Monday, February 27, 2012


Ibu Malang Dahagakan Kasih Sayang Anak Anak

Soalan:

Saya seorang ibu kepada 8 anak,  berusia 49 tahun.  Saya berpisah dengan suami saya, kerana tidak menyukai sikap beliau yang sukakan pelbagai maksiat yang sangat keji. Rumahtangga kami yang dibina selama 29 tahun itu tidak pernah damai, walaupun hasil perkongsian hidup dengannya dikurniakan 8 anak, masing-masing berumur antara 28 hingga 12 tahun. Antara mereka ada yang sudah kahwin dan ada yang masih belum.  Sangat menyedihkan saya, apabila anak anak tidak suka menyukai saya, mereka lebih suka mengikuti bapanya yang sukakan maksiat itu. Soalan saya apakah tindakan yang sebaik-baiknya saya lakukan dalam kehidupan saya ini mengikut ajaran agama Islam?.

- Patimah, Melaka.


Jawapan:
         
Kasihnya Seorang Anak Terhadap Ibunya
Saya sangat bersimpati terhadap puan Patimah yang terpaksa menjalani hidup sepi, setelah berpisah dengan suami yang tidak sehaluan dengannya, kemudian anak-anaknya pula lebih cenderung kepada bapanya yang tidak lagi menyukai ibu mereka.  Sepatutnya puan Patimah dalam usia yang hampir separuh abad ini, cukup terhibur dengan keluarganya yang besar dan anak cucu yang ramai.  Semuanya ini tidak dapat dirasai, kerana menurut beliau, suaminya seorang yang banyak melakukan maksiat yang sangat keji dari pandangan Islam, menyebabkan rumahtangganya kacau bilau dan runtuh.

Ibu  Permata Hati Kita
Bagi puan yang beriman kepada suratan takdir, yang menjadi salah satu rukum iman, hendaklah terima suratan itu dengan rela hati.  Anggaplah kejadian itu, suatu ujian Allah yang pasti ada hikmat disebaliknya.  Dia yang menentukan segala urusan hidup dan mati, Dia juga yang menentkan tempoh kelangsungan sesuatu pasangan dan nasib sesebuah keleluarga, sama ada bahagia atau merana.  Doa dan serah sahaja urusan itu kepada Allah. Sesiapa yang bertakwa dan bertawakkal kepada-Nya,  nescaya ditunjuk kepadanya jalan keluar dari kesempitan hidup  yang  dirasainya. Allah berfirman yang bermaksud:

ومن يتق الله يجعل له مخرجا ويرزقه من حيث لا يحتسب
Sesiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya dikurnia kepadanya jalan keluar dan dianugrahkan rezeki dari arah yang tida diketahuinya. (Surah al-Talaq: ayat 2-3)

Menghormati Ibu  dan Bapa
Amalan Berterusn
Ayat yang menyarankan supaya menyerah diri serta bertawakkal kepada Allah ini, difirmankan sertelah membicarakan hukum cerai isteri dan masalah-masalah yang berbangikt dalam rumahtangga. Ia juga membayangkan bahawa tipu daya dalam hubungan suami isteri selalu terjadi dan luas pula liku-lukunya.  Kadang-kadang percubaan menghindarkan suatu penipuan itu menimbulkan penipuan yang lain pula.  Menurut ahli tafsir: Jalan yang paling selamat bagi pasangan yang menghadapi masalah rumahtangga, adalah dengan bertawakkal dan menyerah urusannya kepada Allah yang memutuskan sesuatu menurut takdir yang telah ditentukannya.

Pada hemat saya, apa yang berlaku dalam keluarga puan Patimah, adalah hasil perkongsian hidup yang didirikan di atas landasan yang tidak mengikut panduan Islam. Suami puan sepatutnya bertanggungjawab sebagai ketua dalam rumah, sebagai bapa yang mendidik anak-anak dengan ajaran Islam, sebagai suami yang melindungi isteri, sebagai insan yang tidak melakukan amalan maksiat dan mungkar, kerana amalan-amalan keji itu boleh mendatangkan kesan buruk dalam keluarga, rumatangga dan anak-anak.

Betapa Gembiranya Hati Seorang Ibu
Mempunyai Anak yang Mengenang Jasa
Sesungguhnya Islam membebankan tanggungjawab yang lebih besar kepada kaum lelaki, atau menurut istilahnya disebut Haqq al-Qiwamah (tanggungjawab melindungi keluarga),  kerana kaum lelaki  lebih mampu untuk memikul tugas-tugas yang besar, seperti memberi nafkah, membuat keputusan dalam isu-isu yang menyentuh kepentingan jangka panjang.  Kegagalan menunaikan tanggungjawab ini, akan melahirkan rumahtangga yang sentiasa bermasalah, anak-anak yang tidak sopan, bahkan keluarga yang tidak mengerti apa sebenarnya hakikat hidup ini sendiri. 

Anak  Yang  Baik  Sentiasa
Menjaga  hati Ibu
Puan Patimah mungkin salah seorang ibu yang menjadi mangsa dalam sebuah rumahtangga yang tidak dibina atas asas-asas Islam yang sempurna.  Suasana dalam keluarga puan yang tidak pernah damai seperti yang dibayangkan itu, biasanya membosankan anak-anak yang sedang membesar.  Justeru itu, tidak hairan jika anak-anak yang dibesarkan dalam keluarga yang bermasalah, akan melahirkan masalah-masaah seperti tidak mencintai ibu bapa, selalu tidak pulang ke rumah dan sebagainya.  Sebaaliknya pula, rumahtangga yang didirikan atas asas-asas Islam, akan memperlihatkan suasana yang lebih aman dan harmoni.

Apa yang harus puan lakukan sekarang ialah menukar sikap terhadap anak-anak. Jika sebelum ini, ketika puan sebagai isteri kepada seorang suami yang selalu bermasalah dengannya, kini ia telah membebaskan puan dari ikatannya, puan bukan lagi isteri kepada seorang suami dan pada masa yang sama ibu kepada 8 anak, tetapi hanya seorang janda yang menjadi ibu kepada 8 anak.  Tugas puan sekarang lebih rengan berbanding dahulu, bahkan lebih mudah untuk diselesaikan jika berlaku sesuatu masalah.    Ruangan ini berpendapat, ada beberapa langkah yang sangat bertepatan dengan ajaran Islam yang boleh puan lakukan, iaitu:

                · Puan  dikehendaki  tidak  lagi  memusuhi,  meburuk-buruk  atau mengeji bekas suami yang juga bapa kepada anak-anak puan, terutama di hadapan mereka, kerana kalaupun puan sudah bebas dan tidak lagi menjadi isterinya, namun anak-anak puan tetap tidak putus hubungan dengan bapa mereka. Biarpun buruknya akhlak bapa mereka, namun bapa tetap bapa, sekalipun telah menceraikan ibunya. Hubungan kasih sayang antara anak-anak dengan bapa mereka perlu dipertingkatkan.  Puan dikira tidak bijak, jika sering membicarakan keburukan bekas suami puan di hadapan anak-anaknya.


Kemesraan Antara Ibu & Anak
                 · Lebih berfaedah jika puan mengambil sikap yang lebih positif selepas berpisah dengan suami puan, nasihatkan anak-anak supaya  mengekalkan hubungan baik dengan bapa mereka, disamping menumpahkan kasih sayang sepenuhnya kepada mereka yang sekian lama kekeringan kasih sayang. Gunakanlah peluang-peluang yang ada untuk menanam benih-benih cinta dan kemesraan antara anak-anak serta keluarga di semua pihak.  In Sya Allah, kasih sayang anak-anak akan dapat ditarik kembali.

Puan harus ingat, bahawa kasih sayang adalah seseuatu yang sangat mahal harganya, ia tidak boleh dicapai melalui suatu kerja yang dilakukan dalam tempoh satu dua hari, kasih sayang bukan hanya kata-kata manis yang hanya diucap di bibir mulut, sedang di hati sebaliknya.  Kasih sayang adalah hasil semaian yang berterusan sejak kecil, ia adalah buah yang dipetik dari keluarga yang dibina di atas asas-asas yang kukuh dan sempurna.    Ciri-ciri didikan Islam dapat diperhatikan melalui firman Allah yang bermaksud:

واعبدوا الله ولا تشركوا به شيئا وبالوالدين احسانا وبذي القربى واليتامى والمساكين
والجار ذي القربى والجار الجنب والصاحب بالجنب وابن السبيل

Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah, dan janganlah kamu mempersekutukannya dengan sesuatu apa jua; dan hendaklah kamu berbuat baik kepada dua ibu bapa dan kaum kerabat, dan anak-anak yatim, dan orang-orang miskin, dan jiran tetangga yang dekat, dan jiran tetangga yang jauh, dan rakan sejajawat, dan orang musafir yang terlantar. (al-Nisa: ayat 36)

Ayat ini difirmankan setelah menyatakan beberapa hukum yang menyentuh undang-undang dalam keluarga Islam, yang meliputi nafkah, akhlak dan pergaulan antara sumi isteri.

Doa Seorang Ibu Untuk Anaknya
Puan harus berusaha dengan gigih untuk menyemarakkan kasih sayang pada jiwa anak-anak, bukan sahaja kepada ibu bapa, tetapi juga kepada semua keluarga yang jauh dan dekat.  Amalkan sikap suka tolong menolong, ikhlaskan tutur kata, banyakkan pengorbanan untuk kepentingan orang lain, itulah semaian yang akan memulangkan kasih sayang yang mahal harganya itu.  Allah berfirman yang bermaksud:

وألف بين قلوبهم لو أنفقت ما في الأرض جميعا ما ألفت بين قلوبهم،
ولكن الله ألف بينهم انه عزيز حكيم

Dan Dialah Allah yang menyatupadukan hati diantara kamu.  Kalaulah engkau membelanjakan harta benada yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu padukan diantara hati mereka, akan tetapi Allah yang menyatupadukan dintara perasaan ahti mereka. (Surah al-Anfal: ayat 63)
 
Dalam sesebuah keluarga, cinta mencintai antara satu sama lain adalah pengikat yang sangat membahagiakan hidup. Andainya ikatan ini putus, akan seleraklah rumahtangga dan masyrakat, hilanglah keseimbangan antara individu dengan yang lain, tiada lagi erti hidup yang sebenarnya.  Menurut Jalal al-Din al-Rumi:   Jika undang-undang garviti yang menahan planet-planet bumi, bulan, bintang dan sebagainya dari gugur bertaburan atau terbakar, maka pada undang-undang cinta sesama insan berfungsi mencegah berlakunya permusuhan, pergaduhan dan huru hara.

Seorang Ibu  Mengasihi Anak
                        ·       Puan belum terlewat untuk mendorong anak-anak supaya menghayati ajaran Islam, terutama amalan-amalan asas seperti sembahyang, puasa dan sebagainya.  Membaca buku-buku agama, membawa mereka ke masjid berdekatan untuk solat jemaah, mendengar ceramah-ceramah agama, adalah antara langkah yang boleh membantu ke arah membina cara hidup Islam.

                        ·     Puan juga dinasihatkan agar kurangkan rasa cemburu terhadap sikap anak-anak puan, terutama anak-anak yang telah berumahtangga.  Ini tidak bermakna puan harus abaikan segala kemungkaran yang dilakukan oleh mereka dengan terang-terangan.  Tuduhan-tuduhan seperti melakukan rasuah, minum arak,  zina dan sebagainya tidak harus dibuat, tanpa saksi yang boleh dipercayai.  Jika perlu teguran itu dibuat, hendaklah melalui saluran-saluran yang lebih bayak menggunakan hikmah dan kebijaksanaan.   Wallahu A`lam.

8 comments:

艾丰 said...

jianbin0323
christian louboutin online
tiffany outlet
oakley sunglasses
michael kors online
prada handbags
michael kors outlet
michael kors handbags
rolex watches
ray-ban sunglasses
nba jerseys
longchamp handbags
cheap jordans
fitflop clearance
coach outlet
louis vuitton handbags
soccer jerseys
juicy couture tracksuit
links of london
adidas wings
michael kors outlet online
louis vuitton outlet store
fitflop sale
air jordan 11
true religion outlet
nike air force 1
true religion outlet
jordan shoes 2015
snapbacks wholesale
nike roshe
nhl jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet online
basketball shoes

Qinan Chen said...

pandora charms
ray ban outlet
ray bans
oakley sunglasses
pandora outlet
uggs outlet
the north face
michael kors outlet clearance
ferragamo shoes
adidas gazelle
michael kors outlet online
cheap jordans
louis vuitton borse
pandora outlet
louis vuitton outlet
michael kors watches
oakley sunglasses
ralph lauren outlet online
louis vuitton outlet online
asics shoes
ugg boots outlet
longchamp handbag
nike air max
abercrombie and fitch
red bottom shoes
uggs outlet
cheap jordans
air max 90
pandora jewelry
canada goose outlet online
coach factory outlet
louis vuitton bags
michael kors outlet
hollister co
coach outlet
zhenwei20160723

chenlina said...

cheap oakley sunglasses
air jordan pas cher
burberry outlet
michael kors handbags
coach outlet
christian louboutin shoes
ray ban sunglasses
true religion jeans
coach outlet store online
ray ban sunglasses outlet
christian louboutin chaussures
cheap oakley sunglasses
pandora jewelry
ray ban wayfarer
polo ralph lauren
rolex watches
coach factory outlet
ed hardy clothing
louis vuitton handbags
beats headphones wireless
ralph lauren uk
michael kors outlet
longchamp handbags
giuseppe zanotti sandals
replica watches
louis vuitton
coach outlet
hermes handbags
louis vuitton
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
ugg boots sale
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
gucci outlet
tory burch sale
ugg boots
jordan concords
toms shoes
louis vuitton outlet
chenlina20160810

dong dong23 said...

fitflops sale clearance
michael kors
nike trainers uk
fitflops shoes
ed hardy outlet
kobe 9
lebron shoes
michael kors handbags
air force 1 shoes
michael kors handbags
michael kors handbags outlet
fitflops
michael kors handbags
michael kors handbags sale
michael kors handbags
toms outlet
michael kors outlet store
supra shoes
michael kors handbags
michael kors outlet
nike trainers uk
nike roshe
air jordan uk
ralph lauren pas cher
michael kors handbags
nike roshe run
ralph lauren
michael kors handbags wholesale
michael kors outlet
michael kors outlet
polo ralph lauren
nike store
nike trainers
supra shoes sale
lebron james shoes

raybanoutlet001 said...

michael kors handbags
moncler jackets
oakley sunglasses
michael kors handbags
birkenstock sandals
pandora charms
nike trainers
yeezy boost 350 white
michael kors outlet
ray ban sunglasses

wesan michael said...

longchamp bags
ugg outlet
http://www.raybanglasses.in.net
chrome hearts outlet
michael kors outlet
adidas nmd
yeezy shoes
jordan shoes
christian louboutin shoes
skechers go walk

姚嘉 said...

birkenstocks
saics running shoes
versace
nike store
ghd hair straighteners
michael kors handbags
nike air huarache
cheap nba jerseys
nike outlet store
jimmy choo

raybanoutlet001 said...

skechers outlet online
nike air zoom pegasus 32
air max
http://www.cheapairjordan.us
nike zoom
nike air huarache
adidas superstar
air jordan shoes
jordans for cheap
nike air zoom