans
nfl jerseys wholesale
fitflops clearance
air force 1 shoes
polo ralph lauren
air max 2015
louis vuitton handbags
nike huarache
christian louboutin online
oakley sunglasses
kobe bryants shoes
lebron james shoes
michael kors outlet online
cheap ray ban sunglasses
hermes belt
michael kors outlet online
20160415zhenhong

raybanoutlet001 said...

green bay packers jerseys
broncos jerseys
under armour shoes
versace shoes
jimmy choo
michael kors outlet online
new york knicks
coach handbags
chicago bulls
asics shoes